Νέα διάσταση έλαβε από το βράδυ της Τρίτης το Αντιμνημονιακό Μέτωπο με την παρέμβαση του Μίκη Θεοδωράκη και των Πανεπιστημιακών.
Η πολυπληθής συγκέντρωση στα Προπύλαια, παράλληλα με τη συγκέντρωση των «Αγανακτισμένων» στο Σύνταγμα, προσδίδει σαφώς και νέα δυναμική αλλά και αμιγώς πολιτικό χαρακτήρα στη διαμαρτυρία των πολιτών.
Ο Μίκης Θεοδωράκης με το σύνθημα «Δεν ανήκουμε στην Δύση αλλά στον εαυτό μας και τον λαό μας» προσανατόλισε σαφώς την πολιτική του παρέμβαση. «Το πολιτικό σύστημα καταρρέει. Αν οι Έλληνες ξεσηκωθούν τότε θα εκδιώξουν όλα τα καθάρματα που οδήγησαν την χώρα στον κόπρο του Αυγείου». Ο Μίκης Θεοδωράκης καταφέρθηκε κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας διότι έπεσε στην παγίδα του Γιώργου Παπανδρέου και κατήγγειλε πώς όλες οι κυβερνήσεις από το 1990 και μετά ευθύνονται για την σημερινή κατάσταση.
Οι συγκεντρωθέντες στα Προπύλαια τραγούδησαν το γνωστό τραγούδι « Ένα το χελιδόνι» μετά από παρότρυνση του Μίκη, ο οποίος υπέγραψε την πολιτική του παρέμβαση με τους στίχους του ποιητή Οδυσσέα Ελύτη. Στη συνέχεια σχηματίστηκε ένα ποτάμι διαδηλωτών το οποίο από τα Προπύλαια κατευθύνθηκε στο Σύνταγμα για να ενώσει τη φωνή του με τους εκεί διαμαρτυρόμενους πολίτες.
Γύρω στις εννέα το βράδυ περί τα 20.000 άτομα βρίσκονταν στην κεντρική πλατεία της Αθήνας, την ώρα δηλαδή που τα κεντρικά δελτία ειδήσεων είχαν μεταδώσει ή ακόμη μετέδιδαν την είδηση για το νέο Μνημόνιο και το καθεστώς αποικίας που οι ευρωπαίοι οραματίζονται να εγκαθιδρύσουν στην Ελλάδα και προφανώς και στην Ιρλανδία.
Τον Μίκη Θεοδωράκη πλαισίωναν οι συνταγματολόγοι Βασίλης Κασιμάτης και Κώστας Μπέης και οι πρυτάνεις των Πανεπιστημίων Αθηνών και Πάτρας. Ο λόγος τους σαφής. Το πρώτο μνημόνιο είναι αντισυνταγματικό, το δεύτερο μνημόνιο αν ψηφιστεί με τον ίδιο τρόπο θα είναι επίσης αντισυνταγματικό πέραν του επαχθούς χαρακτήρα του. Οι ομιλητές στα Προπύλαια μίλησαν για απώλεια της εθνικής κυριαρχίας καθώς και πρωτοφανή παρέμβαση – επέμβαση της Δύσης στα εσωτερικά της χώρας.
Ο κ. Θεοδωράκης περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο την αντίθεσή του στις ιδιωτικοποιήσεις: «Έχω ένα ωραίο κομμάτι που το λένε Ακρόπολη. Ο Κινέζος προσφέρει 100, ο Σκοπιανός 102, ο Τούρκος 110. Η Ακρόπολη κατοχυρώνεται στην Τουρκία» τόνισε ενώ το πλήθος αποδοκίμαζε. «Αυτή η συγκέντρωση να είναι το Χελιδόνι της Άνοιξης» προτρέποντας το πλήθος να τραγουδήσει το τραγούδι «Ένα το χελιδόνι» από τον δίσκο του «Άξιον Εστί» και τραγουδώντας ο ίδιος α καπέλα.
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι υπόλοιποι ομιλητές. Ο καθηγητής Γ. Κασσιμάτης υποστήριξε ότι διεξάγεται αγώνας εναντίον της υποτέλειας της χώρας, έψεξε τους συναδέλφους του που δεν έδωσαν το «παρών», επειδή «δεν μπόρεσαν να αφήσουν τη μικροαστική νοοτροπία της καρέκλας», δήλωσε μάρτυρας «ενός μεγαλειώδους φαινομένου, το ξύπνημα του λαού» και κάλεσε σε «ξεσηκωμό κατά του καπιταλιστικού συστήματος της παγκόσμιας εξουσίας».
Ο συνάδελφός του Γιώργος Κατρούγκαλος κατηγόρησε το πολιτικό σύστημα και τα μέσα ενημέρωσης ότι καλλιεργούν τον φόβο της χρεοκοπίας, ο Νότης Μαριάς θέλησε να υπενθυμίσει στους ξένους, όπως είπε, ότι «δεν χρωστάμε τίποτε, αυτοί μας χρωστάνε» και ο Κώστας Μπέης υποστήριξε ότι η χώρα βρίσκεται υπό ξένη κατοχή και κατηγόρησε τους «ξένους που μας παρέσυραν σε δάνεια για να μπορούν να μας πωλούν τα προϊόντα τους».
Περίπου 7.000 πολίτες κατέκλυσαν από νωρίς την περιοχή για να ακούσουν την ομιλία του μουσικοσυνθέτη και των Πανεπιστημιακών, η οποία διήρκησε περίπου 2 ώρες.
Στην ανοικτή ομιλία συμμετείχαν:
• O Μίκης Θεοδωράκης
• O Πρύτανης Θεοδόσης Πελεγρίνης
Οι καθηγητές:
• Γιώργος Κασιμάτης
• Γιώργος Κατρούγκαλος
• Νότης Μαριάς
• Κώστας Μπέης
• Κώστας Χρυσόγονος
πηγη: zougla.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου