Το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή είναι ο έλεγχος της λειτουργίας του θυρεοειδούς σας από το γιατρό σας. Όλες οι μέλλουσες μητέρες συνιστάται να ελέγχουν τον θυρεοειδή τους τουλάχιστον μία φορά στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ελέγξετε το θυρεοειδή σας εάν πάσχετε από ενδομητρίωση ή από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, καθώς είναι πιθανό να έχετε επίσης προβλήματα με το θυρεοειδή σας. Ανεπάρκεια ιωδίου Το ιώδιο είναι απαραίτητο για την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών, και καθώς το σώμα σας δεν παράγει ιώδιο, αυτό θα πρέπει να καταναλώνεται ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής.
Ακόμη και μια ήπια έλλειψη ιωδίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στη γέννηση και ανάπτυξη του μωρού σας, συμπεριλαμβανομένης της υπολειτουργίας του θυρεοειδούς του. Συνεπώς, συνιστάται όλες οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες να λαμβάνουν ένα συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει ιώδιο κάθε μέρα.
Η πρόσληψη ιωδίου από γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία θα πρέπει να είναι κατά μέσο όρο 150 μικρογραμμάρια ανά ημέρα, η οποία θα πρέπει να αυξηθεί σε περίπου 250 μικρογραμμαρία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Υπολειτουργία του θυρεοειδούς και εγκυμοσύνη Περίπου το 5% των γυναικών αναπτύσουν υπολειτουργία του θυρεοειδούς (υποθυρεοειδισμός) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, συχνά περνά απαρατήρητη καθώς τα συμπτώματα μπορεί να είναι παρόμοια με τις αλλαγές που απαντώνται στο σώμα σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως η απόκτηση βάρους, το αίσθημα κόπωσης και το οίδημα. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, ο υποθυρεοειδισμός κατά την εγκυμοσύνη μπορεί δυνητικά να είναι πολύ επικίνδυνος. Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού, καθώς και τον κίνδυνο για το μωρό να αποκτήσει μαθησιακά και αναπτυξιακά προβλήματα.
Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί επίσης να προκαλέσει χαλάρωση του πλακούντα στο εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας πριν γεννηθεί το μωρό, αυτό είναι μια σοβαρή κατάσταση που ονομάζεται αποκόλληση πλακούντα.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αποκόλληση του πλακούντα μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή τόσο της μητέρας και όσο και του μωρού. Η θεραπεία του υποθυρεοειδισμού είναι η ίδια ανεξάρτητα από το αν μια γυναίκα είναι έγκυος ή όχι.
Λαμβανομένη από το στόμα, η λεβοθυροξίνη είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για να αντικαταστήσει τις θυρεοειδικές ορμόνες που λείπουν και συνιστάται καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Η θεραπεία του υποθυρεοειδισμού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι εξαιρετικά σημαντική, δεδομένου ότι προστατεύει τόσο τη μητέρα όσο και το μωρό από ενδεχόμενες μελλοντικές επιπλοκές.
Οι γυναίκες με υποθυρεοειδισμό πριν από την εγκυμοσύνη θα χρειαστούν υψηλότερη δόση λεβοθυροξίνης πριν τη σύλληψη και συχνότερες εξετάσεις/έλεγχο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ώστε να εξασφαλίζεται η σωστή δόση λεβοθυροξίνης.
Υπερδραστήριος θυρεοειδής και εγκυμοσύνη Ενας υπερδραστήριος θυρεοειδής (υπερθυρεοειδισμός) σε έγκυες γυναίκες αποτελεί ένα σπάνιο φαινόμενο και στις περισσότερες περιπτώσεις προκαλείται εξαιτίας της νόσου του Graves. Η νόσος του Graves είναι μια αυτοάνοση ασθένεια η οποία αναγκάζει το θυρεοειδή αδένα να υπερπαράγει ορμόνες, με αποτέλεσμα τον υπερθυρεοειδισμό.
Αποτυχία στη θεραπεία του υπερθυρεοειδισμού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της θνησιγένειας και πρόωρου τοκετού, καθώς επίσης και αύξηση κίνδυνου εμφάνισης δυσμορφιών στο παιδί και προεκλαμψίας. Η θεραπεία στις έγκυες γυναίκες με υπερθυρεοειδισμό είναι ενίοτε διαφορετική από αυτές που προσφέρονται σε άλλες γυναίκες, δεδομένου ότι ορισμένα από τα διαθέσιμα φάρμακα μπορούν να βλάψουν το έμβρυο.
Οι γυναίκες με ήπιο υπερθυρεοειδισμό και χωρίς συμπτώματα παρακολουθούνται στενά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος για θεραπεία, εφόσον η μητέρα και το μωρό είναι καλά Γυναίκες με σοβαρό υπερθυρεοειδισμό που εμφανίζουν συμπτώματα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αντι-θυροειδικά φάρμακα, όπως η μεθιμαζόλη ή propylthioracil (PTU). Η θεραπεία με PTU είναι συνήθως η προτιμώμενη επιλογή κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση είναι προτιμότερη σε έγκυες γυναίκες για την αφαίρεση μέρους του θυρεοειδούς αδένα, εάν είναι αλλεργικές σε κάποιο φάρμακο ή αν χρειάζονται τέτοιες υψηλές δόσεις που θα μπορούσαν να βλάψουν το μωρό.
Πηγή:iator.gr iator.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου