Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Σε νέα μονοπάτια μπήκε η αγορά του αυγού


Αλλαγή προσανατολισμού παρατηρείται τα τελευταία χρόνια από πτηνοτρόφους και καταναλωτές στις κατηγορίες «ειδικών αυγών».

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα βιολογικά αυγά, τα αυγά με αυξημένα ω-3 λιπαρά οξέα και τα αυγά ελευθέρας βοσκής τα οποία εξαιτίας των ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών αυξάνουν με σταθερούς ρυθμούς το μερίδιο τους στην αγορά.
Μάλιστα τα αυγά αυτά φαίνεται να αποκτούν μόνιμη πελατεία, αφού πλεονεκτούν σε γεύση σε σύγκριση με τα συμβατικά αυγά, που παράγονται σε εγκλωβισμένες κλωβοστοιχίες.
Έτσι εκτός από το μέγεθος και την ημερομηνία παραγωγής, δίνεται στον καταναλωτή η δυνατότητα επιλογής αυγών ανάλογα με τον τρόπο εκτροφής, με αποτέλεσμα ο ανταγωνισμός να έχει μεταφερθεί στην ποιότητα του αυγού. Εν τω μεταξύ, οι πτηνοτρόφοι που επιλέγουν να ασχοληθούν με την παραγωγή των ειδικών αυγών, ανταμείβονται με διπλάσιες τιμές από τα συμβατικά, όπως μας πληροφορεί ο Γιάννης Τσακίρης, μέλος της Ένωσης Αυγοπαραγωγών Ελλάδας. Όσον αφορά τα συμβατικά αυγά, οι τιμές τους διαμορφώνονται τις τελευταίες εβδομάδες στα 12-13 λεπτά το ένα, σημειώνοντας αύξηση 2 λεπτών σε σύγκριση με πέρυσι.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι τρόποι εκτροφής για την παραγωγή αυγών είναι τέσσερις, ενώ η διατροφή ή όχι με σιτηρέσια πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα αποτελεί παραλλαγή αυτών. Τα απλά αυγά παράγονται σε σύστημα εκτροφής κλωβοστοιχίας, όπου οι όρνιθες παραμένουν σε κλουβιά, με εξοπλισμό που καθορίζεται από τη νομοθεσία, καθ’ όλη τη διάρκεια της αυγοπαραγωγικής τους περιόδου. Τα αυγά τύπου «αχυρώνα» παράγονται σε σύστημα εκτροφής σε στρωμνή ή αχυρώνα, όπου οι όρνιθες παραμένουν εντός του χώρου με στρωμνή, το οποίο διέπεται από όλες τις ειδικές διατάξεις του νόμου όσον αφορά τον εξοπλισμό σε κούρνιες, φωλιές, ποτίστρες, ταΐστρες και στρωμνή.
Τα «ελευθέρας βοσκής» αυγά παράγονται σε σύστημα εκτροφής ελεύθερης βοσκής, όπου οι όρνιθες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε καθορισμένους εξωτερικούς χώρους (4τ.μ. ανά όρνιθα) κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι εξωτερικοί αυτοί χώροι είναι ως επί το πλείστον καλυμμένοι με βλάστηση. Τα δε κτήρια που φιλοξενούν τις όρνιθες διέπονται από όλες τις διατάξεις που προνοούνται για τα αυγά στρωμνής ή αχυρώνα, με επιπρόσθετα καθορισμένα ανοίγματα (πόρτες) για την ελεύθερη πρόσβαση των ορνίθων στους εξωτερικούς χώρους.
Επίσης υπάρχουν τα βιολογικά αυγά τα οποία παράγονται σε σύστημα βιολογικής εκτροφής, όπου οι όρνιθες διαβιούν σε συνθήκες εκτροφής Ελεύθερης βοσκής, αλλά τρέφονται αποκλειστικά με σιτηρέσια και άλλες τροφές που προκύπτουν από προϊόντα που παράγονται με βιολογικές μεθόδους. Τέλος, υπάρχει και η επιλογή αγοράς αυγών που έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση ορισμένων ουσιών (π.χ. ω-3 λιπαρά οξέα) και θεωρούνται αυξημένης διαιτητικής αξίας. Τα αυγά αυτά παράγονται από όρνιθες που τρέφονται με διαφοροποιημένο σιτηρέσιο, το οποίο έχει συστατικά με αυξημένη περιεκτικότητα σε "ω-3" λιπαρά οξέα (μέρος των οποίων μεταφέρεται και στο αυγό). Τα αυγά που χαρακτηρίζονται ως ω-3 πρέπει να έχουν συγκέντρωση ενώσεων ω-3 λιπαρών οξέων μεγαλύτερη από ένα  καθορισμένο όριο.
Στατιστικά στοιχεία
Ο συνολικός αριθμός ορνίθων που εκτρέφονται στη χώρα μας είναι 11,69 εκατομμύρια και παράγουν 2,15 δις τεμάχια αυγά το χρόνο. Η ποσότητα αυτή εκφράζεται σε βάρος, στους 107.000 τόνους αυγών, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Μεταβατικό στάδιο, ενόψει αλλαγών 
Η ευρωπαϊκή παραγωγή αυγών στο σύνολο της δείχνει να βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο εξαιτίας της υποχρεωτικής συμμόρφωσης στην αλλαγή των εγκλωβισμένων κλωβοστοιχίων με τις εμπλουτισμένες κλωβοστοιχίες, που ουσιαστικά διαθέτουν μεγαλύτερο χώρο για τα ζώα. Ήδη πολλοί πτηνοτρόφοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται στη διαδικασία της αλλαγής των κλωβοστοιχιών, με αποτέλεσμα να μειωθεί η παραγωγή.
Από την πλευρά τους, οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca ανησυχούν από το γεγονός πως δεν απαγορεύονται οι εισαγωγές από τρίτες χώρες, τη στιγμή που οι τιμές κινούνται ανοδικά. Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας των δύο οργανώσεων,  Πέκα Πέρσονεν, τόνισε πρόσφατα ότι «είναι γελοίο το γεγονός ότι η Ευρώπη έχει επιβάλει απαγορεύσεις στους δικούς της παραγωγούς, η οποία έχει κοστίσει πάνω από 5 δισ. ευρώ, και όχι στις εισαγωγές».
Η τέλεια συσκευασία Το αβγό είναι ένα είδος διατροφής πρώτης ανάγκης για τον άνθρωπο. Η ιστορία του ξεκινά γύρω στο 2500 π.Χ. οπότε θεωρείται ότι πραγματοποιήθηκε η εξημέρωση τη όρνιθας. Στην Ελλάδα η πτηνοτροφία έχει την αφετηρία της στην προπολεμική περίοδο και τα πρώτα βήματα της συστηματικής της ανάπτυξης πραγματοποιήθηκαν τη δεκαετία του 1950. Ένα έθιμο που δεν θα εκλείψει ποτέ, αφού με το πέρασμα των χρόνων μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, είναι το Πασχαλινό αυγό. Το κατακόκκινο χρώμα με το οποίο βάφουμε τα Πασχαλινά αυγά, συμβολίζει για όλους τους Ορθόδοξους το αίμα του Ιησού Χριστού.

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Δεν υπάρχουν σχόλια:

online παιχνίδια που παιζουν τώρα


powered by Agones.gr - Stoixima

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΞΥΠΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

syng

SYNC BLOGS GreekBloggers.com Neemo.gr Entertainment Blogs - BlogCatalog Blog Directory

Chania - Crete

Akti Olous Hotel Elounda

E S P R E S A K O S

E S P R E S A K O S
Hot Pics.....σε ομορφαινει !