Δεν είναι η κατάλληλη εποχή για να προτείνει κάποιος μποτάκια, εκτός κι αν πρόκειται για μποτάκια που πρέπει να φοριούνται εκτός εποχής.
Πολλοί λένε ότι είναι το πιο άνετο παπούτσι που δημιουργήθηκε ποτέ για άνδρες: καστόρινα μποτάκια μέχρι τον αστράγαλο, με δύο τρύπες κορδονιών και μαλακιές κρεπ σόλες. Στα ελληνικά δεν έχουν ειδική ονομασία, αλλά στα αγγλικά διατηρείται ο όρος desert boots (μπότες ερήμου), επειδή δημιουργήθηκαν για τα αγγλικά στρατεύματα που πολεμούσαν στην έρημο Σαχάρα, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η επιτυχία τους ήταν τόσο μεγάλη που πέρασαν στη μόδα ως υπόδημα πόλης, μέχρι και το τέλος της δεκαετίας του 1950. Αργότερα καθιερώθηκαν ανεπίσημα ως επίσημο φοιτητικό παπούτσι. Μέχρι και τα τέλη τη δεκαετίας του 1980 δεν πρέπει να υπήρξε φοιτητής φιλολογίας στην Οξφόρδη που να φόρεσε άλλο παπούτσι πριν πάρει πτυχίο.
Αργότερα έπεσαν σε κάποια σχετική λήθη, χωρίς όμως ποτέ να αποσυρθούν απ’ την κυκλοφορία. Η διασημότερη φίρμα desert boots είναι η Clarks. Ωστόσο, δεν είναι η μόνη και φέτος μια άλλη ιστορικής σημασίας μάρκα λανσάρει τη δική της συλλογή και κάνει θραύση στη Νέα Υόρκη: η Dr.Martens. Ως γνωστόν, πρόκειται για την εταιρία, που από την δεκαετία του 1950 μας προτείνει κατάλληλα παπούτσια για ατίθασα νιάτα. Ωστόσο, η αίγλη της Dr.Martens γιγαντώθηκε την εποχή που προμήθευε με μπότες το Punk κι αμέσως μετά το Ska κίνημα. Ο κόσμος τότε δεν τις αποχωριζόταν ποτέ και για κανένα λόγο. Πήγαινες, ας πούμε, στην παραλία με το μαγιό και τις μπότες σου. Κι έτσι καθιερώθηκε ως αποδεκτό να τις φοράς και καλοκαίρι, – γεννήθηκε δηλαδή  ένα πραγματικό cult  με τις Dr.Martens εκτός εποχής, το οποίο πολλοί διατηρούν ζωντανό και σήμερα.

Η εταιρία δεν πρόδωσε ποτέ εκείνη την πελατεία της και εξακολουθεί να παράγει τα μοντέλα που αγαπήθηκαν τότε. Αλλά ταυτόχρονα έχει διευρύνει και προς άλλες κατευθύνσεις την γκάμα της. Έτσι, τα φετινά desert boots δεν απευθύνονται στον αμφισβητία, αλλά σ’ αυτόν που αναζητά το chic (εξυπακούεται βέβαια, ότι ο chic αμφισβητίας είναι ευπρόσδεκτος). Το κλου που ξετρέλανε τους νεοϋορκέζους είναι o συνδυασμός φωτεινού σουέντ με funky χρώμα σόλας. Και φυσικά έσπευσαν να ανταποκριθούν αμέσως.
Kάντε κλικ για να δείτε τις φωτογραφίες σε μεγέθυνση.