Υπό την προεδρία του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου συνήλθε Λευκωσία η Εκτελεστική Επιτροπή του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής (ΣΕΜΑ) για να προετοιμάσει τη Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί εντός του τρέχοντος έτους.

Η Εκτελεστική Επιτροπή συζήτησε και για ζητήματα που απασχολούν την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος σε ομιλία του τόνισε ότι η κοινή Χριστιανική μας φωνή είναι τώρα πιο απαραίτητη από ποτέ.

Ο κ. Θεόφιλος ανέφερε πως σκοπός της συνάντησης είναι η περαιτέρω συζήτηση της διαδικασίας αναδιοργάνωσης του Συμβουλίου, ειδικά δεδομένων των σημερινών πολιτικών εξελίξεων στην περιοχή. Επίσης, τόνισε πως "είναι η ώρα να αναλογιστούμε την αποστολή μας, ως εκκλησιαστικοί ηγέτες, καθώς υπεραμυνόμαστε τα συμφέροντα των Εκκλησιών και της πίστης μας".

Ο Πατριάρχης Θεόφιλος έκανε έκκληση σε όλες τις Εκκλησίες - μέλη του Συμβουλίου να ξεπεράσουν οποιεσδήποτε παρεξηγήσεις τυχόν υπάρχουν και να φθάσουν σε μια συναίνεση για την επίτευξη των θεμελιωδών αρχών του Συμβουλίου.

Ο κ. Θεόφιλος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο για την ευγενική και γενναιόδωρη φιλοξενία του.

Ο Κύπρου Χρυσόστομος μιλώντας στη συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΜΑ αναφέρθηκε στην παραβίαση των θρησκευτικών ελευθεριών στο κατεχόμενο από τα τουρκικά στρατεύματα βόρειο τμήμα της Κύπρου, αλλά και σε άλλες περιοχές της Μέσης Ανατολής.

Επίσης, τόνισε ότι απαιτείται από το Συμβούλιο Εκκλησιών Μέσης Ανατολής να ξεπεράσει τα εσωτερικά του προβλήματα και επανέφερε παλαιότερη πρότασή του για την ανάληψη της γραμματειακής υποστήριξης του Συμβουλίου εξ ολοκλήρου από την Εκκλησία της Κύπρου, με ανάληψη των εξόδων λειτουργίας και της στελέχωσης των γραφείων του.