Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Επικίνδυνη η ουσία κωδεΐνη


Η ανησυχία των επιστηµόνων για την επικινδυνότητα της οπιούχου ουσίας κωδεΐνης, που χρησιμοποιείται κυρίως ως αναλγητικό...
... συνεχώς αυξάνεται. Σύµφωνα µε πρόσφατες µελέτες, η συγκεκριµένη ουσία είναι επικίνδυνη για την υγεία, αναποτελεσµατική και, όταν λαµβάνεται συστηµατικά, προκαλεί εθισµό.

Μετά τη σκληρή κριτική δύο Καναδών ειδικών που εισηγήθηκαν τη σταδιακή απόσυρση της κωδεΐνης ως αναλγητικού σε ανηλίκους και ενηλίκους, η ανεξάρτητη βρετανική κυβερνητική υπηρεσία ΜΗRΑ (Μedicines and Ηealthcare Regulatory Αgency), που ασχολείται µε θέµατα ασφαλείας φαρµάκων, απέσυρε τα σκευάσµατα για τον βήχα που χορηγούνται σε παιδιά.

Στην επίσηµη ανακοίνωση του οργανισµού αναφέρεται πως «συνολικά οι κίνδυνοι για τα παιδιά από τα αντιβηχικά φάρµακα που περιέχουν κωδεΐνη υπερακοντίζουν τα οφέλη».

Η κωδεΐνη ανήκει στην κατηγορία των προφαρµάκων, δηλαδή δεν επιδρά κατευθείαν στον οργανισµό, αλλά διασπάται στο συκώτι και στη συνέχεια παράγεται µορφίνη (οπιούχο ναρκωτικό που είναι αποτελεσματικό ως παυσίπονο). Η αντίδραση του οργανισμού στην κωδεΐνη εξαρτάται σε μεγάλο βαθµό από τη γενετική σύσταση κάθε ανθρώπου, υποστηρίζουν οι επιστήµονες.

Σύµφωνα µε υπολογισµούς, περίπου 30.000 άνθρωποι είναι σήµερα εθισµένοι στην κωδεΐνη, ενώ έχει υποστηριχθεί ότι η συγκεκριµένη ουσία έπαιξε ρόλο και στον θάνατο του Έλβις Πρίσλεϊ, καθώς έκανε τακτική χρήση.

Το γεγονός αυτό ώθησε και τους επικεφαλής των ερευνών Νόνι ΜακΝτόναλντ από το Πανεπιστήµιο Dalhousie του Χάλιφαξ και Στιούαρτ ΜακΛέοντ από το βρετανικό Πανεπιστήµιο Κολούµπια να εισηγηθούν την πλήρη απαγόρευση του φαρµάκου

zougla

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Δεν υπάρχουν σχόλια:

online παιχνίδια που παιζουν τώρα


powered by Agones.gr - Stoixima

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΞΥΠΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

syng

SYNC BLOGS GreekBloggers.com Neemo.gr Entertainment Blogs - BlogCatalog Blog Directory

Chania - Crete

Akti Olous Hotel Elounda

E S P R E S A K O S

E S P R E S A K O S
Hot Pics.....σε ομορφαινει !