ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ
Μόλις λίγα λεπτά είναι αρκετά προκειμένου το κάπνισμα να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στον οργανισμό, υποστηρίζει νέα επιστημονική μελέτη.
Σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Μινεσότα, η καταστροφική δράση των χημικών ουσιών των τσιγάρων ξεκινά μέσα σε 15 έως 30 λεπτά από την εισπνοή καπνού και όχι σε μερικά χρόνια ή δεκαετίες, όπως πιστευόταν μέχρι σήμερα.
Οι επιστήμονες παρατήρησαν τα επίπεδα των χημικών ουσιών που συνδέονται με την εμφάνιση καρκίνου, των πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων (PAH), σε 12 ανθρώπους αμέσως μετά το κάπνισμα.
Διαπιστώθηκε ότι η διαδικασία μετατροπής των PAH στη χημική ουσία που καταστρέφει το DNA και προκαλεί καρκίνο, δεν χρειάζεται περισσότερο από μισή ώρα για να ολοκληρωθεί από τον οργανισμό.
«Αυτή η έρευνα είναι μοναδική, επειδή είναι η πρώτη που εξετάζει τον μεταβολισμό των PAH ειδικά από την εισπνοή καπνού από τσιγάρα, χωρίς την παρεμβολή άλλων παραγόντων, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση ή η δίαιτα» εξήγησε ο καθηγητής Στέφεν Χεκτ.
Η μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Chemical Research in Toxicology.
tovimaΜόλις λίγα λεπτά είναι αρκετά προκειμένου το κάπνισμα να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στον οργανισμό, υποστηρίζει νέα επιστημονική μελέτη.
Σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Μινεσότα, η καταστροφική δράση των χημικών ουσιών των τσιγάρων ξεκινά μέσα σε 15 έως 30 λεπτά από την εισπνοή καπνού και όχι σε μερικά χρόνια ή δεκαετίες, όπως πιστευόταν μέχρι σήμερα.
Οι επιστήμονες παρατήρησαν τα επίπεδα των χημικών ουσιών που συνδέονται με την εμφάνιση καρκίνου, των πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων (PAH), σε 12 ανθρώπους αμέσως μετά το κάπνισμα.
Διαπιστώθηκε ότι η διαδικασία μετατροπής των PAH στη χημική ουσία που καταστρέφει το DNA και προκαλεί καρκίνο, δεν χρειάζεται περισσότερο από μισή ώρα για να ολοκληρωθεί από τον οργανισμό.
«Αυτή η έρευνα είναι μοναδική, επειδή είναι η πρώτη που εξετάζει τον μεταβολισμό των PAH ειδικά από την εισπνοή καπνού από τσιγάρα, χωρίς την παρεμβολή άλλων παραγόντων, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση ή η δίαιτα» εξήγησε ο καθηγητής Στέφεν Χεκτ.
Η μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Chemical Research in Toxicology.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου