Η πρωτοβουλία ανήκει στους ερευνητές του Εργαστηρίου Υπολογιστικής Σύνθεσης του πανεπιστημίου Κορνέλ ενώ επικεφαλής του προγράμματος «Fab@home» είναι ο δρ. Τζέφρι Ίαν Λίπτον.
Η διαδικασία είναι απλή. Ο εκτυπωτής-φούρνος θα δέχεται τις πρώτες ύλες σε ειδικά δοχεία όπως αυτά του μελανιού. Το μηχάνημα θα προγραμματίζεται στην κατάλληλη συνταγή την οποία στην συνέχεια θα «τυπώνει» - μαγειρεύει.
Ο εκάστοτε χρήστης θα ρυθμίζει, όπως επιθυμεί, τη γεύση του φαγητού, ενώ και οι πιο αρχάριοι μάγειρες θα μπορούν να αναδειχθούν σε υψηλής κλάσης chef εφαρμόζοντας απλά, μία συνταγή.
Ανάλογη μελέτη εκπονεί και το πανεπιστήμιο ΜΙΤ, χωρίς όμως να έχει προχωρήσει στη δημιουργία ενός τέτοιου εκτυπωτή, όπως το Κορνέλ. Στόχος της συσκευής είναι η εκτύπωση μίας μεγάλης ποικιλίας φαγητών με φτηνό κόστος.
Όπως και στον συμβατό εκτυπωτή ο χρήστης θα μπορεί να έχει την επιλογή «αριθμός αντιγράφων» με τη διαφορά ότι θα εννοείται «αριθμός μερίδων». Στις ειδικές θήκες του μελανιού θα τοποθετούνται τα υλικά, τα οποία θα βρίσκονται σε υγρή μορφή όπως τυρί, βούτυρο, σοκολάτα.
Για να χρησιμοποιούνται ως μελάνι, περισσότερες πρώτες ύλες σε λιωμένη μορφή, οι αμερικανοί επιστήμονες πειραματίζονται με την ανάμειξη τροφών με «υδρο-κολλοειδή», δηλαδή ουσίες που σχηματίζουν ημίρρευστη μάζα με το νερό.
Έχουν ήδη δημιουργηθεί αρκετά πρότυπα τέτοιων εκτυπωτών, ενώ έχουν μαγειρευτεί από κουλουράκια μέχρι κομματάκια γαλοπούλας. Αν και το επιχείρημα φαντάζει «μακρινό», οι επιστήμονες διαβεβαιώνουν, ότι όταν βγει στο εμπόριο θα γίνει ευρέως αποδεκτό, παρά τους δισταγμούς, όπως συνέβη και με τους φούρνους μικροκυμάτων.
tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου