Φέτος δεν θα αρρωστήσω, λέτε. Θα τα καταφέρετε; Ιδού ένας πρακτικός οδηγός για να προλάβετε αλλά και να αντιμετωπίσετε ιώσεις, κρυολογήματα και κάθε χειμωνιάτικη «απειλή
Ο καλύτερος οδηγός για δυνατό ανοσοποιητικό
* Πώς θα κάνετε τούρμπο τον οργανισμό σας
* Πώς θα περάσετε στο... πόδι τις λοιμώξεις
* Η θαυματουργή κοτόσουπα που σας... γλιτώνει από περιπέτειες
Το μυστικό για να μείνετε υγιείς αυτόν το χειμώνα κρύβεται στην ενίσχυση του αμυντικού μηχανισμού σας. Διότι η τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι η καλύτερη ασπίδα προστασίας απέναντι σε κάθε αναπνευστική λοίμωξη που καραδοκεί την περίοδο αυτή να σας...ρίξει στο κρεβάτι. Για τη θωράκιση, λοιπόν, του οργανισμού σας εμείς, με τη βοήθεια δυο καθ’ ύλη αρμοδίων, του κ. Ιωάννη Κοσμίδη, λοιμωξιολόγου, επίκουρου καθηγητή Παθολογίας Παν/μίου Αθηνών, και του κ. Ευστάθιου Σκληρού, προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας & Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, διδάκτορος Παν/μίου Κρήτης, ετοιμάσαμε για εσάς τον παρακάτω οδηγό.
ΓΡΙΠΗ - ΠΟΝΟΛΑΙΜΟΣ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ;
Κόψτε τους τη... φόρα!
Μεταδίδονται μέσω του αέρα με το βήχα και το φτέρνισμα αλλά και μέσω της αφής. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το 50-80% των αναπνευστικών λοιμώξεων μεταδίδονται από χερούλια πόρτας, χειραψίες, ακουστικά τηλεφώνων και άλλα αντικείμενα στα οποία έχουν ακουμπήσει αυτοί που πάσχουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ για το είδος των ιών που κυκλοφορούσαν στην Αθήνα, οι ειδικοί πήραν ως βάση δείγματα από τα ακουστικά των τηλεφωνικών θαλάμων.
Οι ειδικοί συμβουλεύουν:
* 1. Μη χαιρετάτε διά χειραψίας και μη φιλάτε άτομα με γρίπη ή κρυολόγημα.
* 2. Πλένετε συχνά και καλά τα χέρια σας με σαπούνι και χλιαρό νερό.
* 3. Μην τηλεφωνείτε με το στόμα κολλημένο στο ακουστικό.
* 4. Αποφεύγετε το συνωστισμό και τους κλειστούς χώρους.
Με λίγα λόγια, οι ιοί των αναπνευστικών λοιμώξεων μεταδίδονται εύκολα στο περιβάλλον του σπιτιού ή της εργασίας, ενώ το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από τη μετάδοσή τους έως την εμφάνιση της λοίμωξης είναι 2-5 ημέρες.
Κολλήσατε ίωση;
Περάστε την... ελαφρά
Πίνετε αρκετά υγρά σε τακτά χρονικά διαστήματα (κυρίως φρεσκοστυμμένους χυμούς). Επίσης, 2-3 φλιτζάνια την ημέρα ρόφημα με φασκόμηλο, θυμάρι και μέλισσα είναι ό,τι πρέπει για την περίπτωσή σας.
Αν η μύτη σας είναι μπουκωμένη, θα νιώσετε ανακούφιση κάνοντας ενσταλάξεις σε κάθε ρουθούνι φυσιολογικού ορού, ενώ μια μικρή ποσότητα από τις ειδικές αλοιφές, κάτω από τη συναχωμένη μύτη, θα προλάβει τον ερεθισμό του δέρματος που μπορεί να προκαλέσουν οι ρινικές εκκρίσεις.
Κάντε εισπνοές με ατμούς ευκαλύπτου, για να ελευθερώσετε τις αναπνευστικές οδούς. Ιδανικό για εντριβές είναι το παρακάτω μίγμα: σε 1 ποτηράκι ρίχνετε χαμομηλέλαιο και 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου.
Για τις υπερβολικές εκκρίσεις αλλά και τη δυσφορία στα ιγμόρεια, ο γιατρός μπορεί να συστήσει τη χρήση κάποιου ρινικού αποσυμφορητικού που θα προμηθευτείτε από το φαρμακείο.
Για την αντιμετώπιση του βήχα, αποτελεσματική είναι η χρήση ενός βλεννολυτικού, ρωτήστε το φαρμακοποιό σας. Ανακούφιση, επίσης, προσφέρουν και οι γαργάρες με ρόφημα φασκόμηλου δυο φορές την ημέρα.
Αποφεύγετε τα αντιπυρετικά, όταν δεν έχετε υψηλό πυρετό. Ο πυρετός αποτελεί ένα χρήσιμο όπλο του οργανισμού για να πολεμήσει τα μικρόβια και τους ιούς. Επίσης, η γρίπη, τα κρυολογήματα και οι διάφορες ασθένειες που προέρχονται από ιογενείς λοιμώξεις δεν χρειάζονται αντιβιοτικό για να θεραπευτούν.
Σε περίπτωση πυρετού δοκιμάστε να πιείτε κρύο ρόφημα μέντας στο οποίο θα προσθέσετε 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας.
Εξυπακούεται ότι πρέπει να αποφύγετε και το κάπνισμα, το οποίο σας κάνει πιο ευάλωτους σε οποιαδήποτε μορφή ασθένειας, αφού μειώνει τις αντιστάσεις του οργανισμού. Επιπλέον, η νικοτίνη «κλέβει» από τον οργανισμό ένα σημαντικό ποσοστό από τη βιταμίνη C.
Το ξέρετε ότι οι γκρινιάρηδες αρρωσταίνουν πιο εύκολα;
Σε μελέτη που έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Σαουθάμπτον διαπιστώθηκε πως οι γκρινιάρηδες και γενικά οι απαισιόδοξοι κρυολογούν πιο συχνά από τους χαμογελαστούς και αισιόδοξους ανθρώπους. Η μεγαλύτερη, μάλιστα, ανοσία στη γρίπη και γενικά στα κρυολογήματα παρατηρήθηκε σε όσους είχαν ανεπτυγμένο χιούμορ, ενώ, αντίθετα, πιο ευάλωτοι στα κρυολογήματα ήταν αυτοί που θύμωναν με το παραμικρό.
Πως θα κάνετε turbo τον οργανισμό σας!
Πρωταγωνίστρια η βιταμίνη C
Χάρη στην αντιοξειδωτική της δράση, η βιταμίνη C προφυλάσσει τις μεμβράνες των κυττάρων από τη φθορά, ενώ βοηθά τα λεμφοκύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να μεταφερθούν στο σημείο όπου βρίσκονται τα μικρόβια και οι ιοί και να τα εξουδετερώσουν.
Η διατροφή που προστατεύει
Στις βιταμίνες που προστατεύουν απο τις λοιμώξεις του αναπνευστικού συμπεριλαμβάνοναι η Α, η D, η Β6 αλλά και ο ψευδάργυρος και το σελήνιο. Ο ψευδάργυρος, μεταξύ άλλων, παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία του σώματος από τους ιούς και τα βακτήρια, γιατί προκαλεί την έκκριση θιμουλίνης, μιας ορμόνης που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού. Οι καλύτερες πηγές του είναι τα ψάρια, οι ξηροί καρποί, το κρέας, ο κρόκος του αβγού, τα φασόλια.
Αν θέλετε να προλάβετε ή και να περιορίσετε τις διάφορες ιώσεις που σας πολιορκούν όλους τους χειμωνιάτικους μήνες, αυξήστε στη διατροφή σας το γάλα, το γιαούρτι, το τυρί, το ψάρι, το κοτόπουλο, το μοσχάρι, τα όσπρια, τα καρότα, το λάχανο, το σπανάκι, τις μπανάνες, τα μήλα, τα πορτοκάλια, το ρύζι, τις πατάτες, που είναι καλές πηγές των παραπάνω βιταμινών και ιχνοστοιχείων.
Να πάρω συμπληρώματα;
Αν έχετε αυξημένες ανάγκες για συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά και για διάφορους λόγους δεν τα λαμβάνετε μέσα από τη διατροφή σας, η λήψη των αντίστοιχων συμπληρωμάτων, με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού, μπορεί να βοηθήσει στην κάλυψη των διατροφικών σας κενών. Σε γενικές γραμμές, έχετε ανάγκη από συμπληρωματική βοήθεια όταν: ζείτε κάτω από έντονο στρες, αθλείστε, καπνίζετε, ζείτε και εργάζεστε σε ρυπογόνο περιβάλλον, κάνετε δίαιτα, αναρρώνετε από κάποια ασθένεια, είστε χορτοφάγοι κ.ά.
Πιείτε στην υγειά σας
Τσάι! Δυο κούπες τσάι καθημερινά ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και δρουν προστατευτικά έναντι των αναπνευστικών λοιμώξεων.
Κρασί! Ιδίως το κόκκινο τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, την καρδιακή λειτουργία, ενώ, σύμφωνα με μελέτες, όσοι πίνουν ένα ή δυο ποτηράκια την ημέρα και εκτίθενται σε ιούς του κοινού κρυολογήματος έχουν 65% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν συμπτώματα, σε σχέση με όσους απέχουν τελείως από το αλκοόλ.
Ρόφημα με μέλισσα, θυμάρι και γλυκόριζα: είναι βάλσαμο για το βήχα.
Εchinacea σε χάπια ή σε σταγόνες: Πρόκειται για ένα δημοφιλές φυτό, που χάρη στα συστατικά του υποστηρίζει το αμυντικό σύστημα του οργανισμού. Μπορεί να λαμβάνεται προληπτικά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού αλλά και αμέσως μετά την πρώτη εκδήλωση του κρυολογήματος για διάστημα 8-10 ημερών. Σ’ αυτή την περίπτωση, μάλιστα, έχει διαπιστωθεί ότι συμβάλλει στη μείωση της έντασης των συμπτωμάτων και στη διάρκεια της λοίμωξης. Ο φαρμακοποιός μπορεί να σας δώσει οδηγίες για τη λήψη της echinacea ανάλογα με τη μορφή της.
Οι πληροφορίες είναι ενημερωτικές και δεν υποκαθιστούν τις επίσημες κατευθυντήριες οδηγίες των γιατρών για την πρόληψη και αντιμετώπιση των ιώσεων.
ΕΙΝΑΙ ΓΡΙΠΗ Ή ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ;
Ξεχωρίστε τα συμπτώματα
Το πρώτο και χαρακτηριστικό σύμπτωμα ενός κοινού κρυολογήματος είναι το συνάχι. Εμφανίζεται όμως και με φτέρνισμα, έκκριση φλεμάτων, χαμηλό πυρετό και ελαφριά κακοδιαθεσία. Τα περισσότερα κρυολογήματα προκαλούνται από κάποιο ρινοϊό και τα συμπτώματά τους υποχωρούν μόνα τους έπειτα από 3-4 ημέρες.
Στη γρίπη έχουμε λιγότερο συνάχι, αλλά περισσότερη κακουχία και συχνά υψηλό πυρετό, βήχα και μερικές φορές δύσπνοια. Οι ενοχλήσεις της γρίπης έχουν μεγαλύτερη διάρκεια (μπορεί να κρατήσουν 7-10 ημέρες). Επίσης, χρειάζεται προσοχή, γιατί συγκαταλέγεται, μαζί με την πνευμονία, στις δέκα συχνότερες αιτίες θανάτου στο δυτικό κόσμο.
Η νικοτίνη «κλέβει» από τον οργανισμό τη βιταμίνη C. Ενας ακόμη λόγος λοιπόν για να κόψετε το κάπνισμα!
Η θαυματουργή κοτόσουπα!
Πολλές έρευνες έχουν κατά καιρούς αποδείξει ότι η κοτόσουπα περιορίζει τα συμπτώματα των ιώσεων του αναπνευστικού και βοηθά στη θεραπεία τους. Μεταβάλλει τη δράση των λευκών αιμοσφαιρίων, έχει αντιβιοτική δράση, προκαλεί αντισηψία, διαλύει τη ρινική βλέννα και εμποδίζει την αφυδάτωση!
Δοκιμάστε την τέλεια ανοσοσυνταγή!
Σούπα με κοτόπουλο, καρότα, κρεμμύδια ή πράσο, σκόρδο, πιπεριές και πιπέρι! η γρίπη, τα κρυολογήματα και οι διάφορες ασθένειες που προέρχονται από ιογενείς λοιμώξεις δεν χρειάζονται αντιβιοτικα για να θεραπευτούν. το καλυτερο που εχετε να κανετε ειναι να ρωτησετε το γιατρο σασ.
ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ;
Ένας υγιής οργανισμός, κατά κανόνα, αντιπαλεύει αποτελεσματικά τους ιούς που μπορεί να προκαλέσουν γρίπη. Γι’ αυτό το αντιγριπικό εμβόλιο δεν είναι απαραίτητο να γίνεται, αν δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος. Επιπλέον, η προστασία που παρέχει το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι περιορισμένη, αφού δεν καλύπτει 100% από την ασθένεια. Δεν καλύπτει, δηλαδή, τον οργανισμό από όλους τους ιούς. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν από την Ελληνική Εταιρεία Έρευνας, Μελέτης και Εκπαίδευσης στις Λοιμώξεις: Καλό είναι κάθε χρόνο να εμβολιάζονται όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (καρδιοπαθείς, ασθματικοί, διαβητικοί, νεφροπαθείς) καθώς και τα άτομα άνω των 65 ετών. Επίσης, τα παιδιά με χρόνια νοσήματα, αν το υποδείξει ο παιδίατρος. Συνήθως η καλύτερη εποχή για να γίνεται ο εμβολιασμός είναι ο Οκτώβριος ή ο Νοέμβριος.
ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου