Οπως λένε οι Ρέιτσελ Βρίμαν από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ιντιάνας και Ααρον Κάρολ από το Ινστιτούτο Ρίτζενστριφ στην Ινδιανάπολη στο χριστουγεννιάτικο τεύχος του εντύπου «Βritish Μedical Journal», δεν ανακάλυψαν κανένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει τις επτά δημοφιλείς ιατρικές απόψεις που θα σας παρουσιάσουμε, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρξαν στοιχεία που αποδείκνυαν ότι είναι λανθασμένες.
1. Πρέπει να πίνουμε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα Η συμβουλή αυτή έχει τις ρίζες της σε συστάσεις του 1945, σύμφωνα με τις οποίες οι ενήλικοι πρέπει να καταναλώνουν 2,5 λίτρα νερού ημερησίως ή ένα χιλιοστόλιτρο (millilitre) για κάθε θερμίδα που καταναλώνεται. Το σημαντικό σημείο της σύστασης το οποίο αναφέρει ότι «το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ποσότητας περιέχεται στις έτοιμες τροφές» δεν τυγχάνει της δέουσας προσοχής. Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων νερού μπορεί να αποβεί ακόμη και επικίνδυνη.
2. Το διάβασμα κάτω από αμυδρό φως καταστρέφει την όραση. Μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια, δυσκολία στο να επικεντρώνεται το βλέμμα, καθώς και ξηροφθαλμία εξαιτίας της μείωσης της συχνότητας στο άνοιγμα και κλείσιμο των ματιών, ωστόσο δεν υπάρχουν αποδείξεις για μόνιμες βλάβες στα μάτια.
3. Χρησιμοποιούμε μόνο το 10% του εγκεφάλου μας. Μελέτες σε ασθενείς με εγκεφαλικές βλάβες μαρτυρούν ότι η βλάβη σε οποιαδήποτε περιοχή του εγκεφάλου έχει μα κροπρόθεσμη επίδραση στη λειτουργία του. Μελέτες που βασίζονται σε απεικονίσεις του εγκεφάλου δείχνουν ότι καμία περιοχή του δεν είναι πλήρως ανενεργή. Παράλληλα δεν έχει εντοπιστεί ποτέ το υποτιθέμενο 90% του εγκεφάλου που δεν είναι ενεργό.
4. Τα μαλλιά και τα νύχια συνεχίζουν να μεγαλώνουν και μετά θάνατον. Αυτό δεν ισχύει. Πρόκειται για οφθαλμαπάτη εξαιτίας της αφυδάτωσης του σώματος που κάνει το δέρμα να «μαζεύει», δημιουργώντας την αίσθηση ότι τα νύχια και τα μαλλιά έχουν μεγαλώσει. Για την ανάπτυξή τους όμως απαιτείται συμμετοχή ορμονών κάτι που δεν συμβαίνει προφανώς μετά τον θάνατο.
5. Το ξύρισμα κάνει τις τρίχες να μεγαλώνουν πιο γρήγορα και να είναι πιο τραχιές. Οι ξυρισμένες τρίχες δεν έχουν τις λείες άκρες των αξύριστων τριχών. Παράλληλα δεν έχουν εκτεθεί πολύ στον ήλιο, άρα φαίνονται πιο σκούρες
6. Η χρήση κινητών τηλεφώνων είναι επικίνδυνη εντός νοσοκομείων. Στην πλειονότητα των νοσοκομείων σε παγκόσμιο επίπεδο η χρήση τους απαγορεύεται παρά την έλλειψη αποδείξεων για το ότι παρεμβαίνουν στη λειτουργία των ηλεκτρονικών συσκευών- με σπάνιες εξαιρέσεις και όταν η χρήση γίνεται πολύ κοντά στον ιατρικό εξοπλισμό. Οι βελτιώσεις στην τεχνολογία έχουν μειώσει περαιτέρω τους τυχόν κινδύνους.
7. Η κατανάλωση γαλοπούλας προκαλεί νύστα. Ο μύθος αυτός βασίζεται στον ισχυρισμό ότι η γαλοπούλα περιέχει μεγάλες ποσότητες τρυπτοφάνης, ενός αμινοξέος που συνδέεται με τον ύπνο. Ωστόσο η γαλοπούλα δεν περιέχει περισσότερη τρυπτοφάνη από το κοτόπουλο ή το μοσχάρι. Αν προκαλεί υπνηλία, αυτό συμβαίνει επειδή παραφορτώνουμε το στομάχι μας με μεγάλες ποσότητες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου