Οι γυναίκες που νιώθουν στρες στη δουλειά έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες από τις υπόλοιπες εργαζόμενες να υποστούν έμφραγμα του μυοκαρδίου ή να εκδηλώσουν κάποια άλλη μορφή καρδιαγγειακής νόσου, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Το συμπέρασμα αυτό προέρχεται από την ανάλυση στοιχείων από 17.415 εθελόντριες, ηλικίας άνω των 40 ετών, οι οποίες ήταν υγιείς όταν δήλωσαν συμμετοχή σε μία μεγάλη αμερικανική μελέτη που λέγεται Women's Health Study και χρηματοδοτείται από το Εθνικό Ιδρυμα Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος (NHLBI) των ΗΠΑ.
Οι εθελόντριες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήματα για τη φύση της δουλειάς τους, όπως «η δουλειά μου απαιτεί να παίρνω πολλές αποφάσεις μόνη μου» ή «η δουλειά μου απαιτεί να μαθαίνω διαρκώς» ή «για να κάνω τη δουλειά μου πρέπει να δουλεύω πάρα πολύ γρήγορα».
Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους επί μία δεκαετία, διαπιστώνοντας πως όσες ένιωθαν ιδιαίτερο στρες στη δουλειά τους είχαν περισσότερες πιθανότητες να διάγουν καθιστική ζωή και να έχουν υψηλή χοληστερόλη, σε σύγκριση με τις πιο χαλαρές συνομήλικές τους.
Είχαν επίσης κατά 43% περισσότερες πιθανότητες να χρειασθούν εγχείρηση στεφανιαίας παράκαμψης (μπαϊπάς) και σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα του μυοκαρδίου: ήταν αυξημένες κατά 88% σε σύγκριση με τις ήρεμες εθελόντριες.
Οι κίνδυνοι αυτοί ήταν απόρροια του εργασιακού στρες, που ορίσθηκε ως η ύπαρξη μιας ιδιαίτερα απαιτητικής δουλειάς στην οποία η γυναίκα ασκούσε μικρό έλεγχο ή η οποία δεν της έδινε την ευκαιρία να αξιοποιήσει τη δημιουργικότητα και τις ικανότητές της.
Πρόβλημα απεδείχθη ότι συνιστά και η επαγγελματική ανασφάλεια. Οσες εθελόντριες αγωνιούσαν μήπως απολυθούν, είχαν αυξημένες πιθανότητες να διάγουν καθιστική ζωή και να το ρίχνουν στο φαγητό, με συνέπεια να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αρτηριακής υπέρτασης, αυξημένης χοληστερόλης, διαβήτη ή και παχυσαρκίας. Ολ' αυτά τα νοσήματα αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά προβλήματα.
Και οι άντρες
Η νέα μελέτη είναι μία από τις πρώτες που διερευνά τις πιθανές επιπτώσεις του εργασιακού στρες στην υγεία των γυναικών. Οι περισσότερες προγενέστερες μελέτες είχαν εστιασθεί σε άντρες, στους οποίους είναι πλέον καλά τεκμηριωμένο ότι το εργασιακό στρες αποτελεί αληθινό πλήγμα για την καρδιαγγειακή υγεία.
«Οι γυναίκες αποτελούν περίπου το μισό εργατικό δυναμικό στη Δύση, με τις επτά στις δέκα αναπαραγωγικής ηλικίας να βρίσκονται πλέον στην αγορά εργασίας», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Μισέλ Α. Αλμπερτ, καρδιολόγος στο Νοσοκομείο «Brigham and Women's», στη Βοστώνη και αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.
«Μοιραία λοιπόν εκτίθενται και αυτές στο εργασιακό στρες, το οποίο αυξάνεται όσο πιο πολλές ικανότητες και αρμοδιότητες έχει κανείς, όσο περισσότερες ώρες απαιτείται να δουλεύει, όσο πιο μονότονη είναι η δουλειά του, όσο πιο εντατικά πρέπει να εργάζεται ή και όσο πιο μεγάλη εργασιακή ανασφάλεια νιώθει».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου