Αυτή η αδυναμία των ανδρών διορθώνεται, ισχυρίζονται οι ειδικοί. Οι άρρενες μπορούν να κάνουν αρκετά για να την ξεπεράσουν: από άσκηση και προληπτικές ιατρικές εξετάσεις έως αναδιάρθρωση του εργασιακού χρόνου, αναδιάταξη του χώρου στη δουλειά και στο σπίτι, ακόμη και ειδικά ψυχολογικά τεστ «ανδρικής αυτογνωσίας».
Από τον κατάλογο των δεινών που πλήττουν τους άνδρες τα περισσότερα συνδέονται με τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής τους, ο οποίος συχνά περιλαμβάνει υπέρ το δέον κατανάλωση αλκοόλ, κάπνισμα, καθιστική ζωή και διατροφή πλούσια σε λιπαρά και πτωχή σε θρεπτικές ουσίες. Επιπλέον οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι άνδρες δεν είναι ιδιαιτέρως καλοί στο να ζητούν ιατρική βοήθεια ακόμη και όταν την έχουν πραγματικά ανάγκη. Για παράδειγμα, στη Βρετανία κάθε χρόνο πεθαίνουν πρόωρα σχεδόν 100.000 άνδρες έναντι 66.000 γυναικών.
Μεγαλύτερος «φονιάς» των ανδρών θεωρούνται τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Επόμενος στη σειρά είναι ο καρκίνος. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία οι άνδρες εμφανίζουν κατά 70% περισσότερες πιθανότητες από τις γυναίκες να πεθάνουν από κάποιον τύπο καρκίνου που πλήττει και τα δύο φύλα και κατά 60% περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από κάποια νεοπλασματική ασθένεια. Στην τρίτη θέση βρίσκονται τα αναπνευστικά νοσήματα, ακολουθούμενα από τη γε ροντική άνοια και τις παθήσεις ήπατος.
Επίσης, οι άνδρες παρουσιάζουν περισσότερες πιθανότητες να δώσουν βίαιο τέλος στη ζωή τους, είτε μέσω εμπλοκής τους σε αυτοκινητικό δυστύχημα είτε εκ προθέσεως, διά της αυτοκτονίας. Παρ΄ ότι τα ποσοστά αυτοκτονιών είναι παρόμοια και στα δύο φύλα, οι απόπειρες των ανδρών είναι πιο επιτυχημένες καθώς το 76% των αυτοχείρων είναι άνδρες.
Αν και δεν είναι σαφές γιατί οι απόγονοι του Αδάμ τα πάνε λιγότερο καλά σε ζητήματα υγείας, αντοχής και επιβίωσης σε σχέση με τις απογόνους της Εύας, οι περισσότερες από τις πιο συχνές αιτίες πρόωρου θανάτου των ανδρών συνδέονται με παράγοντες οι οποίοι μπορούν να αποφευχθούν, όπως η έλλειψη σωματικής άσκησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου