Θα πιστεύατε όποιον σας έλεγε ότι ο υπολογιστής δεν βλάπτει τα μάτια σας; Και όμως: μπορεί να κουράζει η κοντινή απόσταση από την οθόνη, η συνεχής προσήλωση σε αυτήν, ή η κακή στάση...
του σώματος, αλλά η ακτινοβολία που εκπέμπει ο υπολογιστής - έχει αποδειχθεί ότι - δεν είναι επικίνδυνη. Στο συμπέρασμα αυτό, κατατείνουν μελέτες, με αποτέλεσμα να πληθαίνουν οι συμβουλές για το πώς πρέπει να ζούμε με Η/Υ και lap tops.«Επισταμένες έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα ποσά της ακτινοβολίας απ τον τερματικό δέκτη είναι πολύ μικρότερα από αυτά της τηλεόρασης και άλλων ιατρικών εφαρμογών, σαφώς και δεν μπορούν να ενοχοποιηθούν για άμεσες δυσμενείς επιπτώσεις λόγω ακτινοβολίας, ούτε σε ιδιαίτερες και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού όπως οι έγκυες γυναίκες, ακόμα και με συνεχή ή μακροχρόνια χρήση», τονίζει ο κ. Γρηγόρης Π. Γεωργαρίου (M.D), χειρουργός οφθαλμίατρος και επιστημονικός διευθυντής του Athens Vision.
»Δεν υπάρχουν επίσης επιστημονικά στοιχεία άμεσης σύνδεσης χρήσης του computer με οφθαλμολογικές παθήσεις. Πτώση της οπτικής οξύτητας ύστερα από χρόνια χρήση, ανάπτυξη καταρράκτη ή μεγαλύτερα ποσοστά εκφύλισης της ωχράς δεν έχουν παρατηρηθεί ακόμα και μετά από δεκαετίες χρήσης Η.Υ.».
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργαρίου, τα προβλήματα όρασης εμφανίζονται για ένα απλό λόγο : η χρήση του υπολογιστή απαιτεί πολλές φορές την απόλυτη προσήλωση μας, την πολύωρη πολλές φορές προσαρμογή των ματιών στον κοντινό στόχο, η οποία ενίοτε οδηγεί φυσιολογικά σε συμπτώματα κοπιωπίας δηλαδή πτώση της όρασης, πόνο και αίσθηση καύσου ή ξένου σώματος ακόμα και διπλωπίας.
«Τέτοια συμπτώματα κόπωσης παρατηρούνται γενικά σε οποιαδήποτε άλλη κοπιώδη εργασία (σε αντίθεση με το διάβασμα ενός βιβλίου που ενεργοποιείται αυτόματα με την προσαρμογή και η σύγκλιση των ματιών στον κοντινό στόχο). Κατά την ενασχόληση με τον Η.Υ., όμως, η οθόνη είναι σε μεγαλύτερη απόσταση οπότε παρατηρείται καταστολή της ενεργοποίησης της σύγκλισης. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την συνεχή προσήλωση σε περισσότερους στόχους και σε διαφορετικές αποστάσεις με διαφορετικό και πολλές φορές ανεπαρκή φωτισμό επιτείνουν τα προβλήματα όρασης. Όταν μάλιστα προϋπάρχουν προβλήματα υπερμετρωπίας, μυωπίας, αστιγματισμού, πρεσβυωπίας ή άλλων παθήσεων η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι ακόμα μεγαλύτερη και τα προβλήματα όρασης, αντιστοίχως μεγαλύτερα».
Κλασικό σύμπτωμα είναι επίσης η ξηροφθαλμία που επιτείνεται τόσο από το ξηρό περιβάλλον της ατμόσφαιρας του κλειστού γραφείου λόγω καλοριφέρ η κλιματισμού, όσο και από τη μείωση της συχνότητας των βλεφαρισμών που παρατηρείται με την επισταμένη προσήλωση στην εργασία μας. Η ξηροφθαλμία (ποσοτική και ποιοτική ανεπάρκεια της δακρυϊκής στοιβάδας πάνω στην οφθαλμική επιφάνεια) ενοχοποιείται για το μεγαλύτερο μέρος του τσουξίματος, της κοκκινίλας και της αίσθησης ξένου σώματος που πολλοί από μας αισθάνονται μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή μας.
Παρόλα αυτά, τα συμπτώματα αυτά είναι παροδικά και, γενικά, δεν επηρεάζουν μακροχρόνια την υγεία των ματιών.
Μικρές συμβουλές
«Για να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα αυτά, τακτικοί οφθαλμολογικοί έλεγχοι είναι απαραίτητοι», τονίζει ο χειρουργός.
- Η συνταγογράφηση γυαλιών (σε κάποιες περιπτώσεις για χρήση αποκλειστικά μπροστά στο computer), και η αντιμετώπιση της ξηροφθαλμίας είναι ίσως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της κοπιωπίας.
- Φροντίστε για τον σωστό φωτισμό, και την αποφυγή εξωτερικών αντανακλάσεων.
- Τοποθετήστε τον Η/Υ παράλληλα με τον φωτισμό και τα παράθυρα. Η καλή ποιότητα και σωστή ρύθμιση της οθόνης σε συνδυασμό με τη χρήση ειδικών φίλτρων μπορούν να κάνουν τη δουλειά μας στον υπολογιστή πιο εύκολη και τη ζωή μας πιο ευχάριστη.
- Κάνετε μικρά διαλείμματα. Βοηθήστε τα μάτια σας να χαλαρώσουν, ατενίζοντας μακριά ή και κλείνοντας τα για λίγο.
www.advancehealth.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου