Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2011

Βαρυχειμωνιά και πολλά χιόνια προβλέπουν τα Μερομήνια

Βαρύ Χειμώνα και Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά με βροχές και χιόνια προβλέπουν τα Μερομήνια, η πανάρχαια αυτή μέθοδος πρόβλεψης των καιρικών φαινομένων που βασίζεται στις αναλυτικές και λεπτομερείς παρατηρήσεις των καιρικών φαινομένων επι ένα δωδεκαήμερο τον Αύγουστο.

Σύμφωνα λοιπόν με τα Μερομήνια του παρατηρητή κ. Δημήτρη Τσούλη, ο καιρός για τους επόμενους μήνες στην χώρα θα χαρακτηρίζεται από έντονο κρύο, άφθονες βροχές στα πεδινά και πολλά χιόνια στα ορεινά.

Αναλυτικότερα :

Δεκέμβριος 2011
Ο καιρός ξεκινάει χειμερινός με βροχές και χιόνια στα ορεινά όλο το πρώτο δεκαήμερο με κάποια μικρά διαστήματα ενδιάμεσα βελτίωσης. Το δεύτερο δεκαήμερο έχουμε καλοκαιρία με αυξημένη θερμοκρασία. Αλλαγή του καιρού το τρίτο δεκαήμερο με βροχές και καταιγίδες. Σταδιακά τις τελευταίες πέντε μέρες ο καιρός επιδεινώνεται περισσότερο με πτώση της θερμοκρασίας, βροχές στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά και όχι μόνο.

Ιανουάριος 2012
Ο καινούργιος χρόνος ξεκινά με κακοκαιρία και αρκετά χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά. Βελτίωση έχουμε μετά τις 4 του μήνα. Τις επόμενες μέρες ο καιρός θα κυλήσει με λίγες βροχές και άνοδο της θερμοκρασίας χωρίς αξιοσημείωτες κακοκαιρίες. Αλλαγή θα έχουμε το τελευταίο δεκαήμερο με κακοκαιρίες, μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια κατά περιόδους να φτάνουν μέχρι τις πεδινές περιοχές κυρίως της ανατολικής χώρας. Πιθανές ημερομηνίες χιονόπτωσης στα πεδινά 23-24 και 31.

Φεβρουάριος 2012
Με κακοκαιρία και χιόνια κάνει την είσοδο του ο Φλεβάρης κι έτσι την πρώτη και δεύτερη μέρα του μήνα θα έχουμε ισχυρή κακοκαιρία με θυελλώδεις βοριάδες και χιόνια. Από της 3/2 περίπου και για διάστημα 10 ημερών φαίνεται να είναι ήπιος ο καιρός γενικά χωρίς κάτι αξιόλογο. Το πιο ενδιαφέρον διάστημα του χειμώνα ξεκινά περί της 15/2 και για όλο το υπόλοιπο του μήνα ο καιρός θα είναι άκρως χειμωνιάτικος, με αλλεπάλληλες κακοκαιρίες να διαδέχονται η μία την άλλη, δίνοντας ισχυρές βροχές, αλλά και ισχυρές χιονοπτώσεις ακόμη και στα παραθαλάσσια της ανατολικής χώρας, κατά περιόδους.

Μάρτιος 2012
Το πρώτο πενθήμερο θα κυλήσει με βοριάδες, βροχές και χιόνια ακόμη και σε πεδινές περιοχές.Βελτίωση του καιρού θα έχουμε για μιά βδομάδα, αλλά και νέα επιδίνωση με πολύ κρύο βροχές και χιόνια από τις 12-14 περίπου του μήνα.Βελτίωση στη συνέχεια, αλλά χειμωνιάτικη η τελευταία βδομάδα με πολλές βροχές και χιόνια ακόμη και σε ημιορεινές περιοχές.

Απρίλιος 2012
Με σημαντική βελτίωση του καιρού ξεκινάει ο μήνας και η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει.Κατά το τελευταίο μόνο δεκαήμερο ο καιρός θα είναι άστατος με αρκετές βροχές,πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια στα ορεινά.
Όπως επισημαίνει ο κ.Τσούλης στο άρθρο που δημοσιεύθηκε στο karystiapress.gr «η παρατήρηση των σημαδιών του καιρού έγινε το διάστημα 14-25/8/2011, από τα Νέα Στύρα Ευβοίας και η πρόβλεψη του καιρού αφορά τις εξής περιοχές : Ανατολική Στερεά, Αττική, Εύβοια, Σποράδες, Βόρειες Κυκλάδες.»

Βέβαια αντίστοιχα καιρικά φαινόμενα με μικρές διαφοροποιήσεις αναμένεται να επικρατήσεις και στις άλλες περιοχές της χώρας.

Τι είναι τα Μερομήνια

Τα Μερομήνια είναι μια πανάρχαια μέθοδος πρόβλεψης του καιρού για όλο τον ερχόμενο χρόνο. Η διαδικασία απλή: παρατηρούμε τον καιρό του Αυγούστου για 12 μέρες, εκ των οποίων κάθε μια αντιπροσωπεύει τον καιρό των επόμενων μηνών. Δηλαδή: η πρώτη μέρα θα μας πει για τον καιρό του Αυγούστου, η δεύτερη για του Σεπτεμβρίου, η τρίτη για του Οκτωβρίου κ.ο.κ

Για το πότε ξεκινάμε να παρατηρούμε τις μέρες, υπάρχει διχογνωμία. Κάποιοι ξεκινούν να παρατηρούν τα ημερομήνια από 1η Αυγούστου έως και την 12η Αυγούστου, ενώ άλλοι ξεκινούν με το παλιό ημερολόγιο, δηλαδή από τις 14 Αυγούστου. Οι περισσότεροι ακολουθούν την δεύτερη άποψη (από 14 Αυγούστου) λόγω του ότι η μέθοδος αυτή πρόβλεψης του καιρού είναι πανάρχαια και δεν σχετίζεται με την αλλαγή του ημερολογίου, αλλά με το ότι τον Αύγουστο εμφανίζεται ο αστερισμός του κυνός , περίοδος η οποία, κατά τους αστρολόγους του παρελθόντος, εθεωρείτο κατ' εξοχήν πρόσφορη για μαντικές παρατηρήσεις.

Οι αποκλίσεις που υπάρχουν τόσο στα παρατηρούμενα σημάδια, όσο και στις ημέρες κατά τις οποίες γίνονται οι παρατηρήσεις μπορούν να δικαιολογηθούν από τις εδαφολογικές διαφορές ( και όχι μόνο) του κάθε τόπου.

Ο λαογράφος Γ. Αικατερινίδης γράφει, στην Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάννικα, ότι πολλοί από τους τρόπους πρόγνωσης του καιρού που συναντάμε ακόμα στις μέρες μας, κυρίως σε πληθυσμούς της υπαίθρου και στους ψαράδες, συνεχίζουν μια αρχαιότατη παράδοση, μαρτυρίες της οποίας βρίσκονται σε διάφορους συγγραφείς και ιδιαιτέρως στον Αριστοτέλη και το Θεόφραστο.

«Τα σημάδια συνήθως έχουν να κάνουν με αλλαγές του καιρού. Όταν οι κοράκοι είναι ένας-ένας και φωνάζουν, βάνει αέρα ενώ όταν είναι πολλοί μαζί και τσιμπιούνται τότε βρέχει. Έτσι ερμηνεύεται η συμπεριφορά αυτή στην Κρήτη,» γράφει ο Αικατερινίδης. Η πρώιμη ανθοφορία θεωρείται επίσης σίγουρο σημάδι πρόγνωσης. Για την πρόγνωση ακόμα παρατηρούνται σημάδια στα ουράνια σώματα, στον ήλιο, το φεγγάρι, τ' αστέρια. Αλλά και στη θάλασσα, στον καπνό από το τζάκι κ.α.
 flashnews

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Δεν υπάρχουν σχόλια:

online παιχνίδια που παιζουν τώρα


powered by Agones.gr - Stoixima

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΞΥΠΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

syng

SYNC BLOGS GreekBloggers.com Neemo.gr Entertainment Blogs - BlogCatalog Blog Directory

Chania - Crete

Akti Olous Hotel Elounda

E S P R E S A K O S

E S P R E S A K O S
Hot Pics.....σε ομορφαινει !