Το βασικό πρόβλημα των διαβητικών, θα μπορούσε να πει κανείς με απλά λόγια, είναι ότι «ξεμένουν» (λόγω καταστροφής ή δυσλειτουργίας) από τα παγκρεατικά β-κύτταρα, τα οποία παράγουν την απαραίτητη για τον οργανισμό ινσουλίνη. Όμως επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας UCLA ανακοίνωσαν ότι ίσως έχουν ανακαλύψει τον μηχανισμό μέσω του οποίου θα μπορέσουν να μετατρέψουν άλλα κύτταρα του οργανισμού σε β-κύτιαρα αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα.
Η έρευνα των δρων Λάρι Χίλμπορν και Ανίλ Μπουσάν έρχεται ακόμη μία φορά να αποδείξει ότι οι επιστήμονες είχαν κάνει λάθος στο παρελθόν, όταν επί σειράν ετών πίστευαν ότι τα κύτταρα μας «κλειδώνουν» μετά τη δημιουργία τους και δεν μπορούν να αλλάξουν από ένα είδος σε κάποιο άλλο. Αποκρυπτογραφώντας τον επιγενετικό μηχανισμό της μεθυλίωσης πέτυχαν να μετατρέψουν παγκρεατικά β-κύτταρα σε α-κύτταρα. Εκείνα δηλαδή που εκκρίνουν την ορμόνη γλυκαγόνη, που αυξάνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Πιστεύουν τώρα ότι είναι δυνατό να πετύχουν και το αντίστροφο αποτέλεσμα, δημιουργώντας από τα α-κύτταρα τους παραγωγούς ινσουλίνης που τόσο χρειάζεται ο οργανισμός. Συγκεκριμένα οι επιστήμονες έδειξαν ότι οι μεθυλομάδες, που προσκολλώνται στο DΝΑ, λειτουργούν σαν διακόπτες οι οποίοι ενισχύουν ή μειώνουν τη δραστηριότητα κάποιων γονιδίων. Στα παγκρεατικά β-κύτταρα αυτή η διαδικασία, που ονομάζεται μεθυλίωση, έχει ως αποτέλεσμα να κρατιέται «σιωπηλό» το γονίδιο ΑRΧ – το ίδιο γονίδιο που πυροδοτεί τη δημιουργία α-κυττάρων κατά τα πρώτα στάδια του σχηματισμού τους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, αν αφαιρέσουν ένα ένζυμο που κινεί τη διαδικασία της μεθυλίωσης, τότε τα β-κύτταρα απλά μετατρέπονται σε κύτταρα α.
«Η ερευνά μας δείχνει ότι τα β-κύτταρα και άλλα συγγενή ενδοκρινικά κύτταρα μπορούν εύκολα να μετατραπούν το ένα στο άλλο» λέει ο δρ Μπουσάν. Το ζητούμενο είναι τώρα η ανακάλυψη του ανάλογου μηχανισμού μετατροπής και αναπλήρωσης των β-κυττάρων, που θα αποτελέσει μια μονιμότερη θεραπευτική λύση για τους διαβητικούς.
toblogtonkirion
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου