Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Το άγχος βλάπτει τα δόντια και τα ούλα


Το άγχος βλάπτει τα δόντια και τα ούλαΞέρατε ότι το άγχος και το στρες μπορεί να επηρεάσουν τα ούλα και τα δόντια σας;


Οι περισσότεροι άνθρωποι ξέρουν ότι το στρες μπορεί να προκαλέσει υπέρταση, διαβήτη, καρδιακή προσβολή και πολλά άλλα προβλήματα υγείας. Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό, είναι ότι το άγχος είναι επίσης ένας παράγοντας κινδύνου για περιοδοντικές παθήσεις ή παθήσεις των ούλων. Αυτό προκαλείται όταν τα βακτήρια εισχωρήσουν μεταξύ των ούλων και των οστών της γνάθου, οδηγώντας σε ασθένειες των ούλων και στη συνέχεια εισβάλλοντας στο οστό. Το τελικό αποτέλεσμα είναι η απώλεια οστικής μάζας.



Έρευνα σε ολόκληρο τον κόσμο έδειξε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα δυσκολεύεται να αποκρούσει μία λοίμωξη όταν υπάρχει στρες.

Η πιο ήπια μορφή της ασθένειας των ούλων - που ονομάζεται ουλίτιδα - είναι πιθανό να οδηγήσει σε πιο προχωρημένες μορφές περιοδοντίτιδας, που οδηγούν σε χαλάρωση των δοντιών, όταν το στρες είναι μέρος του προβλήματος.


Ισχυρή σχέση

Μια ανασκόπηση άρθρων στο περιοδικό Journal of Periodontology δείχνει μια ισχυρή σχέση μεταξύ στρες και περιοδοντικής νόσου. Οι περισσότερες μελέτες δείχνουν μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ άγχους, αγωνίας, κατάθλιψης, μοναξιάς και περιοδοντικών νόσων. Εκπονούνται μελέτες για τον προσδιορισμό της οριστικής σχέση μεταξύ των δύο, αλλά η κοινή διαπίστωση είναι ότι η κορτιζόλη, μια ορμόνη που παράγεται από το στρες, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη καταστροφή των ούλων και των οστών της γνάθου, καθώς και σε καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος που επιτρέπει στα βακτήρια να ανθίσουν.

Το στρες επίσης, κάνει τους ανθρώπους να ασχολούνται με το κάπνισμα, την κατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων, ξεχνώντας να καθαρίσουν τα δόντια τους σωστά και να επισκέπτονται τους οδοντιάτρους.

Αυτό μεγαλώνει το πρόβλημα. Με το υψηλότερο ποσό της κορτιζόλης που παράγεται, νευροενδοκρινικές και βιοχημικές αλλαγές συμβαίνουν στο ανοσοποιητικό σύστημα,  το οποίο πλέον δεν λειτουργεί σωστά.

Το στρες είναι επίσης μια πιθανή αιτία για στοματικά έλκη. Αν και υπάρχει μια συζήτηση σχετικά με αυτό, η έρευνα δείχνει ότι πληγές στο στόμα την τάση να αναπτύσσονται σε περιόδους υψηλού στρες.

Το στρες οδηγεί επίσης στο τρίξιμο των δοντιών. Αν κάποιος έχει αυτή την τάση, το στρες επιδεινώνει το πρόβλημα. Η συνήθεια αυτή μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με την κροταφογναθική άρθρωση που βρίσκεται μπροστά από το αυτί, όπου κρανίο και κάτω γνάθος συναντώνται.

Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι που καταφέρνουν να ελαχιστοποιούν το άγχος, μπορεί να είναι σε μικρότερο κίνδυνο για περιοδοντική και άλλες ασθένειες του στόματος.

Τα συμπτώματα της ουλίτιδας περιλαμβάνουν αιμορραγίες ή πρησμένα ούλα, κακή αναπνοή και χαλαρά δόντια. Εάν δεν αντιμετωπιστούν, οι ασθένειες των ούλων μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια των δοντιών και των οστών της γνάθου. Σοβαρή ασθένεια των ούλων μπορεί να χρειαστεί σε βάθος καθαρισμό ή και εξελιγμένη μέθοδο περιποίησης.

Για την πρόληψη περιοδοντικών νόσων, η μείωση του στρες είναι κρίσιμης σημασίας. Η τακτική άσκηση, η ισορροπημένη διατροφή, ο ύπνος, και μια θετική στάση ζωής είναι απολύτως απαραίτητα.

Η Γιόγκα, ο διαλογισμός και οι ασκήσεις αναπνοής είναι επίσης ευεργετικά. Βοηθούν σε καλύτερη ζωή και πιο υγιή χαμόγελα.
webdaily

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Δεν υπάρχουν σχόλια:

online παιχνίδια που παιζουν τώρα


powered by Agones.gr - Stoixima

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΞΥΠΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

syng

SYNC BLOGS GreekBloggers.com Neemo.gr Entertainment Blogs - BlogCatalog Blog Directory

Chania - Crete

Akti Olous Hotel Elounda

E S P R E S A K O S

E S P R E S A K O S
Hot Pics.....σε ομορφαινει !