Εν τη απουσία Ελλήνων τουριστών εκτυλίσσεται η φετινή καλοκαιρινή περίοδος, ενώ οι ξένοι επιστρέφουν στη χώρα μας για να περάσουν τις διακοπές τους.
Τουρισμός δύο ταχυτήτων και μειωμένος προϋπολογισμός είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της φετινής σεζόν, με τους Έλληνες, από τη μία πλευρά, να είναι συντηρητικοί στις προκρατήσεις τους και τους ξένους, από την άλλη, να ξαναγυρίζουν σιγά σιγά στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), οι αφίξεις για το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου στα δεκατρία κυριότερα αεροδρόμια της χώρας είναι αυξημένες κατά 9,95% συγκριτικά με πέρυσι. Ιδιαίτερη άνοδο παρουσιάζουν τα αεροδρόμια της Ρόδου, της Κω και του Ηρακλείου με διψήφια αύξηση, τη στιγμή που μόνο το «Ελευθέριος Βενιζέλος» παρουσιάζει πτώση στις αφίξεις του σε ποσοστό 2,74%.
Οι αρχικά αισιόδοξες προβλέψεις των φορέων του τουρισμού φαίνεται πως δεν ευοδώνονται πλήρως, εφόσον οι απεργιακές κινητοποιήσεις του Ιουλίου και τα επεισόδια του περασμένου μήνα έχουν επηρεάσει αρνητικά τις αφίξεις αλλά και τις κρατήσεις. Παράλληλα, κρουαζιέρες και συνέδρια έχουν ακυρωθεί, υπό τον φόβο περαιτέρω κινητοποιήσεων και αναταραχών.
«Η Αττική έχει πληγεί πολύ από τις απεργιακές κινητοποιήσεις, η κίνηση είναι μειωμένη. Ολόκληρη η χώρα έχει πληγεί, παρ’ όλα αυτά, η γενική εικόνα είναι θετική», επεσήμανε ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής Αλέξανδρος Βασιλικός. Στον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους οι επιχειρηματίες του κλάδου, για να δουν τα καταλύματά τους να γεμίζουν στην Αθήνα, αφού οι μήνες αυτοί αποτελούν ορόσημο για την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης της πόλης.
Ανά περιοχή
Βαρύ πλήγμα για το φετινό καλοκαίρι αποτελεί η μειωμένη κίνηση της εγχώριας αγοράς, αφού η οικονομική δυσχέρεια έχει ωθήσει τους Έλληνες να μειώσουν τις ημέρες των διακοπών τους, αλλά και να αρκούνται στα απαραίτητα, περιορίζοντας αισθητά τα έξοδά τους.
Κεφαλονιά - Ιθάκη: Με τις πτήσεις charter και τα πλοία της γραμμής να είναι πλήρη, τα νησιά του Ιονίου φαίνεται πως κερδίζουν το στοίχημα του φετινού καλοκαιριού, αφού η πορεία των προκρατήσεων βαίνει καλύτερα από τις αρχικές προβλέψεις. «Πάμε καλύτερα απ’ ό,τι περιμέναμε. Οι πληρότητες κινούνται στα περσινά επίπεδα, αλλά υπάρχει αύξηση της τάξεως του 5% στον εισερχόμενο τουρισμό», σημείωσε o πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων των νησιών Σπύρος Γαλιατσάτος. Με τους Βρετανούς να κάνουν αισθητή την παρουσία τους και τους Σκανδιναβούς να έπονται, οι ξενοδόχοι ελπίζουν πως η χρονιά θα κλείσει με θετικό πρόσημο στα έσοδά τους, παρά το γεγονός πως η ελληνική αγορά έχει παρουσιάσει κάμψη σε σχέση με το περασμένο καλοκαίρι.
