Αν πρόκειται τώρα που τελειώνουν τα σχολεία να παραστείτε σε κάποια τελετή αποφοίτησης, μπορείτε να σφίξετε άφοβα όσα χέρια θέλετε χωρίς να να ανησυχείτε για τις αρρώστιες που υπάρχει κίνδυνος να «κολλήσετε» με τις τόσες χειραψίες. Δεν πρόκειται για απλή καθησυχαστική συμβουλή αλλά για επιστημονικά τεκμηριωμένο συμπέρασμα, στο οποίο κατέληξε έρευνα που διεξήχθη από αμερικανική ομάδα επιστημόνων.
Η σχετική μελέτη, η οποία προσήλκυσε αμέσως την προσοχή του σατιρικού επιστημονικού περιοδικού «Annals of Improbable Research» και των διοργανωτών των Ig Nobel, των βραβείων που απονέμονται σε ασυνήθιστες ή ασήμαντες μελέτες, διενεργήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη με επικεφαλής τον δρα Ντέιβιντ Μπισάι.
Χειραψία εξ επαγγέλματος
Οι επιστήμονες θέλησαν να διερευνήσουν κατά πόσον οι άνθρωποι που υποχρεώνονται από το επάγγελμά τους να ανταλλάσσουν πολλές χειραψίες κινδυνεύουν να μολυνθούν από βακτήρια, ιούς και άλλους μικροοργανισμούς.
Ως «ειδικότητα» που είναι κατ’ εξοχήν αναγκασμένη να σφίγγει δεκάδες ή και εκατοντάδες χέρια μέσα σε μερικές μόνο ώρες εντόπισαν τους διευθυντές των σχολείων στις τελετές αποφοίτησης, γι’ αυτό και ζήτησαν τη συμμετοχή τους.
Τα αποτελέσματά τους, που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση «The Journal of School Nursing» έδειξαν ότι ο κίνδυνος είναι πολύ μικρός. Όπως τονίζουν όμως στο σχετικό άρθρο τους, η μελέτη τους ήταν περιορισμένη και θα πρέπει να επαληθευθεί από μεγαλύτερες.
Λυκειάρχες και γυμνασιάρχες
Δεκατέσσερις λυκειάρχες, γυμνασιάρχες και διευθυντές δημοτικών σχολείων της Πολιτείας του Μέριλαντ ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ομάδας του Τζονς Χοπκινς και συμφώνησαν να συμμετάσχουν στη μελέτη. Πριν από την τελετή της αποφοίτησης οι συμμετέχοντες έπλυναν τα χέρια τους με ένα απολυμαντικό προϊόν με βάση το οινόπνευμα.
Μετά τη λήξη της τελετής και αφού όλοι οι γονείς και συγγενείς είχαν αποχωρήσει και ειχε πλέον ανταλλαγεί και η τελευταία χειραψία, οι ερευνητές προέβησαν στη συλλογή υλικού από τα χέρια των εθελοντών.
«Τα χέρια του κάθε συμμετέχοντα τυλίχθηκαν σε καθαρό πανί και ελήφθησαν εκκρίματα από τη βάση του αντίχειρα ως την πλευρά του δείκτη και στη συνέχεια γύρω από τις άκρες όλων των δακτύλων ώστε να συμπεριληφθούν όλες οι περιοχές οι οποίες είναι πιθανόν να μολυνθούν κατά τη διάρκεια μιας χειραψίας» γράφουν.
Πενιχρά αποτελέσματα
Τα αποτελέσματα ήταν απρόσμενα «φτωχά» από την άποψη των μικροβίων. Από τους 14 συμμετέχοντες μόνον οι δυο είχαν παθογόνα βακτήρια στα χέρια τους μετά την τελετή _ ο ένας μάλιστα δεν τα είχε καν στο χέρι με το οποίο αντήλλαξε χειραψίες. Μεταφρασμένο στατιστικά αυτό σημαίνει, όπως υπολογίζεται στη σχετική μελέτη, ότι η πιθανότητα μόλυνσης με κάποιο παθογόνο από τη χειραψία είναι 0.019%.
Παρ’ όλα αυτά οι ερευνητές δεν εφησυχάζουν. Θεωρούν ότι το αποτέλεσμα αυτό είναι απλώς μια «πρώτη γεύση» η οποία πρέπει να επιβεβαιωθεί περαιτέρω, καθώς η μελέτη τους παρουσιάζει πολλές ελλείψεις. Κατ’ αρχήν, όπως τονίζουν, το δείγμα των εθελοντών τους ήταν πάρα πολύ μικρό.
Κατά δεύτερον ήλεγξαν μόνο δυο παθογόνα, τα οποία η επιστήμη δεν γνωρίζει κατά πόσον είναι έτσι κι αλλιώς διαδεδομένα στον γενικό πληθυσμό. Επίσης η επιστήμη αγνοεί αν η παρουσία των συγκεκριμένων μικροβίων στην επιφάνεια του σώματος _ και όχι μέσα στον οργανισμό _ αποτελεί κίνδυνο για την υγεία.
Αν τον Οκτώβριο δείτε την εν λόγω εργασία να τιμάται με κάποιο Νομπέλ μάλλον θα είναι το Ig.
perierga
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου