Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Βότανα για… λούσιμο!

Βότανα για… λούσιμο!

Για μαλλιά που «λάμπουν» από υγεία...

Τα αρωματικά βότανα, που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική ως καρυκεύματα αλλά και στην παρασκευή αφεψημάτων, αποτελούν πρώτης τάξεως καλλυντικά για τη φροντίδα των μαλλιών. Αρκεί να γνωρίζουμε τις ιδιότητες τους και ποια ενδείκνυνται για κάθε τύπο μαλλιών.

Θυμάρι: Διαθέτει τις περισσότερες φαρμακευτικές ιδιότητες από όλα τα αρωματικά βότανα και προέρχεται από το φυτό thymus vulgaris. Περιέχεται σε πολλά σαμπουάν, που χαρίζουν δύναμη, ελαστικότητα και όγκο στα μαλλιά. Οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν σαν απολυμαντικό στις πληγές, ενώ οι Ρωμαίοι στρατιώτες έκαναν μπάνιο σε νερό αρωματισμένο με θυμάρι για να αναζωογονηθούν και να δυναμώσουν.

Δενδρολίβανο: Χρησιμοποιείται κυρίως ως καρύκευμα στη μαγειρική. Προέρχεται από το φυτό rosemarinus officinalis και έχει εξαιρετικές τονωτικές ιδιότητες. Ως συστατικό στο σαμπουάν δίνει δύναμη και λάμψη στα μαλλιά.

Χαμομήλι: Είναι το κατεξοχήν καταπραϋντικό βότανο και προέρχεται από το φυτό marticaria chamomilla, ενώ ως συστατικό σαμπουάν, λειτουργεί ως «ξανθυντικό». Ως αφέψημα ενδείκνυται για τις αντιφλεγμονώδεις και αντιπυρετικές του ιδιότητες, ενώ το εκχύλισμά του περιέχεται σε όλα σχεδόν τα κοσμετολογικά προϊόντα, που προορίζονται για τη φροντίδα της ευαίσθητης, αλλεργικής ή ερεθισμένης επιδερμίδας από εξωτερικά αίτια (π.χ. UV ακτινοβολία).

Ρίγανη: Προέρχεται από το φυτό origanum vulgare και χρησιμοποιείται κυρίως σε αποξηραμένη μορφή, ως μπαχαρικό. Το εκχύλισμά του περιέχεται σε πολλά σαμπουάν επειδή ρυθμίζει την λειτουργία των σμηγματογόνων αδένων και περιορίζει την έκκριση σμήγματος.

Καλέντουλα: Είναι αποκλειστικά φαρμακευτικό βότανο και δε χρησιμοποιείται ως καρύκευμα. Προέρχεται από το φυτό calendula officinalis και σε πολλές περιοχές της χώρος μας αποκαλείται «νεκρολούλουδο». Επειδή έχει άριστες επουλωτικές ιδιότητες, απαντάται ως συστατικό σε πολλά καλλυντικά για τη φροντίδα της επιδερμίδας και των μαλλιών, στα οποία περιλαμβάνονται αντιγηραντικές κρέμες νύχτας, κοντίσιονερ και μάσκες επανόρθωσης για ταλαιπωρημένα ή βαμμένα μαλλιά.

Μέντα: Προέρχεται οπό το φυτό mentha piperita, το οποίο ανήκει στην ίδια οικογένεια με το δυόσμο. Στην αρχαιότητα θεωρούνταν εξαιρετικό αφροδισιακό, ενώ σήμερα χρησιμοποιείται στη μαγειρική και την κοσμετολογία, κυρίως σε οδοντόπαστες, καταπραϋντικές κρέμες και σαμπουάν. Δεν ενδείκνυται ως αφέψημα για τις νέες μητέρες που θηλάζουν, επειδή εμποδίζει την παραγωγή γάλακτος.

newsbeast

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Δεν υπάρχουν σχόλια:

online παιχνίδια που παιζουν τώρα


powered by Agones.gr - Stoixima

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΞΥΠΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

syng

SYNC BLOGS GreekBloggers.com Neemo.gr Entertainment Blogs - BlogCatalog Blog Directory

Chania - Crete

Akti Olous Hotel Elounda

E S P R E S A K O S

E S P R E S A K O S
Hot Pics.....σε ομορφαινει !