Κως - Ρόδος: Μία από τις καλύτερες χρονιές φαίνεται πως είναι η φετινή για τα Δωδεκάνησα, αφού, παρά τα αρνητικά γεγονότα που επηρέασαν αναπόφευκτα την κίνηση στα νησιά, τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν άνοδο στις αφίξεις κατά 25%. Η παρουσία των Ελλήνων μπορεί να είναι μειωμένη και στο νησί της Κω, ωστόσο, το κενό αναπληρώνουν η γερμανική και η ιταλική αγορά, που παρουσιάζουν άνοδο 30% στις αφίξεις τους. «Η πορεία των αφίξεων κινείται πολύ θετικά, ωστόσο, φέτος πλέον όλοι ξοδεύουν λιγότερα, δεν είναι όπως πριν από 3-4 χρόνια. Υπάρχει μειωμένος προϋπολογισμός», υπογράμμισε ο πρόεδρος της τοπικής ένωσης ξενοδόχων Μηνάς Χατζημιχαήλ.
Χαλκιδική: Σχεδόν γεμάτα είναι τα καταλύματα στη Χαλκιδική, όπου οι πληρότητες αγγίζουν το 90% και το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου έφτασαν το 100% κατά τόπους. Οι Ρώσοι και οι Σέρβοι επανέρχονται δυναμικά στη βόρεια Ελλάδα, σημειώνοντας αύξηση στις αφίξεις τους κατά 20%, ενώ οι Έλληνες φαίνονται διστακτικοί, έχοντας πτώση 15%. «Σαφέστατα υπάρχουν απώλειες σε σχέση με πέρυσι. Όλοι είναι πιο συντηρητικοί φέτος και ξοδεύουν λιγότερα», επεσήμανε ο πρόεδρος της τοπικής ένωσης ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσσιος.
Κρήτη: Αισθητή μείωση στις αφίξεις προκάλεσαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις των αυτοκινητιστών στη Μεγαλόνησο, αν αναλογιστεί κανείς πως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου έκλεισε με άνοδο 20%, ενώ ολόκληρος ο μήνας παρουσίασε αύξηση 13%. «Θα κλείσουμε με θετικό πρόσημο στις αφίξεις και στα έσοδα, αλλά δεν είμαστε ικανοποιημένοι πλήρως, έπειτα από τα γεγονότα που συνέβησαν», υποστήριξε ο διευθυντής της ένωσης ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Φουντουλάκης. Με τους Ρώσους και τους Ισραηλινούς να δείχνουν την προτίμησή τους στο Ηράκλειο και τους Σκανδιναβούς να επιλέγουν τα Χανιά, η κίνηση στην Κρήτη κινείται ανοδικά.
Σαντορίνη: «Ικανοποιητική είναι η κίνηση φέτος και το καλοκαίρι κλείνει θετικά για το νησί», επεσήμανε ο πρώην πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων της Σαντορίνης Μανώλης Καραμολέγκος. Οι τιμές στους τιμοκαταλόγους κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα, παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν ακόμα άδεια δωμάτια στο κυκλαδίτικο νησί.
Μείωση έως και 30% σε Τήνο, Πάρο και Πάτμο
Αξιοσημείωτη είναι η πτώση που παρουσιάζουν τόσο στις αφίξεις όσο και στις διανυκτερεύσεις τα κυκλαδονήσια Τήνος και Πάρος, καθώς και η Πάτμος. Μπορεί οι τιμές να έχουν πτωτική τάση, ωστόσο η κίνηση είναι υποτονική, φτάνοντας ακόμα και σε μείωση 30% συγκριτικά με πέρυσι.
«Υπάρχει μεγάλη επιφυλακτικότητα και αρκετά ελεύθερα δωμάτια», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων της Πάρου Τάκης Αμπατζής. Αν και οι αφίξεις κινούνται στα περσινά επίπεδα, η πληρότητα στα ξενοδοχεία είναι κατά 10% μειωμένη στην Τήνο, εφόσον ως επί το πλείστον οι Έλληνες που επισκέπτονται το νησί, φιλοξενούνται σε συγγενικά σπίτια. «Τα πλοία είναι γεμάτα, αλλά όχι και τα καταλύματα», δήλωσε ο δήμαρχος του νησιού Παναγιώτης Κροντηράς.
Την ίδια στιγμή, με αργούς ρυθμούς περνά το καλοκαίρι στην Πάτμο, αφού οι αφίξεις είναι ιδιαίτερα μειωμένες και οι Έλληνες έχουν σταματήσει τα «παραδοσιακά τριήμερα» στο νησί, όπως τόνισε η πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Άννα Ρωμαίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου