Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Θεραπεία της φαλάκρας από... γούνα

Η ανάπτυξη του τριχώματος των ζώων ίσως προσφέρει νέες θεραπείες για την απώλεια μαλλιών

Ένα βήμα πιο κοντά σε μια νέου τύπου θεραπεία για τη φαλάκρα βρίσκονται οι επιστήμονες μετά από μελέτη του τρόπου με τον οποίον τα ζώα αναπτύσσουν και αποβάλλουν το τρίχωμά τους.

Η καινούργια προσέγγιση αναμένεται να προσφέρει ανακούφιση στον μισό ανδρικό πληθυσμό που αποκτά κρανίο…
γυαλί μέχρι τα 50 έτη του καθώς και σε πολλές γυναίκες που παρουσιάζουν αραίωση των μαλλιών μετά την εμμηνόπαυση.

Διπλό μονοπάτι ανάπτυξης του τριχώματος

Η ανάπτυξη του τριχώματος στα ζώα προκαλείται τόσο από ορμόνες στην εσωτερική στιβάδα του δέρματος που ονομάζεται χόριο όσο και από σήματα που αποστέλλονται από άλλα σημεία του σώματος. Τα σήματα αυτά εμφανίζουν μεταβολές ανάλογα με τις διαφορετικές εποχές του χρόνου – για τον λόγο αυτό το τρίχωμα των ζώων είναι πιο πλούσιο κατά τους χειμερινούς μήνες.

Ο δρ Τσενγκ-Μινγκ Τσουόνγκ από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας ανέφερε ότι το τρίχωμα των ζώων μπορεί να αποτελέσει τη βάση μιας νέας προσέγγισης για την αντιμετώπιση της φαλάκρας στον άνθρωπο. «Τα βλαστικά κύτταρα των θυλάκων της τρίχας δεν ακούνε μόνο τις φωνές εντός τους, αλλά και εξωτερικές φωνές» σημείωσε ο ειδικός σε συνέντευξή του στο MyHealthNewsDaily λίγο πριν ανακοινώσει τη νέα μελέτη του σε συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κυτταρικής Βιολογίας στο Ντένβερ.

Εξήγησε ότι η λογική που ακολουθεί με την ομάδα του είναι η ακόλουθη: αντί να γίνεται απευθείας ενεργοποίηση των θυλάκων των τριχών μέσω της εμφύτευσης βλαστικών κυττάρων, επιχειρείται η μεταβολή του περιβάλλοντος γύρω από τους θύλακες. Η προσέγγιση αυτή πιστεύεται ότι μπορεί να «γεννήσει» τα εξωτερικά σήματα που οδηγούν σε τριχοφυΐα στα ζώα, αλλά έχουν χαθεί στην πορεία της εξέλιξης του ανθρώπου.

Κάντο όπως … ο κηπουρός

«Αυτός ο επιπλέον παράγοντας που επιδρά στους θύλακες των τριχών εξαφανίστηκε κατά την εξέλιξη του ανθρώπου» τόνισε ο ειδικός και προσέθεσε ότι «είναι σημαντικό να προσπαθούμε όχι μόνο να ‘βοηθήσουμε’ τα βλαστικά κύτταρα αλλά και να βελτιώσουμε το ‘έδαφος’ – όπως ακριβώς συμβαίνει με τα φυτά όπου εάν φυτέψουμε κάποιο σε καλό έδαφος αυτό ανθίζει, το ίδιο συμβαίνει και με τα μαλλιά».

Σήμερα υπάρχουν μόνο δύο θεραπείες που έχει αποδειχθεί κλινικά ότι μπορούν να επιβραδύνουν την απώλεια μαλλιών και να προλάβουν την επιδείνωση της φαλάκρας – πρόκειται για το φάρμακο φιναστερίδη καθώς και τη λοσιόν Minoxidil. Εκτός αυτών των δύο μη παρεμβατικών θεραπειών υπάρχει και η προσέγγιση της μεταμόσχευσης τριχών η οποία όμως συνδέεται με μεγάλο κόστος.

tovima.gr

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Δεν υπάρχουν σχόλια:

online παιχνίδια που παιζουν τώρα


powered by Agones.gr - Stoixima

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΞΥΠΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

syng

SYNC BLOGS GreekBloggers.com Neemo.gr Entertainment Blogs - BlogCatalog Blog Directory

Chania - Crete

Akti Olous Hotel Elounda

E S P R E S A K O S

E S P R E S A K O S
Hot Pics.....σε ομορφαινει !