Δύο από τους σημαντικότερους παράγοντες για να απολαύσετε την αγαπημένη σας μπύρα σε όλο της το μεγαλείο δεν είναι άλλοι από την επιλογή του σωστού ποτηριού και της σωστής θερμοκρασίας σερβιρίσματος. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι σε οποιαδήποτε «σοβαρή» μπυραρία, κάθε μπύρα σερβίρεται στο δικό της ποτήρι και φυλάσσεται μέχρι το σερβίρισμα της σε χώρο, όπου η θερμοκρασία ελέγχεται σε επίπεδο υποδιαιρέσεων του βαθμού Κελσίου.
Επειδή, ωστόσο, κάτι τέτοιες λεπτομέρειες, όσο και αν κάνουν τη διαφορά, αποτελούν πολυτέλεια, όταν μιλάμε για… «σπιτική απόλαυση», καλό θα ήταν να τηρείτε τους εξής γενικούς κανόνες: Ως προς την επιλογή του ποτηριού για τις βασικότερες κατηγορίες μπύρας, μάθετε ότι οι ale σερβίρονται σε pints (όσοι από εσάς έχετε σπουδάσει στη Βρετανία ξέρετε για τι ακριβώς μιλάμε, οι υπόλοιποι απλώς φανταστείτε ένα χοντρό ποτήρι που το τελείωμα του έχει λίγο μεγαλύτερη διάμετρο από τη βάση), όπως επίσης οι lager και οι pils, ενώ οι -συνήθως φρουτώδεις- βελγικές προτιμούν κολονάτα ποτήρια σχήματος τουλίπας.
Ως προς την κατάλληλη θερμοκρασία σερβιρίσματος, για τις lager είναι 2-4 βαθμοί Κελσίου, για τις weiss, stout και ale 9-12 βαθμοί, ενώ για τις pils η σωστή θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 5-8 βαθμούς. Σε γενικές γραμμές, πάντως, καλό θα ήταν πριν απολαύσετε την μπύρα της επιλογής σας, να γνωρίζετε ποια ακριβώς είναι η σωστή θερμοκρασία σερβιρίσματος. Γιατί, μπορεί ο κανόνας να λέει ότι «η μπύρα πίνεται δροσερή», όμως, γνωρίζατε για παράδειγμα ότι υπάρχουν μπύρες που απολαμβάνονται καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου, αν όχι ζεστές;
toblogtonkirion
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου