Άφθονη ποσότητα καφέ κατακλύζει την καθημερινότητα όλων μας, έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, έχει γίνει εθισμός. Συνεχίζουμε να τον καταναλώνουμε δίχως να σκεφτόμαστε όμως ότι μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία μας. Διάβασε παρακάτω τα αρνητικά και τα θετικά του καφέ. Εννοείται πως τα πρώτα είναι περισσότερα.
Θετικά1) Είναι φοβερό διεγερτικό: Ας το παραδεχτούμε, όλοι που και που έχουμε ανάγκη μια πρέζα ενέργειας. Παρά όλα τα μειονεκτήματα του καφέ, παραμένει το πιο δημοφιλές διεγερτικό στην αγορά. Είναι ένας χρήσιμος σύμμαχος που μας βοηθάει να τα βγάλουμε πέρα σε πολλές δύσκολες καταστάσεις.
2) Αποτελεί αφέψημα: Σε πολλές κουλτούρες είναι αγενές ν’ αρχίσει ένα δείπνο δίχως να έχει προηγηθεί καφές. Μπορεί να μην έχει αποδειχθεί ακόμα ότι βοηθάει στην πέψη, αλλά σίγουρα κάνει την όλη διαδικασία πιο ευχάριστη.
3) Είναι κομμάτι της κοινωνικής μας ζωής: Σπάνια θα δεις δυο ανθρώπους να συζητάνε πίνοντας χυμό. Αντιθέτως όπου και να κοιτάξεις θα βρεις κόσμο να συγκεντρώνεται και να συναναστρέφεται πάνω από μια κούπα με καφέ. Η συνάντηση για καφέ αποτελεί μια συνήθεια χαραγμένη βαθιά μέσα στο DNA του ανθρώπου. Δεν είναι τυχαίο ότι μας εκφράζει σαν λαό η νοοτροπία του καφέ... Δεν λέμε να φύγουμε από μια καφετέρια αν δεν έχουν περάσει τουλάχιστον 2 με 3 ώρες...
4) Προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη: Ναι είναι γεγονός ότι η κατανάλωση καφέ μειώνει την πιθανότητα καρκίνου στον προστάτη. Επιστήμονες ανακάλυψαν την σχέση που υπάρχει ανάμεσα στον καρκίνο και βορίου, ενός συστατικού που υπάρχει στον καφέ. Έρευνες έδειξαν ότι άντρες που καταναλώνουν περισσότερο βόριο έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να πάθουν καρκίνο του προστάτη.
Αρνητικά
1) Λεκιασμένα δόντια: Έχεις παρατηρήσει τους λεκέδες που αφήνει ο καφές στην κούπα μετά που θα τον πιούμε; Όσο περίεργο και να σου φαίνεται το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τα δόντια μας. Εάν λοιπόν πίνεις πολύ καφέ τότε θα πρέπει να χρησιμοποιείς λευκαντικά προϊόντα για να διατηρήσουν τα δόντια τους το λευκό τους χρώμα.
2) Άσχημη αναπνοή: Εκτός από το να παραμένει στα δόντια μας, ο καφές έχει την τάση να κάνει την αναπνοή μας να μυρίζει έντονα καφέ και η γεύση του φεύγει από το στόμα μας με μεγάλη δυσκολία.
3) Αυξάνει το στρες: Η καφεΐνη που υπάρχει στον καφέ ερεθίζει τους αδένες της αδρεναλίνης κι αυξάνει τα επίπεδα του στρες για 18 ώρες. Εάν κάποιος που είναι ήδη αγχωμένος πιεί και καφέ τότε θα αγχωθεί ακόμα περισσότερο πράγμα που μπορεί να δημιουργήσει ένα σωρό άλλα προβλήματα.
4) Αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος: Εάν και δεν έχει αποδειχθεί πλήρως ακόμα, επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας καφέ μπορεί να οδηγήσει σε έμφραγμα. Κι αυτό γιατί περιέχει ένα συστατικό γνωστό ως τερπένιο που προκαλεί αύξηση της χοληστερόλης και σκλήρυνση των αρτηριών.
5) Μπορεί να προκαλέσει στειρότητα: Η κατανάλωση καφέ μπορεί να προκαλέσει στειρότητα καθώς μειώνει την ποσότητα του σπέρματος και μπορεί να προκαλέσει και την εξασθένηση του. Την περίοδο που ένα ζευγάρι θέλει να κάνει παιδί καλό θα ήταν να μειώσουν τον καφέ που καταναλώνουν.
6) Προκαλεί στομαχικά προβλήματα: Μαρτυρίες έχουν δείξει ότι ο καφές προκαλεί στομαχικά έλκη και προβλήματα στην πέψη καθώς αυξάνουν τα επίπεδα της οξύτητας. Και μην προσπαθείς να ξεγελάσεις τον εαυτό σου πίνοντας ντεκαφεινέ, έχει ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα.
7) Προκαλεί εθισμό: Η καφεΐνη είναι εθιστική. Το κατά πόσον επηρεάζει τον κάθε άνθρωπο εξαρτάται από την ηλικία και το βάρος. Ο ντεκαφεινέ επιβραδύνει κάπως τον εθισμό αλλά ο δυνατός καφές τον επιταχύνει. Κι εάν εθιστεί κάποιος στον καφέ τότε δύσκολα θα καταφέρει να τον αποφύγει και μπορεί να έχει πολλά σοβαρά ψυχολογικά και σωματικά συμπτώματα από την στέρηση του.
8) Γερνάς γρηγορότερα: Ελάττωση των αντιγηραντικών ορμονών προκαλεί η καφεΐνη, γι’ αυτό εάν πίνεις καφέ για να δείχνεις ώριμη τότε σίγουρα θα το καταφέρεις μ’ αυτό τον τρόπο, και μάλλον θα ναι πριν την ώρα σου
Εντάξει μπορεί η ζυγαριά να γέρνει προς τα αρνητικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να τον κόψεις μαχαίρι. Απλά φρόντισε να τον μετριάσεις, γιατί όπως έλεγαν κι οι Αρχαίο "παν μέτρον άριστον"...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου