Τετάρτη, 2 Μαΐου 2012

Υπό την επήρεια της κοκαΐνης, ο εγκέφαλος γερνά ταχύτερα

Προηγούμενες μελέτες με ζώα είχαν δείξει ότι η ατροφία ενδέχεται να οφείλεται στο οξειδωτικό στρες που προκαλεί η κοκαΐνη
Προηγούμενες μελέτες με ζώα είχαν δείξει ότι η ατροφία ενδέχεται να οφείλεται στο οξειδωτικό στρες που προκαλεί η κοκαΐνη  
Λονδίνο
Τη διαδικασία της γήρανσης του εγκεφάλου επιταχύνει η χρήση κοκαΐνης, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη.

Όπως διαπίστωσαν νευροεπιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ τα άτομα που είναι εθισμένα στην κοκαΐνη χάνουν πολύτιμο εγκεφαλικό ιστό με ρυθμό διπλάσιο από εκείνον που χάνεται κατά την φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης.

Όσο γερνάμε, χάνουμε αναπόφευκτα φαιά ουσία –το μέρος του εγκεφαλικού ιστού που αποτελείται από το κυρίως σώμα των νευρικών κυττάρων. Η συγκεκριμένη απώλεια συνδέεται με τα συμπτώματα του γήρατος, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων μνήμης και της μείωσης των νοητικών επιδόσεων.


H μελέτη

Στη μελέτη φάνηκε ότι άτομα μέσης ηλικίας εθισμένα στη συγκεκριμένη ουσία, εμφανίζουν ήδη σημάδια γήρανσης όπως παραδείγματος χάριν έκπτωση των διανοητικών ικανοτήτων τους. Προκειμένου να καταφέρουν να εντοπίσουν την αιτία πίσω από αυτό, οι ερευνητές αξιοποίησαν τη μαγνητική τομογραφία (MRI) για να μετρήσουν τον όγκο της φαιάς ουσίας συνολικά 60 ενηλίκων εθισμένων στην κοκαΐνη και 60 ενηλίκων που δεν εμφάνιζαν εξάρτηση από κάποια ουσία.

Ανακάλυψαν λοιπόν ότι οι εθισμένοι στην κοκαΐνη εμφάνιζαν διπλάσια απώλεια φαιάς ουσίας συγκριτικά με τους υπόλοιπους, παρά το γεγονός ότι ανήκαν στην ίδια ηλικιακή ομάδα, ήταν του ιδίου φύλου και είχαν παρόμοιο δείκτη λεκτικής νοημοσύνης (verbal IQ). Συγκεκριμένα φάνηκε ότι ετησίως έχαναν περί τα 3,08 ml φαιάς ουσίας, έναντι του 1,69 ml που έχαναν τα «καθαρά» άτομα.

Γερασμένος εγκέφαλος

Η ερευνήτρια Δρ Κάρεν Ερσε, εξηγεί ότι αν και η πραγματοποίηση πειραμάτων στον ανθρώπινο εγκέφαλο είναι αδύνατη, μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε ζώα έχουν δείξει ότι η εγκεφαλική ατροφία που συνοδεύει τη χρήση κοκαΐνης ενδεχομένως να συνδέεται με το οξειδωτικό στρες – τη διαταραχή της ισορροπίας μεταξύ της παραγωγής δραστικών μορφών οξυγόνου και της ικανότητας ενός βιολογικού συστήματος να αδρανοποιεί τα τοξικά αυτά μόρια και να επιδιορθώνει τις βλάβες που προκαλούν.

Βήμα Science
Newsroom ΔΟΛ

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Δεν υπάρχουν σχόλια:

online παιχνίδια που παιζουν τώρα


powered by Agones.gr - Stoixima

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΞΥΠΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

syng

SYNC BLOGS GreekBloggers.com Neemo.gr Entertainment Blogs - BlogCatalog Blog Directory

Chania - Crete

Akti Olous Hotel Elounda

E S P R E S A K O S

E S P R E S A K O S
Hot Pics.....σε ομορφαινει !