Οι καπνιστές που καταφέρνουν να κόψουν το τσιγάρο, όχι μόνο κινδυνεύουν λιγότερο από καρκίνο των πνευμόνων, αλλά, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα
Αν κάτι τέτοιο πράγματι επιβεβαιωθεί και από νέες έρευνες, τότε θα ριχτεί περισσότερο φως στην μάλλον μυστηριώδη σχέση ανάμεσα στο κάπνισμα και στην υγεία της καρδιάς. Περίπου το 20% (ένας στους πέντε) των θανάτων από καρδιολογική αιτιολογία αποδίδονται στο κάπνισμα, όμως οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα κατανοήσει πλήρως τον μηχανισμό πίσω από αυτή τη σχέση. Είναι πιθανό ότι το τσιγάρο επηρεάζει την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος μέσω ποικίλων οδών, όπως η μείωση των επιπέδων του οξυγόνου στο αίμα και η φθορά της ίδιας της καρδιάς.
Μερικές μικρές μελέτες έχουν ήδη δείξει ότι το κάπνισμα μειώνει την "καλή" χοληστερόλη και αυξάνει την "κακή". Η νέα έρευνα, υπό τον δρα Άνταμ Γκέπνερ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν, που δημοσιεύτηκε στο καρδιολογικό περιοδικό "American Heart Journal", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, μελέτησε περισσότερους από 1.500 καπνιστές που κατά μέσο όρο κάπνιζαν ένα πακέτο τη μέρα. Μετά από ένα χρόνο και τις σχετικές προσπάθειες, ένας στους τρεις περίπου (36%) κατάφεραν να το κόψουν.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι το έκοψαν, εμφάνισαν στη συνέχεια κατά μέσο όρο αύξηση 5% στο επίπεδο της "καλής" χοληστερόλης (HDL) ή 2,4 mg/dL Η ωφέλεια ήταν συγκριτικά μεγαλύτερη στις γυναίκες. Οι φανατικοί καπνιστές είχαν την ίδια ουσιαστικά ωφέλεια στην χοληστερόλη τους, μετά τη διακοπή του καπνίσματος, με τους πιο "ελαφριούς" καπνιστές.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι έκοψαν το τσιγάρο, κατά μέσο όρο έβαλαν 4,5 κιλά. Η αύξηση του πάχους είναι γνωστό ότι επιβαρύνει την χοληστερόλη και το καρδιαγγειακό σύστημα, γι' αυτό οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η "παρενέργεια" αντισταθμίζει ένα μέρος από την ωφέλεια που προκύπτει από το κόψιμο του τσιγάρου. Στο πλαίσιο αυτό, επισήμαναν την ανάγκη να ασκείται κανείς σωματικά, ώστε να ελέγξει το βάρος του, τόσο κατά τη διάρκεια που προσπαθεί να κόψει το τσιγάρο, όσο και αμέσως μετά.
Οι αμερικανοί επιστήμονες διευκρίνισαν ότι δεν έχει αποδειχτεί προς το παρόν πως το κόψιμο του καπνίσματος σίγουρα οδηγεί σε μείωση της χοληστερόλης, συνεπώς θα χρειαστούν κι άλλες έρευνες για να αποκλειστούν εναλλακτικές εξηγήσεις, για παράδειγμα ο ρόλος που μπορεί να παίζει η μείωση στην κατανάλωση αλκοόλ, η οποία συνήθως συνοδεύει το κόψιμο του τσιγάρου, κάτι που επίσης μπορεί να επιδράσει στο επίπεδο της χοληστερόλης.
Ο Γκέπνερ ακόμα τόνισε ότι παραμένει άγνωστος ο ακριβής μηχανισμός μέσω του οποίου το κόψιμο του τσιγάρου μπορεί να επιδρά άμεσα στο επίπεδο της χοληστερόλης. Είναι πιθανό να έχει να κάνει με αλλαγές στις πρωτεΐνες που ελέγχουν τη διάσπαση της χοληστερόλης στον οργανισμό και οι οποίες μπορεί να επηρεάζονται αρνητικά από το κάπνισμα, συνεπώς ωφελούνται από τη διακοπή του.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι για κάθε 1 mg/dL που αυξάνεται η "καλή" χοληστερόλη, μειώνεται μέχρι 3% ο κίνδυνος καρδιαγγειακού επεισοδίου μέσα στην επόμενη δεκαετία. Συνεπώς αν επιβεβαιωθεί η σχέση διακοπής τσιγάρου-επιπέδου χοληστερόλης, τότε, σύμφωνα με τους ερευνητές, ο μέσος κίνδυνος που διατρέχει ένας πρώην καπνιστής για έμφραγμα ή εγκεφαλικό, μπορεί να μειωθεί μέχρι και 6% μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου