Όσο καλή σχέση κι αν έχεις με το αφεντικό σου, υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν λέγονται.
Υπάρχουν ορισμένα πράγματα τα οποία καλό θα ήταν να μην τα αναφέρεις ποτέ στο αφεντικό σου. Σίγουρα κάποτε κάτι θα σου ξεφύγει. Σε όλους ξεφεύγει που και που. Διάβασε την παρακάτω λίστα με τα πράγματα που δεν πρέπει να πεις ποτέ στο αφεντικό σου ώστε να ξέρεις ποια θέματα συζήτησης πρέπει ν’ αποφύγεις την επόμενη φορά που θα τον πετύχεις δίπλα στη καφετιέρα.
«Είναι αδύνατο»
Είναι σίγουρο ότι κανένα αφεντικό δεν θα ήθελε ν’ ακούσει αυτού του είδους την κοντόφθαλμη σκέψη. Δηλώνει αδιαφορία αλλά κι έλλειψη προσπάθειας από μέρους σου. Εκτός κι αν έχεις κάποια λύση ή κάποια εναλλακτική. Το να πεις κάτι τέτοιο δεν θα βοηθήσει καθόλου την κατάσταση.
«Αυτό είναι ότι καλύτερο έχουν;»
Είτε πρόκειται για τους καινούριους υπολογιστές ή τα τηλέφωνα του γραφείου, είτε για το οικογενειακού στυλ εστιατόριο το οποίο έχουν κλείσει για το πάρτι της εταιρείας, τέτοιου είδους σχόλια δείχνουν τόσο στο αφεντικό σου όσο και στους άλλους ότι διαθέτεις μια ψευδή αίσθηση εξουσίας. Επίσης μ’ αυτό τον τρόπο υποβαθμίζεις την προσπάθεια που έχει καταλάβει κάποιος.
«Δεν είναι δικό μου πρόβλημα»
Για να φτάσεις στο σημείο να πεις αυτή την φράση σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα και το πιθανότερο είναι ότι αφορά είτε το αφεντικό σου που βρίσκεται σ’ απόγνωση, είτε κάποιον συνάδελφο που χρειάζεται βοήθεια. Το σίγουρο είναι ότι το αφεντικό σου θα ψάχνει κάποιον για ν’ αναλάβει την επίλυση του προβλήματος -ακόμα κι αν δεν ήταν δικό σου εξ’ αρχής-. Από την στιγμή που το αφεντικό σου είναι ενήμερο, δεν είναι ανάγκη να του το υπενθυμίσεις μια και για να στο ζητήσει σημαίνει ότι σε χρειάζεται.
«Αυτό δεν είναι κομμάτι της δουλειάς μου»
Πριν το πεις σκέψου το από μια διαφορετική οπτική γωνία. Πολλά πράγματα δεν αποτελούν κομμάτι της δουλειάς σου όπως το να σερφάρεις στο ίντερνετ και να στέλνεις όλη μέρα email στους φίλους σου κι όμως τα κάνεις ούτως ή άλλως, σωστά; Οπότε όταν το αφεντικό σου θα σου ζητήσει να κάνεις κάτι λίγο πέρα από τα συνηθισμένα μην βιαστείς να το απορρίψεις απλά και μόνο επειδή δεν περιλαμβάνεται στις συνηθισμένες αρμοδιότητες σου.
«Έχει σημασία εάν θα το τελειώσω;»
Για να κρίνεις εάν μια ερώτηση είναι καλή τότε ρώτα τον εαυτό σου εαν απλά αυτή η ερώτηση το μόνο που θα καταφέρει είναι να σπαταλήσει τον χρόνο κάποιου. Δεν υπάρχει κάποιο αφεντικό που να επιθυμεί να περάσει μια ώρα δουλεύοντας λάθος ένα σχέδιο, όμως το να ρωτάς για την σημαντικότητα του σχεδίου είναι απλό χάσιμο χρόνου τόσο για το αφεντικό σου όσο και για σένα.
«Είναι τόσο εύκολο που είναι για γέλια»
Το κλισέ αυτό όταν χρησιμοποιείται με ένα δήθεν υφάκι τότε μετατρέπεται σε προσβολή. Εάν γυρίσεις και πεις κάτι τέτοιο στο αφεντικό σου το οποίο προσπαθεί εδώ και ώρα να βρει λύση στο συγκεκριμένο θέμα τότε είναι σαν να του λες: «Η απάντηση είναι τόσο προφανής. Μα πόσο χαζός μπορεί να είσαι και δεν την βλέπεις;» Γι’ αυτό κρύβε λόγια.
«Κάνε με add στο facebook»
Μην σκεφτείς καν ν’ ανοίξεις το στόμα σου τη στιγμή που θα περάσει η σκέψη αυτή από το μυαλό σου. Δεν θα ήταν ωραίο να είσαι φίλος στο facebook με το αφεντικό σου και το αφεντικό σου το γνωρίζει αυτό. Μπορεί να είναι πολύ ευγενικός για ν’ αρνηθεί ή πολύ χαζός για να δεχτεί. Όπως και να χει, οι κοινωνικές συναναστροφές με το αφεντικό σου καλό θα ήταν να σου λείπουν. Δεν εννοούμε να τον αγνοείς στα πάρτι της εταιρείας ή όταν τον βλέπεις στον δρόμο να τον αγνοείς, αλλά δεν χρειάζεται να γίνεται και φιλαράκια.
«Έγινα λιώμα χτες το βράδυ»
Μπορεί εκείνη τη στιγμή να είσαι μια χαρά, όμως με αυτή σου τη δήλωση το αφεντικό σου θα λάβει το μήνυμα ότι μάλλον δεν θα είσαι και τόσο παραγωγικός εκείνη τη μέρα. Ακόμα μπορεί να σκεφτεί ότι δυσκολεύεσαι να ξεχωρίσεις τη προσωπική σου ζωή από τη δουλειά κι ότι δεν διαθέτεις καθόλου διακριτικότητα. Αυτό μπορεί να του δώσει κάλλιστα την αφορμή για να μην σου αναθέτει πλέον επιπλέον ευθύνες.
«Δεν πληρώνομαι αρκετά»
Το 99% των φορών που θα το πεις αυτό να το ξέρεις ότι θα κάνεις λάθος. Επίσης πρέπει να γνωρίζεις ότι την δήλωση αυτή θ’ ακολουθήσουν μια σειρά από στάνταρ απαντήσεις που σίγουρα δεν θα σου αρέσουν. Τέτοιου είδους δηλώσεις με τις οποίες το μόνο που κάνεις είναι να παραπονιέσαι σίγουρα δεν θέλεις να τις κάνεις μπροστά στο αφεντικό σου. Κράτησε τις για τον εαυτό σου ή για ανθρώπους γύρω σου που θα θεωρήσουν ότι έχεις δίκιο, όπως για παράδειγμα η μητέρα σου.
«Πφφφφ…(Αναστεναγμός)»
Ένας αναστεναγμός μπορεί να έρθει ως απάντηση στις υπερβολικές απαιτήσεις του αφεντικού σου, αλλά μπορεί να παρερμηνευτεί πολύ εύκολα και μετά άντε ν’ αρνηθείς ότι αναστέναξες. Όμως όντως αναστέναξες και το ξέρετε καλά κι εσύ και το αφεντικό σου. Κι όλοι ξέρουμε τι σημαίνει ένας αναστεναγμός. Είναι ο ήχος με τον οποίο δηλώνεις ότι έχεις ενοχληθεί από κάτι. Κάτι το οποίο προήλθε από το αφεντικό σου.
menslounge
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου