Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Ζεσταθείτε οικονομικά και χωρίς πετρέλαιο !


Ζεσταθείτε οικονομικά και χωρίς πετρέλαιο - Η Τηλεθέρμανση είναι η λύση

Η ραγδαία αύξηση στην τιμή του πετρελαίου σε συνδυασμό με την οικονομική ύφεση που μαστίζει την Ελλάδα, προμηνύει έναν δύσκολο και παγωμένο χειμώνα για πολλά νοικοκυριά. Τη λύση στο πρόβλημα της θέρμανσης ωστόσο δίνει η τηλεθέρμανση που κρατάει ζεστά τα σπίτια αλλά και τις τσέπες αφού το κόστος της είναι μόλις το 1/4 από το κόστος του πετρελαίου.

Σε σχετικό δημοσίευμά της η εφημερίδα Έθνος περιγράφει πως τα ορυχεία λιγνίτη είναι «ευχή και κατάρα» για το λεκανοπέδιο της Δυτικής Μακεδονίας, αφού από τη μία επιβαρύνουν το περιβάλλον της περιοχής,αλλά από την άλλη, η καύση του φθηνού λιγνίτη εξασφαλίζει ζεστό νερό και θέρμανση στους κατοίκους των περιοχών με ελάχιστο κόστος.
Τα οφέλη της τηλεθέρμανσης απολαμβάνουν ήδη τρεις ελληνικές πόλεις στα βόρεια της χώρας που φημίζονται για τους δύσκολους χειμώνες τους. Η Κοζάνη, η Πτολεμαΐδα και το Αμύνταιο έχουν ήδη συνδεθεί με την τηλεθέρμανση και αυτή τη στιγμή τα νοικοκυριά που ωφελούνται ανέρχονται σε 45.000.
Μιλώντας στην εφημερίδα Έθνος, η διευθύντρια της Δημοτικής Επιχείρησης Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας, Ιωάννα Καλαϊτζίδου αναλύει έμπρακτα τα οφέλη της εγκατάστασης δικτύου τηλεθέρμανσης: «Πέρσι με τον πιο βαρύ και μακρύ χειμώνα των τελευταίων δεκαετιών, ένα μέσο νοικοκυριό πλήρωσε συνολικά 522 ευρώ για τη θέρμανσή του. Φέτος αν δεν επαναληφθούν οι ίδιες καιρικές συνθήκες θα πληρώσει ακόμη χαμηλότερα.»
Συμβατικά, η τιμή πώλησης της τηλεθέρμανσης καθορίζεται από την τιμή πώλησης του πετρελαίου και η Επιχείρηση έχει δεσμευτεί να μην ξεπεράσει σε κόστος το 70% του κόστους του πετρελαίου. Ωστόσο, παρά την ραγδαία άνοδο των τιμών του πετρελαίου, η τηλεθέρμανση πάγωσε τις τιμές της, μεγαλώνοντας την ψαλίδα.
«Είμαστε μία κοινωφελής επιχείρηση και η πολιτική μας δεν είναι να ακολουθούμε χρηματιστηριακά την τιμή του πετρελαίου. Κρατάμε και φέτος την τιμή της μεγαβατώρας σταθερή στα 42,64 ευρώ με ΦΠΑ. Πέρυσι αυτή η τιμή ήταν το 1/3 της τιμής του πετρελαίου, ενώ φέτος που η πετρελαϊκή μεγαβατώρα εκτοξεύεται στα 175 ευρώ, είμαστε στο 1/4 του κόστους.» σημειώνει η Ιωάννα Καλαϊτζίδου.




Τηλεθέρμανση. Την γνωρίζετε; Αξίζει να την μάθετε!

κείμενο από το ypodomes.com
Άρχισε η χρηματοδότηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με αντίστοιχες τμηματικές αποφάσεις έγκρισης πίστωσης, για το έργο «Τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας-Σύνδεση με τον ΑΗΣ/ΔΕΗ Καρδιάς και Επεκτάσεις Δικτύου Τηλεθέρμανσης». Το συνολικό ποσό που θα εκταμιευτεί μέχρι το τέλος του 2010, ανέρχεται σε 7.500.000 ευρώ.

Το σύστημα τηλεθέρμανσης προσφέρει φθηνή θέρμανση σε περίπου 25.000 σπίτια, ενώ βοηθά τους κατοίκους να απολαύσουν ένα καθαρότερο περιβάλλον, απαλλαγμένο από τις καμινάδες κεντρικών θερμάνσεων που λειτουργούν με πετρέλαιο. Επιπλέον, εξοικονομεί χρήματα από συνάλλαγμα και προσφέρει θέσεις εργασίας στο ντόπιο πληθυσμό.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ
Τηλεθέρμανση είναι η ομαδική θέρμανση ενός συνόλου κατοικιών (π.χ. μιας πόλης ή μιας ομάδας κατοικιών) ή άλλων χρήσεων (π.χ. βιομηχανικές περιοχές). Ο φορέας θερμότητας είναι θερμό ή υπέρθερμο νερό ή ατμός, που θερμαίνεται σε ένα κεντρικό σημείο, συνήθως απομακρυσμένο από τους καταναλωτές.

Ο όρος Τηλεθέρμανση προέρχεται από το Τηλε (απομακρυσμένο σημείο και όχι ανά έδρα) και θέρμανση. Ουσιαστικά ο καταναλωτής έχει το ευεργέτημα της θέρμανσης απλώς πατώντας ένα κουμπί στο εγκατεστημένο σύστημα της οικίας ή έδρας του.

Η παραγωγή της θερμικής ενέργειας γίνεται από διάφορες καύσιμες πρώτες ύλες που διαθέτει ή εισάγει ένας τόπος (πετρέλαιο, λιγνίτης, φυσικό αέριο, βιομάζα, απορρίμματα, απορριπτόμενη θερμότητα βιομηχανιών κλπ). Η θερμότητα που παράγεται μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην βιομηχανία, στην γεωργία και στην θέρμανση κτιρίων.

ΦΘΗΝΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
Η σύνδεση των οικοδομών γίνεται με την υπογραφή συμβολαίου, στο οποίο καθορίζεται το αντίστοιχο τέλος σύνδεσης ανά μικτό τετραγωνικό μέτρο του προς σύνδεση χώρου. Η τιμή πώλησης θερμικής ενέργειας καθορίζεται από το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης και βάσει του συμβολαίου σύνδεσης δεν μπορεί να υπερβεί το 70% του αντίστοιχου κόστους καύσης πετρελαίου.

Οι εφαρμοζόμενες τιμές πώλησης της Θερμικής Ενέργειας είναι πολύ κατώτερες της συμβατικής. Με τις σημερινές αυξήσεις των τιμών πετρελαίου το κόστος θέρμανσης με Τηλεθέρμανση είναι κάτω του 50% του κόστους αντίστοιχης θέρμανσης με πετρέλαιο.Θεωρείται ως μια επιτυχημένη επένδυση καθώς η φθηνή τιμολογιακή πολιτική προσέλκυσε αμέσως τους πολίτες της περιοχής.

Η ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Η Πτολεμαΐδας ξεκίνησε ως πιλοτικό σύστημα, πέτυχε σε πολύ μεγάλο ποσοστό και δημιούργησε το πρότυπο στην χώρα μας. Την εγκατάσταση του συστήματος Τηλεθέρμανσης Πτολεμαϊδας ακολούθησε η πόλη της Κοζάνης, που λειτούργησε σχεδόν ταυτόχρονα (1994), η πόλη και οι κοινότητες της περιοχής Αμυνταίου που λειτούργησε Τηλεθέρμανση τον χειμώνα 2004-05 και επίκειται η λειτουργία του συστήματος Τηλεθέρμανσης Μεγαλόπολης, όπου ολοκληρώθηκαν οι εγκαταστάσεις.
Επίσης ετοιμάζονται εγκαταστάσεις συστημάτων Τηλεθέρμανσης σε πόλεις της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που ευνοούνται εξ αιτίας της διέλευσης των αγωγών φυσικού αερίου.

ΤΑ ΩΦΕΛΗ
Εξοικονόμηση και ορθολογική χρήση της ενέργειας που υπερβαίνει το 30% γιατί η Συμ-παραγωγή θερμότητας και ηλεκτρισμού αυξάνει τον βαθμό απόδοσης των μονάδων της ΔΕΗ και μειώνει τις εκπομπές ρύπων. Κάθε MWH (μεγαβατώρα) Συμπαραγωγής μειώνει κατά 160 KG ως 500 KG τις εκπομπές CO2

Μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος γιατί οι καπνοδόχοι 1900 οικοδομών (10.000 διαμερισμάτων) «έσβησαν» και αντικαθίστανται από την καύση λιγνίτη στους ΑΗΣ για την ενιαία παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας.

Φθηνότερη θέρμανση και φθηνό ζεστό νερό γιατί η Τηλεθέρμανση επιτυγχάνει εξοικονόμηση ενέργειας. Ανεξαρτησία από τα δαπανηρά, εισαγόμενα καύσιμα όπως το πετρέλαιο, γιατί η θερμότητα της Τηλεθέρμανσης παράγεται από λιγνίτη που είναι εγχώριο καύσιμο χαμηλού κόστους.

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Δεν υπάρχουν σχόλια:

online παιχνίδια που παιζουν τώρα


powered by Agones.gr - Stoixima

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΞΥΠΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

syng

SYNC BLOGS GreekBloggers.com Neemo.gr Entertainment Blogs - BlogCatalog Blog Directory

Chania - Crete

Akti Olous Hotel Elounda

E S P R E S A K O S

E S P R E S A K O S
Hot Pics.....σε ομορφαινει !