Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Ηλεκτρική ενέργεια από την… αναπνοή

  
Μία πλαστική νανοσυσκευή, η οποία δονείται όταν τη δια … περνά αέρας χαμηλής ταχύτητας, όπως αυτός που κατά την ανθρώπινη αναπνοή περνά συνεχώς μέσα από την μύτη, κατασκεύασαν ερευνητές από το πανεπιστήμιο Ουισκόνσιν-Μάντισον των ΗΠΑ.  Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα ειδικό βιοσυμβατό υλικό, το πολυβινυλυδενοφθορίδιο (PVDF), ένα θερμοανθεκτικό πολυμερές, που συνήθως χρησιμοποιείται ως στεγανωτικό και μονωτικό. Στο υλικό αυτό, όπως και σε ορισμένα άλλα, συσσωρεύεται ηλεκτρικό φορτίο, όταν ασκείται μηχανική πίεση πάνω τους (πιεζοηλεκτρικό φαινόμενο).

Οι ερευνητές κατάφεραν να τροποποιήσουν το υλικό και να το λεπτύνουν υπερβολικά, χωρίς όμως αυτό να χάσει τις πιεζοηλεκτρικές ιδιότητές του, έτσι ώστε να δημιουργεί επαρκή ηλεκτρική ενέργεια ακόμα και από την πίεση του λιγοστού αέρα της αναπνοής. Αυτή η μέθοδος μελλοντικά θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την τροφοδότηση μικροσκοπικών ηλεκτρικών συσκευών και αισθητήρων πάνω στο πρόσωπο και το υπόλοιπο σώμα.
Όπως είπε ο επικεφαλής ων ερευνητών, σε πρώτη φάση «συλλέγεται» μηχανική ενέργεια από βιολογικά συστήματα και στη συνέχεια μετατρέπεται σε ηλεκτρική. Η ροή του αέρα κατά την εισπνοή-εκπνοή είναι κάτω από δύο μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Ακόμα όμως και με αυτή την χαμηλή ροή, αν το υλικό είναι πολύ λεπτό, δονείται επαρκώς ώστε να παράγει ένα μικρο-βάτ ρεύματος.
Η νέα ανακάλυψη αποτελεί ακόμα ένα βήμα στο δρόμο για την αξιοποίηση της νανοτεχνολογίας σε νέου τύπου βιοϊατρικές συσκευές, οι οποίες, για παράδειγμα, θα παρακολουθούν το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα των διαβητικών ή θα φορτίζουν την μπαταρία του βηματοδότη των καρδιοπαθών, ώστε να μην χρειάζεται αντικατάσταση.
Η διαρκής πηγή της απαιτούμενης ηλεκτρικής ενέργειας για τέτοιες συσκευές μπορεί να ληφθεί από διάφορες βιολογικές διαδικασίες όπ

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Δεν υπάρχουν σχόλια:

online παιχνίδια που παιζουν τώρα


powered by Agones.gr - Stoixima

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΞΥΠΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

syng

SYNC BLOGS GreekBloggers.com Neemo.gr Entertainment Blogs - BlogCatalog Blog Directory

Chania - Crete

Akti Olous Hotel Elounda

E S P R E S A K O S

E S P R E S A K O S
Hot Pics.....σε ομορφαινει !