Ηφαίστειο είναι ένα φυσικό άνοιγμα της επιφάνειας της γης απ’ όπου βγαίνουν κατά καιρούς φλόγες, καπνός και στερεά υλικά σε κατάσταση τήξης (λιωμένα) που προέρχονται από το εσωτερικό της γης.
Τα ηφαίστεια είναι γνωστά για τις φοβερές τους εκρήξεις, οι οποίες προκαλούν πολλές φορές σεισμούς, και αντιμετωπίζονται από τους περισσότερους ανθρώπους σαν ένα φοβερό, επικίνδυνο και βλαβερό φυσικό φαινόμενο. Οι ηφαιστειακές εκρήξεις μπορεί να έχουν τρομερές επιπτώσεις τόσο σε ανθρωπινές ζωές και στην οικονομία όσο και στο περιβάλλον.
Εμείς φτιάξαμε μια λίστα με τα πιο επικίνδυνα ηφαίστεια στον κόσμο και σας τα παρουσιαζουμε:
1. Το ηφαίστειο Mount Merapi
Η Ινδονησία κατέχει την αδιαμφισβήτητα ηγετική θέση στον κόσμο σε ενεργά ηφαίστεια και σεισμούς. Το Mount Merapi βρίσκεται στο κέντρο του νησιού της Ιάβας και συγκαταλέγεται στα δέκα πιο ασταθή ηφαίστεια στον κόσμο. Το ύψος του φτάνει περίπου τα 3.000 μέτρα ύψος.
Η λέξη «Merapi» μεταφράζεται σε «Ο τόπος όπου η φωτιά καίει», «το φλογερό βουνό», ή «το κόκκινο της φωτιάς.» Το Mount Merapi ξεκίνησε την καταστροφική του δράση στα τέλη Οκτωβρίου του 2010 όταν περισσότερα από 33 άτομα σκοτώθηκαν από τις στάχτη και τα τοξικά αέρια.
2. Ηφαίστειο Papandayan
Άλλο ένα ηφαίστειο που σκορπά τον τρόμο στην Ινδονησία. Το Papandayan (2622 μέτρα) το οποίο είναι και δημοφιλής τουριστική περιοχή, εξερράγη τελευταία φορά το 2002, βγάζοντας στάχτη και λάβα, αλλά δεν προκλήθηκαν ζημιές. Έκρηξη του ηφαιστείου το 1772 κατέστρεψε χωριά και σκότωσε περίπου 3.000 ανθρώπους.
3. Βεζούβιος
Ο Βεζούβιος βρίσκεται στις δυτικές ακτές της Ιταλίας και σε απόσταση μόλις 12 χιλιομέτρων από τη Νάπολη. Πριν από την πρώτη του έκρηξη το 79 μ.Χ., το θεωρούσαν σαν ένα απλό βουνό. Η πρώτη έκρηξη του που κατάστρεψε ολοκληρωτικά και εξαφάνισε μέσα στις λάβες της τρεις μεγάλες πόλεις, την Πομπηία, το Ηράκλειο και τις Σταβίες, έγινε το 79 μ.Χ.
Άλλες μεγάλες εκρήξεις έγιναν το 1794, το 1872 και το 1906, που προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές και θανάτους πολλών ανθρώπων. Παρόλο τον κίνδυνο που διατρέχουν οι κάτοικοι και το ξέρουν, η περιοχή γύρω από το Βεζούβιο είναι πυκνά κατοικημένη, γιατί το ηφαιστειογενές έδαφος του βουνού είναι εξαιρετικά εύφορο.
Το ύψος του μεταβάλλεται μετά από κάθε ισχυρή έκρηξη και είναι σήμερα 1.180 μέτρα. Οι πλαγιές του βουνού είναι κατάφυτες από κήπους και αγρούς μέχρι ένα ορισμένο ύψος.
4. Αίτνα
Η Αίτνα βρίσκεται στις ανατολικές ακτές της Σικελίας και είναι το μεγαλύτερο αλλά και υψηλότερο ενεργό ηφαίστειο στην Ευρώπη (ύψος 3.350 μέτρα). Η Αίτνα καλύπτει έκταση 1190 τετραγωνικών χιλιομέτρων με περιφέρεια βάσης 140 χιλιόμετρα, δηλαδή είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από το Βεζούβιο.
Η ηφαιστειακή δραστηριότητα στην Αίτνα ξεκίνησε περίπου πριν 500.000 χρόνια, με υποθαλάσσιες εκρήξεις κατά μήκος των ακτών της Σικελίας.
Πριν 35.000 χρόνια και για μια χρονική περίοδο περίπου 20.000 χρόνων, ισχυρές εκρήξεις σκέπασαν με στάχτη τη Ρώμη, περίπου 800 χιλιόμετρα βόρεια της Αίτνας. Πριν 3.500 χρόνια, μια ηφαιστειακή έκρηξη προκάλεσε μια γιγάντια κατολίσθηση στην ανατολική πλαγιά του βουνού. Η επόμενη κατολίσθηση θα γινόταν μετά από 1500 περίπου χρόνια, δημιουργώντας καλντέρα.
Το 396 π.Χ., λέγεται ότι μια έκρηξη της Αίτνας ματαίωσε τα σχέδια των Καρχηδονίων για εισβολή στις Συρακούσες κατά τον Πρώτο Σικελικό Πόλεμο.
5. Yellowstone Καλντέρα
Το Yellowstone Καλντέρα, βρίσκεται στο εθνικό πάρκο Yellowstone στις Ηνωμένες Πολιτείες και είναι η μεγαλύτερη απειλή για την Βόρεια Αμερική. Ονομάζεται και υπερηφαίστειο λόγω της τεράστιας ποσότητας σποδού και υλικού που μπορεί να εκτοξεύσει από τη γη σε σχέση με τα υπόλοιπα κοινά ηφαίστεια.
Η δραστηριότητα θα μπορούσε να είναι η αιτία αλλαγής όχι μόνο του τοπίου γύρω του αλλά και του παγκόσμιου κλίματος για πολλά χρόνια ίσως και για αιώνες.
6. Ηφαίστειο Sakurajima strato
Το 1117 μέτρα ψηλό ηφαίστιο Sakurajima βρίσκεται στο Kyushu της Ιαπωνίας της επαρχίας Καγκοσίμα. Βρίσκεται μεταξύ των πιο επικίνδυνων ηφαίστειων στον κόσμο, που ανά πάσα στιγμή μπορούν να εκραγούν.
7. Ηφαίστειο Νιραγκόνγκο
Το 3469 μέτρα ψηλό βουνό Νιραγκόνγκο είναι ένα ενεργό ηφαίστειο που βρίσκεται μέσα στο Εθνικό Πάρκο Virunga, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, περίπου 20 χλμ. βόρεια της πόλης της Γκόμα και της λίμνης Κίβου και λίγο δυτικά από τα σύνορα με τη Ρουάντα (Αφρική).
Το βάθος της λίμνης από λάβα που αναβλύζει από το ηφαίστειο ποικίλλει σημαντικά. Η μέγιστη ανύψωση της λάβας καταγράφηκε σε περίπου 3.250 μέτρα κατά την έκρηξη του τον Γενάρη του 1977. Θεωρείται ένα από τα πιο επικίνδυνα ηφαίστεια στην αφρικανική ήπειρο.
8. Ηφαίστειο Popocatepetl
Το ηφαίστειο Popocatepetl είναι το πιο διάσημο αλλά και το πιο επικίνδυνο ηφαίστειο του Μεξικού. Βρίσκεται μόλις 40 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Πόλης του Μεξικού, πρωτεύουσα της χώρας, και το ύψος του φτάνει τα 5.452 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Ενώ κατά το παρελθόν θεωρούνταν αδρανής το Popocatepetl ξέσπασε μέσα στην δεκαετία του 1990. Το ηφαίστειο λόγο της δύναμης του ονομάζεται και «Smoke Mountain».
9. Ηφαίστειο Sierra Negra
Το ηφαίστειο Sierra Negra είναι ένα ενεργό ηφαίστειο που βρίσκεται στο νησί Isabel, τμήμα του Αρχιπελάγους Γκαλαπάγκος. Είναι παγκοσμίως γνωστό ως το ηφαίστειο με τον δεύτερο μεγαλύτερο κρατήρα του κόσμου (11 χιλιόμετρα διάμετρος).
Το ηφαίστειο που βρίσκεται 1.124 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, τελευταία φορά που ξέσπασε ήταν το 2006.
10. Ηφαίστειο Teide
Το 3718 μέτρα ψηλό ηφαίστειο Teide βρίσκεται στο νησί Τενερίφη της Ισπανίας. Είναι το ψηλότερο βουνό στην Ισπανία αλλά και σε όλο τον Ατλαντικό.
Το Teide, το οποίο ξέσπασε για τελευταία φορά το 1909, είναι πλέον αδρανής.
11. Ηφαίστειο Έρεβος
Το Έρεβος βρίσκεται στην Ανταρκτική και είναι το νοτιότερο ενεργό ηφαίστειο στη Γη. Το ύψος του φτάνει τα 3794 μέτρα .
Το Έρεβος είναι μέρος του Ειρηνικού (ringoffire)το οποίο περιλαμβάνει πάνω από 160 ενεργά ηφαίστεια. Το ηφαίστειο έχει παρατηρηθεί ότι είναι συνεχώς ενεργό από το 1972.
12. Ηφαίστειο Γκρίμσβοτν
Βρίσκεται κάτω από τον παγετώνα Βατνατζοκούλ στην νοτιοανατολική πλευρά της Ισλανδίας. Η πιο πρόσφατη έκρηξη του (5-2011) σταμάτησε τις αερομεταφορές ενώ πυκνός καπνός και στάχτη έχουν βυθίσει ολόκληρη της χώρα στο σκοτάδι. Η στάχτη κατάφερε να φτάσει μέχρι την Βόρεια Σκοτία.
Τελευταία φορά που το Γκρίμσβοτν ξέσπασε ήταν το 2004. Τη δεκαετία του ‘90 είχαν σηµειωθεί τρεις ακόµη εκρήξεις (1993, 1996, 1998) που είχαν διαρκέσει από µία ηµέρα έως µερικές εβδοµάδες.
dinfo
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου