Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Ερχονται τα βίντεο τριών διαστάσεων!

Τέρμα τα ειδικά γυαλιά, καθώς αμερικανοί ερευνητές ανέπτυξαν σύστημα αναπαραγωγής κινούμενων ολογραμμάτων σε ρεαλιστικό χρόνο
ΛΟΝΔΙΝΟ Αμερικανοί ερευνητές έκαναν ένα σημαντικό βήμα προόδου στον τομέα της αναπαραγωγής εικόνων σε τρισδιάστατη μορφή χωρίς να είναι απαραίτητη η χρήση των ειδικών γυαλιών ή άλλου σχετικού εξοπλισμού. Μία από τις εφαρμογές αυτής της τεχνολογίας θα είναι, όταν η ανάπτυξή της ολοκληρωθεί, η παρακολούθηση των τηλεοπτικών προγραμμάτων σε τρισδιάστατη μορφή με γυμνό μάτι.
Το πλέον προηγμένο σύστημα αναπαραγωγής ολογραφικών εικόνων ανέπτυξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αριζόνα σε συνεργασία με ειδικούς της εταιρείας Νitto Denko.

Τα πρώτα ολογράμματα δημιουργήθηκαν το 1963 με την (καινούργια τότε) τεχνολογία των λέιζερ αλλά έγιναν ευρέως γνωστά στα τέλη της δεκαετίας του 1970 όταν αποτέλεσαν ένα από τα εντυπωσιακά κινηματογραφικά εφέ της γνωστής ταινίας «Πόλεμος των Αστρων». Από τότε πέρασε πολύς καιρός στην έρευνα για την ανάπτυξη όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικών ολογραμμάτων. Το αποκορύφωμα ήταν στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές το 2008 όταν οι τηλεθεατές τόσο στις ΗΠΑ όσο και στον υπόλοιπο κόσμο εντυπωσιάστηκαν από την ολογραφική τεχνολογία που χρησιμοποίησε το CΝΝ με τους παρουσιαστές στα στούντιο να συνομιλούν «πρόσωπο με πρόσωπο» με τα ολογράμματα των ανταποκριτών του σταθμού στις διάφορες πόλεις.

Πυρήνας του νέου συστήματος είναι ένα πλαστικό υλικό το οποίο ανέπτυξε η ερευνητική ομάδα και, όπως αναφέρεται στο άρθρο της στην επιθεώρηση «Νature», το υλικό αυτό μπορεί να μεταβάλει τη διαθλαστικότητά του όταν πέφτουν πάνω του δέσμες φωτός λέιζερ. Τέτοια φωτοδιαθλαστικά υλικά αποτελούν αντικείμενο έρευνας εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά το συγκεκριμένο είναι το πλέον «γρήγορο» και «ευαίσθητο» εξ αυτών αφού μπορεί να καταγράφει και να αναπαράγει διαφορετικές ολογραφικές εικόνες κάθε δύο δευτερόλεπτα.

Στις πρώτες δοκιμές το σύστημα κατάφερε να δημιουργήσει έγχρωμες τρισδιάστατες εικόνες αντικειμένων και όπως αναφέρουν οι ερευνητές αν συνεχιστεί η έρευνα πάνω σε αυτό το σύστημα και γίνουν αναβαθμίσεις του, σε λίγα χρόνια θα μπορεί να δημιουργήσει απόλυτα ρεαλιστικά κινούμενα ολογράμματα. Οι εφαρμογές είναι ανεξάντλητες. Για παράδειγμα, θα μπορούσε ένας γιατρός να πάρει μέρος σε μια εξέταση ασθενούς ή και σε μια χειρουργική επέμβαση ακόμη και αν βρίσκεται πολύ μακριά από το σημείο όπου βρίσκεται ο ασθενής.

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Δεν υπάρχουν σχόλια:

online παιχνίδια που παιζουν τώρα


powered by Agones.gr - Stoixima

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΞΥΠΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

syng

SYNC BLOGS GreekBloggers.com Neemo.gr Entertainment Blogs - BlogCatalog Blog Directory

Chania - Crete

Akti Olous Hotel Elounda

E S P R E S A K O S

E S P R E S A K O S
Hot Pics.....σε ομορφαινει !