Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Χειροπέδες σε Ελληνα πράκτορα της CIA


Ελληνικής καταγωγής πρώην αξιωματούχος της CIA συνελήφθη και κατηγορείται για παράνομη διαρροή διαβαθμισμένων πληροφοριών προς μέσα ενημέρωσης. Ο 47χρονος Τζον Κυριάκου είχε, μεταξύ άλλων, δώσει στους δημοσιογράφους στοιχεία, ακόμα και την ταυτότητα ενός μυστικού πράκτορα, αλλά και λεπτομέρειες για τη σύλληψη του υπόπτου για τρομοκρατία Αμπού Ζουμπάιντα.

Ο Κυριάκου, που υπηρέτησε στη CIA από το 1990 έως τ
ον Μάρτιο του 2004, πρώτα ως αναλυτής και στη συνέχεια ως αξιωματικός του τμήματος αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων, αμέσως μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου έγινε επικεφαλής των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων στο Πακιστάν, με μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας του τη σύλληψη του Ζουμπάιντα, τρίτου στην ιεραρχία της «Αλ Κάιντα», τον Μάρτιο του 2002. Αυτό σήμανε την επιστροφή του στις ΗΠΑ και την αναβάθμιση του στη διοικητική κλίμακα της CIA.

Ο ελληνικής καταγωγής αξιωματούχος προκάλεσε ωστόσο θύελλα αντιδράσεων τον Δεκέμβριο του 2007, αφού ήταν ο πρώτος αξιωματούχος της CIA που παραδέχτηκε την πραγματοποίηση του βασανιστηρίου του εικονικού πνιγμού των συλληφθέντων μελών της «Αλ Κάιντα».

Στη συνέχεια άρχισε να δραστηριοποιείται στον χώρο των μέσων ενημέρωσης ως αναλυτής σε θέματα μυστικών πληροφοριών και αντιτρομοκρατίας. Κατηγορείται λοιπόν ότι σε αυτά τα πάρε-δώσε του με τους δημοσιογράφους δεν διαφύλαξε το απόρρητο σημαντικών πληροφοριών, όπως η ταυτότητα ενός ακόμα αξιωματούχου της CIA που ενεπλάκη στη σύλληψη και την ανάκριση του Ζουμπάιντα.

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα «New York Times» δημοσίευσε το όνομα του αξιωματικού το 2008, ενώ αυτό δεν εμφανιζόταν σε κανένα έγγραφο που χορηγήθηκε από τις αμερικανικές αρχές στους δικηγόρους των φυλακισμένων στο Γκουαντάναμο.

Μάλιστα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο που βαραίνει τον Κυριάκου, ένας από τους δύο δημοσιογράφους στους οποίους έδωσε τα απόρρητα στοιχεία τα έδωσε με τη σειρά του σ’ έναν ερευνητή που είχε προσλάβει η ομάδα συνηγόρων των φυλακισμένων στο Γκουαντάναμο.

Ο Τζον Κυριάκου, αφού άκουσε το κατηγορητήριο από ομοσπονδιακό δικαστή, αφέθηκε ελεύθερος καταβάλλοντας εγγύηση ύψους 250.000 δολαρίων. Ωστόσο θα του επιτρέπεται να κινείται μόνο στα όρια της Ουάσινγκτον.
espressonews

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Δεν υπάρχουν σχόλια:

online παιχνίδια που παιζουν τώρα


powered by Agones.gr - Stoixima

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΞΥΠΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

syng

SYNC BLOGS GreekBloggers.com Neemo.gr Entertainment Blogs - BlogCatalog Blog Directory

Chania - Crete

Akti Olous Hotel Elounda

E S P R E S A K O S

E S P R E S A K O S
Hot Pics.....σε ομορφαινει !