Από τη διώρυγα του Σουέζ, τον ταχύτερο θαλάσσιο δρόμο μεταξύ των ωκεανών του Ατλαντικού και του Ινδικού και τον αγωγό που είναι κατασκευασμένος παράλληλα με αυτή διέρχεται καθημερινά το 4,8% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.
Καθίσταται σαφές ότι οποιαδήποτε παρατεταμένη διακοπή της λειτουργίας τους θα βάλει φωτιά στις τιμές πετρελαίου με τα 100 δολάρια να θεωρούνται προσεγγίσιμα εντός 24ωρων επισημαίνουν οικονομικοί και πολιτικοί παρατηρητές προσθέτοντας πως τα επίπεδα των 120 δολ είναι το αμέσως επόμενο βήμα.
Εξάλλου η διάδοση της κρίσης σε ένα μεσανατολικό ντόμινο που θα μπορούσε να πλήξει τις εξαγωγές και άλλων παραγωγών ενέργειας όπως η Αλγερία, η Λιβύη ή ακόμα και η Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα είναι το εφιαλτικό σενάριο που οδηγεί τις αγορές στην δραστική μείωση της έκθεσής τους στην περιφέρεια. Έτσι δεν αποτελεί έκπληξη ότι περισσότερα από 10 δις. δολ κεφάλαια έχουν ήδη βγει από την αγορά μετοχών και αυτήν των ομολόγων της Αιγύπτου οδηγώντας τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας να δηλώσει αργά το βράδυ της Κυριακής πως η διατραπεζική θα λειτουργήσει κανονικά σε μια απόπειρα να καθησυχάσει τους ξένους επενδυτές. Παράλληλα προβληματισμός επικρατεί και για το διαμετακομιστικό κέντρο εμπορευματοκιβωτίων στο port said τόσο το μεγάλο που ελέγχεται από την Maersk όσο και από το δεύτερο μικρότερο που ελέγχεται από το Κάιρο.
Ο επικεφαλής της διώρυγας του Σουέζ δήλωνε αργά το απόγευμα της Κυριακής πως 37 πλοία πέρασαν την ίδια μέρα το κανάλι έναντι 48 το Σάββατο θέλοντας να διασκεδάσει της ανησυχίες. Όμως πρακτικά κανένας πλοιοκτήτης δεν θεωρεί ότι όλα βαίνουν καλώς αφού δεν υπάρχουν καθόλου πόσο μάλλον αξιόπιστες τηλεπικοινωνίες και πληροφορίες για το τι συμβαίνει. Έτσι η διέλευση αναμένεται ότι στην καλύτερη περίπτωση θα γίνεται σε αργή κίνηση για μεγάλο διάστημα ανεξαρτήτως εξελίξεων. Παράλληλα στα ύψη ανεβαίνουν και τα ασφάλιστρα αλλά και ναύλοι για εναλλακτικά δρομολόγια.
Η τιμή του αμερικανικού αργού κατέγραψε τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από το Σεπτέμβριο του 2009, εξαιτίας των ανησυχιών ότι η επέκταση των ταραχών στην Αίγυπτο μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στη διέλευση από τη διώρυγα του Σουέζ ή να επεκταθούν και στις μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες της Βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.
Η τιμή του Μπρεντ έκλεισε με άνοδο 2,10% κατά 2,03 δολάρια στα 99,42 δολάρια το βαρέλι στην αγορά εμπορευμάτων του Λονδίνου την Παρασκευή, στα υψηλότερα επίπεδα από τις 26 Σεπτεμβρίου του 2008.
Η τιμή του αμερικανικού αργού σημείωσε άλμα 4,30% κατά 3,70 δολάρια στα 89,34 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη, καταγράφοντας εβδομαδιαία άνοδο 0,30%.
Η τιμή του αργού εκτινάχθηκε με τους υψηλότερους ρυθμούς του τελευταίου ενάμιση σχεδόν έτους, εξαιτίας των ταραχών στην Αίγυπτο που κλονίζουν το 30χρονο καθεστώς του Χόσνι Μουμπάρακ, ενώ ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Στίβεν Τσου, προειδοποίησε ότι κάθε διαταραχή στα αποθέματα της Μέσης Ανατολής «θα μπορούσε να προκαλέσει πραγματικά καταστροφική ζημιά».
«Εάν αυτό συμβαίνει στην Αίγυπτο δεν υπάρχει κανένας λόγος για να μη συμβεί στην Λιβύη ή τη Σαουδική Αραβία», τόνισε ο Τζον Κίλντουφ, ο συνεργάτης του αμερικανικού επενδυτικού κεφαλαίου Again Capital LLC που δραστηριοποιείται στον ενεργειακό τομέα.
Το γεγονός ότι οι ταραχές στο Κάιρο ξεκίνησαν στον απόηχο της εξέγερσης στην Τυνησία, που κατέληξε στην φυγή του πρώην προέδρου της χώρας, Μπεν Αλί, ενίσχυσε τις ανησυχίες για πιθανή επέκταση των ταραχών και στις άλλες μουσουλμανικές αραβικές χώρες, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβά
νονται μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου.
νονται μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου.
«Η Αίγυπτος και η Τυνησία δεν αποτελούν μεγάλο μέγεθος για την αγορά πετρελαίου, αλλά εάν τα ίδια γεγονότα συμβούν στη Σαουδική Αραβία αλλάζουν τα πάντα», τόνισε ο Μπιλ Ο’Γκράντι, ο επικεφαλής στρατηγικής της Confluence Investment Management, προειδοποιώντας πως «υπάρχουν πραγματικές ανησυχίες να δούμε να ξεκινά ένα ντόμινο».
Η Σαουδική Αραβία, η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του κόσμου, και άλλες επτά χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, που ανήκουν στον ΟΠΕΚ, κάλυψαν το 78% της συνολικής παραγωγής του πετρελαϊκού καρτέλ τον Ιανουάριο.
newscode.gr
newscode.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου