Δευτέρα, 30 Απριλίου 2012

Ξετρέλαναν τη Γερμανία τα ... αρχαία ελαίοδεντρα!
Η πρωτοβουλία των πολιτιστικών συλλόγων της Κρήτης για τη σωτηρία και την ανάδειξη των αρχαίων ελαιόδεντρων του νησιού προκάλεσε το ενδιαφέρον ενός από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα της Ευρώπης, του arte/ZDF που πραγματοποιεί εκτενές αφιέρωμα.
Τα γυρίσματα έγιναν πριν λίγες ημέρες, με τους ερευνητές, τους παραγωγούς και τους σκηνοθέτες του καναλιού να έχουν μείνει έκπληκτοι από την ηλικία των αρχαίων ελαιόδεντρων και τη δυνατότητα τους να αποδίδουν καρπούς!
Οι εκπρόσωποι του τηλεοπτικού δικτύου πήγαν στην περιοχή του Αμαρίου Ρεθύμνης, όπως πρότειναν μέλη των πολιτιστικών συλλόγων που μετέχουν ενεργά στην πρωτοβουλία, καθώς εκεί ζουν εκατοντάδες ελαιόδεντρα με ηλικίες χιλιάδων ετών. Στους εκπροσώπους του arte/ZDF μίλησαν ο καθηγητής Δενδροκομίας του ΤΕΙ Κρήτης Σπύρος Λιονάκης, εξειδικευμένη επιστήμονας του Ιδρύματος Γιώτα Ψειροφωνιά και εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων από το Βενεράτο και χωριά του Αμαρίου.

Οι ερευνητές προτίμησαν τα γυρίσματα να γίνουν στον ίσκιο μιας αρχαίας ελιάς. Παρακολούθησαν τους εκπροσώπους των συλλόγων και τους επιστήμονες του ΤΕΙ να μετρούν την περίμετρο του κορμού της που είναι 18.5 μέτρα και έμειναν άφωνοι ακούγοντας τους επιστήμονες να λένε ότι η ηλικία του αρχαίου ελαιόδεντρου υπολογίζεται τουλάχιστον 2.000 χρόνια! Εκεί βρίσκονταν και οι ιδιοκτήτες του αρχαίου ελαιόδεντρου Γρηγόρης και Κρήτη Μαρή που είπαν ότι το δέντρο εξακολουθεί να χαρίζει τους καρπούς τους στους ανθρώπους. Κέρασαν μάλιστα τους ερευνητές σταφιδολιές από τη συγκεκριμένη ελιά.
Όπως σχολίαζαν οι ερευνητές του τηλεοπτικού δικτύου έμαθαν για την πρωτοβουλία σωτηρίας και ανάδειξης των αρχαίων ελαιόδεντρων της Κρήτης μέσα από το διαδίκτυο. Τους προκάλεσε ζωηρό ενδιαφέρον, διότι αυτά τα δέντρα είναι εξαιρετικά μεγάλης αξίας, πάρα πολύ παλιά και αποδίδουν καρπούς στους ανθρώπους. Ο Έλληνες παραγωγός, συνεργάτης του arte/ZDF Γιώργος Καλομενόπουλος δεν έκρυψε την έκπληξη του για την αγωνία του ιδιοκτήτη του δέντρου να το διατηρήσει και να αυξήσει την παραγωγικότητα του. «Ρωτούσε τον καθηγητή για να πάρει συμβουλές. Κι όταν έμαθε ότι είχε κάνει κάποια πράγματα λάθος στεναχωρήθηκε! Αυτό που καταγράψαμε με το φακό είναι πάρα πολύ σημαντικό, καθώς παρουσιάζει ότι αυτό το τόσο μεγάλο σε ηλικία δέντρο καλλιεργείται και δίνει ελιές» σχολίασε ο κ. Καλομενόπουλος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Καλομενόπουλος δεν άφησε τους εκπροσώπους των συλλόγων να αφαιρέσουν από τον κορμό του δέντρου τα δίκτυα ελαιοσυλλογής. «Η ύπαρξη τους εκεί δείχνει ότι το δέντρο καλλιεργείται, πράγμα που είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον!» υπογράμμισε.creteplus

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Δεν υπάρχουν σχόλια:

online παιχνίδια που παιζουν τώρα


powered by Agones.gr - Stoixima

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΞΥΠΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

syng

SYNC BLOGS GreekBloggers.com Neemo.gr Entertainment Blogs - BlogCatalog Blog Directory

Chania - Crete

Akti Olous Hotel Elounda

E S P R E S A K O S

E S P R E S A K O S
Hot Pics.....σε ομορφαινει !