Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Χάνονται οι παραλίες


Η διάβρωση «τρώει» τις αμμουδιές της Κρήτης και της Ελλάδας
Χάνονται οι παραλίες της Ελλάδας, εξαιτίας της διάβρωσης που προκαλείται από τη θάλασσα και φυσικά εξαιτίας των καταστροφικών ανθρωπίνων παρεμβάσεων.
Χρόνο με το χρόνο, το φαινόμενο αυτό γίνεται πιο έντονο, ενώ οι ειδικοί επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας πως αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του, τότε σύντομα πολλές από τις παραλίες της χώρας θα αποτελούν μια πολύ ωραία καλοκαιρινή…ανάμνηση.
Το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο στην Κρήτη, στη Ρόδο και στη Χαλκιδική,  αλλά και σε πολλά μέρη του κόσμου όπως στη Μεσόγειο, την Αγγλία, την Αμερική και τη Χαβάη!
Χαρακτηριστικό παράδειγμα για τη χώρα μας αποτελούν οι παραλίες σχεδόν σε όλη τη βόρεια πλευρά της Κρήτης, αφού ήδη κάποιες από αυτές έχουν χαθεί, λόγω της καταστροφικής ανθρώπινης παρέμβασης και αδιαφορίας.
Βασική αιτία για να χαθεί μια παραλία είναι να εξαφανιστεί η άμμος από αυτή. Κάτι που συμβαίνει με δύο κυρίως τρόπους: Είτε γιατί τα θαλάσσια ρεύματα την τραβούν προς τα μέσα, είτε γιατί οι παράνομες και ανεξέλεγκτες αμμοληψίες οδηγούν στην καταστροφή τους.
Σήμερα, μετά από πολλά χρόνια λήθαργου, καταβάλλονται κάποιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Όμως τα παρεμβατικά έργα, τα οποία γίνονται, όπως οι μόλοι ή οι λιμενοβραχίονες, επειδή γίνονται χωρίς κάποιο οργανωμένο και μακρόπνοο σχέδιο, φέρνουν  συνήθως τα αντίθετα αποτελέσματα.
Μόνο που τα τελευταία χρόνια, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει 2,5 χιλιοστά ανά έτος. Η παράκτια αυτή διάβρωση ήδη αντιμετωπίζεται από χώρες του εξωτερικού με την αναπλήρωση της ακτογραμμής ή την κατασκευή υποθαλάσσιων υφάλων. Δυστυχώς στην Ελλάδα αυτές οι λύσεις δεν έχουν έρθει ακόμη.
Εξαφανίζονται τα οικοσυστήματα
Ένα ευαίσθητο οικοσύστημα είναι αυτό των αμμοθινών. Με την κατασκευή όμως  των παραλιακών δρόμων, αυτοί οι αμμόλοφοι, που έχουν πάνω τους μια τοπική χλωρίδα και πανίδα, καταστρέφονται.  Η λειτουργία τους είναι πολύ σημαντική όμως και κανείς δε φαίνεται να το έχει αντιληφθεί. Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος τους φαίνεται και από το πώς διατηρούν την ισορροπία σε μια παραλία.
Έτσι όταν το χειμώνα έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα και η παραλία διαβρώνεται, άμμος από τις αμμοθίνες φεύγει και αναπληρώνει αυτό το ίζημα. Από τη στιγμή όμως που αυτοί οι λόφοι γίνονται δρόμοι, τότε καταστρέφεται αυτό το σύστημα.

Βασικές αιτίες για την όξυνση του φαινομένου
-    Οι ανεξέλεγκτες ανθρωπογενείς παρεμβάσεις
-    Ο περιορισμός του ενεργού πλάτους μιας παραλίας, λόγω της έντονης ανάπτυξης
-    Οι παράνομες αμμοληψίες
-    Η κατασκευή έργων χωρίς μελέτη
-    Η απουσία οργανωμένου σχεδιασμού για την προστασία
του φυσικού περιβάλλοντος

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Δεν υπάρχουν σχόλια:

online παιχνίδια που παιζουν τώρα


powered by Agones.gr - Stoixima

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΞΥΠΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

syng

SYNC BLOGS GreekBloggers.com Neemo.gr Entertainment Blogs - BlogCatalog Blog Directory

Chania - Crete

Akti Olous Hotel Elounda

E S P R E S A K O S

E S P R E S A K O S
Hot Pics.....σε ομορφαινει !