Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Ισπανικό χωριό εγκατέλειψε το ευρώ και επέστρεψε στην πεσέτα!

ανεργία, αποθέματα, ευρώ, Ισπανία, κεντρική τράπεζα, πεσέτα, χωριό
Ένα χωριό 80 μίλια δυτικά της Μαδρίτης αποφάσισε να κάνει κάτι ριζοσπαστικό προκειμένου να ωθήσει την τοπική οικονομία. Τι έκανε; Εγκατέλειψε το ευρώ και επέστρεψε στην ισπανική πεσέτα!
Ο λόγος για το Βιλαμαγιόρ ντε Σαντιάγο (Villamayor de Santiago), ένα χωριό 2500 κατοίκων που μαστίζεται από την ανεργία καθώς το 1/3 των κατοίκων της δεν απασχολούνται.
Μετά την άφιξη του ευρώ το 2002, τα βασικά αγαθά αυξήθηκαν μέχρι και 43% κάνοντας ακόμη πιο δύσκολη τη ζωή των κατοίκων. Έτσι οι 30 τοπικές επιχειρήσεις της κοινότητας αποφάσισαν τον περασμένο μήνα να δέχονται πεσέτες, το εθνικό νόμισμα της Ισπανίας πριν το 2002.
Οι οραματιστές του σχεδίου ελπίζουν το παράδειγμά τους να το ακολουθήσουν και άλλες πόλεις καθώς σύμφωνα με στοιχεία οι Ισπανοί πολίτες έχουν κρατήσει πεσέτες, αξίας 1,7 δισ. ευρώ!
Όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ της η βρετανική Daily Mail, η χώρα διαθέτει πολύ μεγάλα αποθέματα σε πεσέτες καθώς  αντίθετα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας εξακολουθεί να ανταλλάσσει τις πεσέτες με ευρώ και ποτέ δεν υπήρξε προθεσμία για αλλαγή χρημάτων.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς Ντε Γκίντος παρουσίασε μία ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού κλάδου της χώρας, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εγκριθεί ένα εργασιακό σχέδιο που πιθανότατα θα αποτελέσει το κεντρικό σημείο του προγράμματος οικονομικής μεταρρύθμισης.
Στόχος της ισπανικής κυβέρνησης είναι το έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό να μην ξεπεράσει το 4,4% του ισπανικού ΑΕΠ ώστε η χώρα να παραμείνει εντός δημοσιονομικών στόχων.

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Δεν υπάρχουν σχόλια:

online παιχνίδια που παιζουν τώρα


powered by Agones.gr - Stoixima

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΞΥΠΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

syng

SYNC BLOGS GreekBloggers.com Neemo.gr Entertainment Blogs - BlogCatalog Blog Directory

Chania - Crete

Akti Olous Hotel Elounda

E S P R E S A K O S

E S P R E S A K O S
Hot Pics.....σε ομορφαινει !