Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Επίδομα θέρμανσης για τους πολλούς

 Επίδομα θέρμανσης για τους πολλούςΗ απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών για την εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης δημιούργησε ανασφάλεια στους πολίτες, αφού το κατέστησε απαγορευτικό για τις τσέπες των πολλών.
Η επιστροφή φόρου όμως αλλάζει τελείως την κατάσταση αφού έτσι η τελική τιμή αγοράς του πετρελαίου που θα πληρώνει ο καταναλωτής πλησιάζει στο 1ευρώ/λίτρο, αγγίζοντας τα περσινά επίπεδα κάνοντας το πιο προσιτό για τα περισσότερα νοικοκυριά.
Διαλέγοντας τρόπο θέρμανσης θεωρητικά στοχεύουμε σε μια επένδυση με καλή απόδοση, για να δούμε όμως αν όντως μας συμφέρει κάτι τέτοιο πρέπει να σκεφτούμε τα εξής:

• Στην περίπτωση του πετρελαίου θέρμανσης η υποδομή (Λέβητας-καυστήρας-σώματα) υπάρχει ήδη , ενώ η εγκατάσταση άλλου συστήματος κεντρικής θέρμανσης και των παρελκομένων του έχει ένα κόστος το οποίο στοχεύουμε να αποσβέσουμε σε λογικά χρονικά πλαίσια , βασιζόμενοι στην διαφορά τιμής του εκάστοτε καυσίμου με το πετρέλαιο.
Ο υπολογισμός της απόσβεσης μιας τέτοιας επένδυσης πρέπει να βασίζεται σε καλή έρευνα της αγοράς και σε πραγματικά νούμερα.
• Η απόσβεση με άλλα συστήματα θέρμανσης παρουσιάζεται σε 2-3 χρόνια υπολογισμένη με την τιμή του πετρελαίου στο 1,40-1,50 ευρώ/λίτρο, όμως η τιμή του πετρελαίου δεν είναι ούτε 1,40 ευρώ/λίτρο ούτε 1,50 ευρώ/λίτρο είναι 1,28ευρώλίτρο και για όσους δικαιούνται επίδομα θέρμανσης το οποίο είναι στα 0,28 ευρώ/λίτρο το πετρέλαιο θέρμανσης μπορούν να το προμηθευτούν κοντά στο 1 ευρώ/λίτρο, επομένως τα 2-3 χρόνια απόσβεσης δεν ισχύουν.
• Επίσης η τιμή των εναλλακτικών καυσίμων με την οποία υπολογίζουμε την απόσβεση μας δύσκολα θα παραμείνει σταθερή, θα αλλάξει λόγω ζήτησης και προσφοράς, και πολλές φορές και εκμετάλλευσης μιας κατάστασης πανικού και παραπληροφόρησης, όπως την βιώνουμε στην Ελλάδα.
• Στο μέλλον είναι πιθανό να επιβληθεί κάποιο είδος φορολόγησης όπως με το πετρέλαιο θέρμανσης η μια αύξηση του Φ.Π.Α στα τιμολόγια των άλλων καυσίμων και να μας βγάλει εκτός στόχων απόσβεσης.
• Ενώ για τα συστήματα που έχουν σαν πηγή το ηλεκτρικό ρεύμα πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα τιμολόγια της ΔΕΗ χρεώνουν κλιμακωτά ανάλογα με την κατανάλωση και δεν έχουν σταθερή τιμή.
• Όσο για το περιβάλλον η αποψίλωση όλων των δασών κυρίως λόγω λαθροϋλοτομίας και η καταστροφή της εθνικής μας χλωρίδας και πανίδας είναι κάτι πολύ πιο σοβαρό από την αρκετά βελτιωμένη σε ρύπους καύση του πετρελαίου.
Το ζητούμενο ήταν το επίδομα θέρμανσης να το πάρουν οι πολλοί και όχι οι μερικοί , κάτι που θα επιτευχθεί με την νέα διεύρυνση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, και δίνει την δυνατότητα σε περίπου 4 εκ. νοικοκυριά να προμηθευτούν πετρέλαιο σε πιο προσιτές τιμές.
Με τον προσωπικό μας κλειδάριθμο φορολογούμενου μπορούμε να εξακριβώσουμε αν δικαιούμαστε την επιστροφή φόρου μέσω της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων ( www.gsis.gr).
Με το επίδομα λοιπόν θέρμανσης να το δικαιούμαστε οι πολλοί, επιτυγχάνουμε κόστος θέρμανσης κοντά στα περσινά επίπεδα στο 1 ευρώ/λίτρο, χωρίς περαιτέρω έξοδα για δημιουργία υποδομών εναλλακτικών καυσίμων και αμφιβόλου χρόνου απόσβεσης των χρημάτων μας, με ποιότητα θέρμανσης και σεβασμό προς το περιβάλλον, το πετρέλαιο αυτή την στιγμή είναι μια δοκιμασμένη , αξιόπιστη και ανταγωνιστική επιλογή.

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Δεν υπάρχουν σχόλια:

online παιχνίδια που παιζουν τώρα


powered by Agones.gr - Stoixima

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΞΥΠΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

syng

SYNC BLOGS GreekBloggers.com Neemo.gr Entertainment Blogs - BlogCatalog Blog Directory

Chania - Crete

Akti Olous Hotel Elounda

E S P R E S A K O S

E S P R E S A K O S
Hot Pics.....σε ομορφαινει !