Για ένα χρόνο, μέχρι τον Ιούνιο του 2012, θα πιάνουν χώρο οι σακούλες με τις αποδείξεις του 2010, στα ντουλάπια των εφοριών και των φορολογουμένων που τις επικαλέστηκαν για να γλιτώσουν φόρους (ή να μην πληρώσουν και πρόστιμο από πάνω).
Σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταθέσουν τις αποδείξεις της χρονιάς μαζί με τη φορολογική τους δήλωση, εφόσον την υποβάλουν χειρόγραφα αυτοπροσώπως ή μέσω των ΕΛΤΑ.
Όλοι οι υπόλοιποι, που θα υποβάλουν μέσω ίντερνετ τις δηλώσεις τους, θα πρέπει να τις φυλάξουν στο σπίτι τους, σε περίπτωση που τους ζητηθούν για έλεγχο.
Μετά από την πάροδο ενός χρόνου, τόσο οι εφορίες όσο και οι φορολογούμενοι θα μπορούν να ρίξουν το χαρτομάνι στην Ανακύκλωση, όπως τουλάχιστον συμβουλεύει στην εγκύκλιο το υπουργείο Οικονομικών τις υπηρεσίες του.
Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα υποβάλουν τις αποδείξεις μέσα σε ένα κλειστό φάκελο, γράφοντας απ’έξω το ΑΦΜ τους, τον συνολικό αριθμό των αποδείξεων που συνέλεξαν και το ποσό στο οποίο αυτές αντιστοιχούν, το οποίο θα μεταφέρουν και στον ειδικό κωδικό για να έχουν την έκπτωση φόρου που τους αναλογεί.
Από τους φακέλους αυτούς, το 10% ελεγχθεί δειγματοληπτικά. Στην πράξη όμως, το δείγμα δεν θα βγει εντελώς στην τύχη, αλλά με βάση τα εισοδήματα, τη δραστηριότητα και το ποσό έκπτωσης που αντιστοιχεί σε κάθε φορολογούμενο. Δεν θα πρέπει δηλαδή να ανοιχθεί και να ελεγχθεί ο φάκελος ενός συνταξιούχου χωρίς άλλα εισοδήματα και ακίνητα, αλλά στο 10% θα περιληφθούν π.χ. οι φάκελοι ελευθέρων επαγγελματιών που ενώ δηλώνουν υψηλά εισοδήματα, κερδίζουν έκπτωση φόρου της τάξεως των 2-3 χιλιάδων ευρώ με τις αποδείξεις που δηλώνουν πως μάζεψαν.
Όπως τονίζεται στην εγκύκλιο, ένα χρόνο μετά και αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος, οι χιλιάδες τόνοι των αποδείξεων που θα έχουν παραληφθεί από τις εφορίες, θα καταστρέφονται απευθείας στην Ανακύκλωση χαρτιού.
Οι υπόλοιποι φορολογούμενοι που υποβάλλουν ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους θα κρατούν τους φακέλους με τις αποδείξεις στο σπίτι τους, ώστε να τις προσκομίσουν στην εφορίες εάν τους ζητηθεί έλεγχος. Σύμφωνα με πληροφορίες όμως, μετά από ένα χρόνο θα μπορούν να καταστρέψουν και αυτοί τις αποδείξεις τους, όταν το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει ότε με ανακοίνωσή του το πράσινο φως για να συμβεί αυτό. Έτσι θα αδειάσει ο χώρος όπου φύλλαγαν τις αποδείξεις του 2010, για να βάλουν στη θέση του για άλλο έναν χρόνο τις αποδείξεις του 2011.
Οι αποδείξεις που θα πρέπει να δηλώσει κάθε φορολογούμενος για να διατηρήσει τουλάχιστον το ατομικό του αφορολόγητο όριο και να μην πληρώσει επιπλέον πρόστιμο 10%, είναι 600-1200 ευρώ ή 10% της αξίας των εισοδημάτων που είχε το 2010, αν αυτά κυμαίνονταν μεταξύ 6.000-12.000 ευρώ, ενώ για το επιπλέον εισόδημα που μπορεί να είχε χρειάζεται να συλλέγει το 30%.
Καμία απόδειξη δεν χρειάζεται να προσκομίσει όποιος είχε εισοδήματα κάτω των 6000 ευρώ, ενώ το ανώτατο όριο αποδείξεων που αναγνωρίζει προς έκπτωση η εφορία ορίστηκε στα 15.000 για τον άγαμο και 30.000 για έγγαμους.
Αν μετά από έλεγχο της εφορίας όμως διαπιστωθεί λάθος ότι οι αποδείξεις ήταν μικρότερης αξίας από το προβλεπόμενο, ή συνυποβλήθησαν αποδείξεις που δεν αναγνωρίζονται για έκπτωση (πχ λογαριασμοί ΔΕΚΟ) ο φορολογούμενος θα καλείται να υποβάλει συμπληρωματική δήλωση, με τυχόν αποδείξεις που εκ παραδρομής δεν συμπεριέλαβε στην αρχική.
Αν τότε διαπιστωθεί μεγάλη απόκλιση, η δήλωση θα χαρακτηριστεί ανακριβής και θα επιβάλλεται βαρύ πρόστιμο, ανάλογα με την αξία του φόρου που θα γλίτωνε ο φορολογύμενος εάν δεν γινόταν αντιληπτός από την εφορία.
PROTO THEMA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου