1.Το πρόβλημα:
Στριφογυρνάτε συνεχώς, χωρίς να μπορείτε να βρείτε την κατάλληλη θέση για να κοιμηθείτε.
Η πρόταση του ειδικού:
Καταρχήν θα πρέπει να ξεχάσετε την μπρούμυτη θέση ύπνου, τουλάχιστον από την 16η εβδομάδα και μετά, αυτό γιατί μέχρι και αυτή την εβδομάδα η μήτρα δεν είναι τόσο μεγάλη ώστε να εμποδίζει τον ύπνο σε πρηνή θέση.
Προσπαθήστε να συνηθίσετε να κοιμάστε από το αριστερό πλευρό, καθώς έτσι μεγιστοποιείται η ροή του αίματος και των θρεπτικών συστατικών προς τον πλακούντα, ενώ ταυτόχρονα είναι μια στάση που συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία των νεφρών.
Επειδή όμως κανείς δεν καταφέρνει να περάσει ολόκληρη τη νύχτα στο ένα πλευρό, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να γυρνάτε πού και πού στο δεξί για να νιώθετε άνετα.
2.Το πρόβλημα:
Οι συχνές βόλτες στο μπάνιο σας κρατούν ξάγρυπνες
Η πρόταση του ειδικού:
Η συχνοουρία είναι ένα από τα συμπτώματα που παρουσιάζονται από τις πρώτες κιόλας ημέρες της εγκυμοσύνης και μάλλον θα πρέπει να μάθετε να ζείτε με αυτή για τους υπόλοιπους εννέα μήνες.
Ωστόσο, υπάρχουν μερικά τρικ που μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τα δρομολόγια προς την τουαλέτα. Καταρχήν περιορίστε τα πολλά υγρά μερικές ώρες πριν πάτε για ύπνο και αποφύγετε τον καφέ και το τσάι μετά το απόγευμα. Επίσης, φροντίστε ώστε κάθε φορά που πάτε να ουρήσετε να αδειάζετε εντελώς την κύστη σας.
Και να θυμάστε ότι ίσως με αυτόν τον τρόπο η φύση προσπαθεί να σας προετοιμάσει για τις άγρυπνες νύχτες που θα ακολουθήσουν μετά την γέννηση του παιδιού σας.
3.Το πρόβλημα:
Έχετε συχνές κράμπες στα πόδια που σας ξυπνούν απότομα μέσα στη νύχτα
Η πρόταση του ειδικού:
Αν πάθετε κράμπα κατά την διάρκεια της νύχτας το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τεντώσετε το πόδι και να σηκώσετε πολύ σιγά τα δάχτυλα προς την κνήμη.
Στην αρχή μπορεί να πονάει αλλά σε λίγο θα νιώθετε καλύτερα. Εναλλακτικά, μπορείτε να διώξετε τον πόνο κάνοντας μασάζ στο μυ ή ακουμπώντας επάνω στο πόδι μια ζεστή θερμοφόρα. Επίσης, για να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες μιας κράμπας την νύχτα, κάντε κάποια πράγματα μέσα στην ημέρα.
Για παράδειγμα, αποφύγετε την ορθοστασία, μην κάθεστε σταυροπόδι για πολύ ώρα και περπατήστε όσο μπορείτε και όσο φυσικά σας επιτρέπει ο γιατρός σας.
Τέλος, αν οι κράμπες είναι πολλές, μπορείτε να συζητήσετε με το γιατρό σας την λήψη μαγνησίου. Το μαγνήσιο αποτελεί ένα ηλεκτρολύτη, που βοηθά στη λύση της σύσπασης των μυών(οι κράμπες). Αποτελεί επίσης ένα καλό φάρμακο και για τις επώδυνες συσπάσεις της μήτρας, εφόσον δρα ως μητροχαλαρωτικό.
4.Το πρόβλημα:
Το στομάχι σας διαμαρτύρεται ακόμη και κατά την διάρκεια της νύχτας
Η πρόταση του ειδικού:
Οι περισσότερες γυναίκες νιώθουν έντονη πείνα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, ακόμη και την νύχτα.
Φυσικά αυτό δεν δίνει το άλλοθι σε καμία μέλλουσα μαμά να αδειάζει το ψυγείο, ωστόσο δεν πρέπει να στερείστε τα απαραίτητα ούτε εσείς, ούτε το μωρό σας. Φροντίστε να φάτε κάτι ελαφρύ αλλά θρεπτικό πριν πάτε για ύπνο, όπως ένα μπολ με δημητριακά και γάλα, δύο φρυγανιές με μέλι ή μαρμελάδα, λίγο ψωμί με τυρί και γαλοπούλα…
Έτσι δεν θα νιώσετε το γουργούρισμα στο στομάχι σας την νύχτα. Αν πάλι το νιώσετε, τσιμπήστε κάτι πολύ ελαφρύ, αν δεν θέλετε να μείνετε ξύπνια από φούσκωμα και δυσπεψία.
5.Το πρόβλημα:
Η «πρωινή» ναυτία γίνεται… βραδινή
Η πρόταση του ειδικού:
Ένας ιδανικός τρόπος για να τις ελαχιστοποιήσετε την αίσθηση της ζαλάδας και της τάσης του εμετού που νιώθετε είναι να αποφεύγετε τις λιπαρές τροφές, τα πολλά μπαχαρικά και τα όξινα ή τηγανητά φαγητά γενικότερα και στο δείπνο ειδικότερα, καθώς το στομάχι σας χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να τα χωνέψει.
Άλλος ένας καλός τρόπος για να αποφύγουμε τις ναυτίες είναι πριν τον ύπνο να τρώμε ένα κράκερ ή φρυγανιά, γιατί έτσι έχουμε λιγότερα γαστρικά υγρά, άρα και μικρότερο ερεθισμό του στομάχου.
Επίσης, να θυμάστε ότι στις περισσότερες γυναίκες οι ναυτίες -πρωινές και βραδινές- σταματούν με την συμπλήρωση του τρίτου μήνα της εγκυμοσύνης.
6.Το πρόβλημα:
Έχετε αϋπνίες
Η πρόταση του ειδικού:
Η αϋπνία είναι κάτι που βασανίζει το 78% των εγκύων σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες. Αν δεν έχετε κάποιο από τα παραπάνω προβλήματα τότε απλά προσπαθήστε να δημιουργήσετε ένα πιο φιλικό προς τον ύπνο δωμάτιο 21-22 βαθμούς Κελσίου, απομακρύνετε ρολόγια και ηλεκτρονικές συσκευές με λαμπάκια που αναβοσβήνουν και σας αποσπούν την προσοχή και διατηρήστε τον χώρο σας όσο πιο σκοτεινό γίνεται.
Αν τίποτε απ’ όλα αυτά δεν λειτουργήσει και δεν καταφέρετε να κοιμηθείτε μέσα σε 10 έως 20 λεπτά από τη στιγμή που θα ξαπλώσετε, μην αρχίσετε να στριφογυρίζετε.
Σηκωθείτε, πηγαίνετε σε ένα άλλο δωμάτιο και ασχοληθείτε με κάτι που θα σας χαλαρώσει.Επίσης, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι πρέπει να προετοιμάσετε τον εαυτό σας και να τον βάλετε ομαλά στην διαδικασία του ύπουν.
Έτσι, πριν πέσετε στο κρεβάτι χαλαρώστε με ένα απολαυστικό σπα στο μπάνιο σας, διαβάστε ένα βιβλίο, ξεφυλλίστε ένα περιοδικό ή ακούστε λίγη μουσική.
Τα αφεψήματα, όπως το χαμομήλι ή ένα ζεστό ποτήρι γάλα, αποτελούν σύμμαχο στην καταπολέμηση της αϋπνίας. Γενικότερα, θα πρέπει να αποφεύγονται τα φάρμακα που μας βοηθούν στο να κοιμηθούμε, ακόμη και τα φυτικά (όπως η βαλεριάνα), μιας και μπορούν να έχουν κακά αποτελέσματα στην υγεία του μωρού.
Με τη συνεργασία της Μαρίας Παπαδοπούλου, μαιευτήρας – χειρουργός γυναικολόγος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου