Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και με πρωτοφανή στην ιστορία πλήθη κόσμου που συνέρεαν συνεχώς από την Ελούντα, την Πλάκα και τον Άγ. Νικόλαο, τελέστηκε χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκταρίου, ο εσπερινός του Αγ. Παντελεήμονα, του προστάτη των ασθενών της Σπιναλόγκας. Αισθητή η απουσία των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης, που για άλλη μια φορά αποδεικνύονται ουραγοί στα τοπικά ιστορικά και εκκλησιαστικά γεγονότα, που υπερβαίνουν την τοπική κλίμακα και έχουν καταστεί σύμβολα μιας εθνικής υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ο Μητροπολίτης Πέτρας & Χερρονήσου, που δεν έχει απουσιάσει ποτέ από αναλήψεως των καθηκόντων του, από τη χοροστασία του πανηγυρικού εσπερινού που τελείται κατ’ έτος, αναφέρθηκε για άλλη μια φορά με έναν ορθοτομούντα, συγκινητικό και συγκλονιστικό του λόγο, στους διαχρονικούς συμβολισμούς που κουβαλά η Σπιναλόγκα.
«Όσοι έρχονται εδώ στη Σπιναλόγκα, οι προσκυνητές, και είναι χιλιάδες άνθρωποι που έρχονται όλο το χρόνο, αφού είναι ο μεγαλύτερος χώρος σε επισκεψιμότητα μετά την Κνωσό, όσοι λοιπόν έρχονται εδώ, θέλουμε να φεύγουν δυνατοί. Και κυρίως να παίρνουν ένα μήνυμα: Ότι εδώ, οι αμέτρητοι της Σπιναλόγκας που είναι αοράτως παρόντες, εκείνοι που κείτονται μέσα στο χώμα, είναι εν νεκροί ελεύθεροι και μας δίδουν μηνύματα πνευματικής εν Χριστώ ελευθερίας», είπε μεταξύ άλλων.
«Ευχαριστούμε όλους όσους εκείνους αγαπούν το ΝΗΣΙ. Ευχαριστούμε όλους όσους εκείνους εργάζονται για τη Σπιναλόγκα. Σας παρακαλούμε πολύ, να έρχεστε στη Σπιναλόγκα. Να φέρνετε τα παιδιά σας» ήταν η προτροπή του προς τους πιστούς.
Ακόμη αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα διεθνούς προβολής του μνημείου με την ένταξή του στα μνημεία της UNESCO.
Στο τέλος του εσπερινού όπως συνηθίζει κάθε χρόνο, ο Μητροπολίτης τέλεσε ένα τρισάγιο «μια σπονδή» όπως είπε στη μνήμη όλων εκείνων που μαρτύρησαν πάνω σ’ αυτό το βράχο.
Ο ναός του Αγ. Παντελεήμονα είναι ο νεότερος από τους ναούς που σώζονται στην οχυρή νησίδα της Σπιναλόγκας και έχει υποστεί πολλές μετατροπές και προσθήκες σε πρόσφατες περιόδους. Σήμερα αποτελείται από ένα κεντρικό και δύο συμμετρικά πλάγια κλίτη. Το μεσαίο κλίτος καλύπτεται από επικεραμωμένη καμάρα. Στα πλάγια υπάρχουν μονοκλινείς ξύλινες στέγες με βυζαντινά κεραμίδια, χωρίς εσωτερικές οροφές. Όλες οι τοιχοποίίες είναι από λιθοδομή. Η μορφή του ναού είναι απλή. Υπάρχουν όμως κάποια
στοιχεία που δημιουργούν αρκετά προβλήματα οικοδομικών φάσεων και χρονολόγησης. Κατ’ αρχήν είναι φανερό ότι ο ναός κτίστηκε με ένα μόνο κλίτος και μια κόχη ιερού. Το βόρειο διαμέρισμα ήταν βοηθητικό (πλαγιονάρθηκας) και επικοινωνούσε με το κύριο κλίτος με δύο τοξωτά ανοίγματα όπως ακριβώς στον Άγιο Γεώργιο στο ανατολικό μέρος της νησίδας. Οι τεχνίτες που κατασκεύασαν και τους δύο ναούς ήσαν οι ίδιοι, ή, το πιθανότερο, μετέφεραν ακριβώς το σχέδιο του παλαιότερου στο νεότερο. Η διαπίστωση αυτή δίνει τη δυνατότητα να διατυπωθούν κάποιες προτάσεις για την αρχική μορφή του ερειπωμένου σήμερα πρώτου ναού του φρουρίου, του Αγίου Νικολάου.
http://librodoro.blogspot.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου