Τις ευεργετικές ιδιότητες του σπανακιού για τον άνθρωπο επιβεβαιώνει νέα σουηδική έρευνα. Οι επιστήμονες παρομοιάζουν την κατανάλωσή του ως "βελτιωτικό καυσίμου" για τους μύες
Τη θεωρία του Ποπάι περί ενίσχυσης της μυϊκής δύναμης από την κατανάλωση ποσοτήτων από σπανάκι, έρχεται να επιβεβαιώσει σουηδική έρευνα.
Ερευνητές του Τμήματος Φυσιολογίας και Φαρμακολογίας του έγκριτου Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση 300 γραμμαρίων σπανακιού καθημερινά μειώνει έως 5% την ποσότητα οξυγόνου που χρειάζεται για τροφοδοσία και ενεργοποίηση των μυών, όταν κανείς ασκείται σωματικά.
Η ωφέλεια της τροφής αυτής κρύβεται στα νιτρικά άλατα που περιέχει σε αφθονία και τα οποία καθιστούν πιο αποδοτικά τα μιτοχόνδρια των κυττάρων.
«Είναι σαν να βάζει κανείς ένα βελτιωτικό καυσίμου στους μύες του, τους κάνει να τρέχουν πιο ομαλά και αποδοτικά», ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας.
Οι ερευνητές έδωσαν σε εθελοντές, καθημερινά επί τρεις μέρες, να καταναλώσουν καθαρά συμπληρώματα νιτρικών αλάτων σε ποσότητα ισοδύναμη με ένα πιάτο σπανάκι.
Στην αρχή και στο τέλος του πειράματος οι εθελοντές έκαναν έντονη άσκηση σε ένα ποδήλατο γυμναστικής, ενώ ταυτόχρονα μετριόταν το οξυγόνο τους.
Διαπιστώθηκε ότι χάρη στα νιτρικά άλατα, οι εθελοντές χρειάζονταν 3% έως 5% λιγότερη ενέργεια για να παράγουν το ίδιο αποτέλεσμα, επειδή οι μυς τους λειτουργούσαν στο μεταξύ πιο αποτελεσματικά.
news247
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου