Στα συνθετικά - και άρα φθηνότερα- ναρκωτικά έριξε η οικονομική κρίση τους Ευρωπαίους χρήστες ναρκωτικών ουσιών.
Τον κώδωνα του κινδύνου, για την επικινδυνότητα αυτών των νέων χημικών ουσιών, έκρουσε, ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών, Βόλφανγκ Γκότζ, παρουσιάζοντας την έκθεση του Οργανισμού, για τα ναρκωτικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2010, ενώπιον της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο Γκότζ, έχουν εντοπισθεί στην ευρωπαϊκή αγορά 24 νέες ψυχότροπες ναρκωτικές ουσίες, που είναι όλες προϊόντα παραγωγής χημικών εργαστηρίων.
Οι περισσότερες απ' αυτές αποτελούν συνθετικά παράγωγα της “καθιδόνης”, που είναι στενός “συγγενής” της μεφεδρόνης, η χρήση της οποίας εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για την υγεία αλλά και για την κοινωνία γενικότερα.
Εκτιμώντας την νέα, αυτή, απειλή, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών, εξέπεμψε σήμα κινδύνου, τόσον προς την Κομισιόν όσο και προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ζητώντας να ληφθούν άμεσα μέτρα ελέγχου της κυκλοφορίας της μεθεδρόνης.
Η Κομισιόν σκέπτεται ακόμη το... ενδεχόμενο να λάβει τέτοια μέτρα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Η Ελλάδα, που φαίνεται να θεωρεί ότι το θέμα δεν την... αγγίζει, δεν συγκαταλέγεται μέσα στις χώρες, που προχώρησαν στη λήψη μέτρων ελέγχου της επικίνδυνης, αυτής, συνθετικής ναρκωτικής ουσίας.
Το Βέλγιο, η Δανία, η Γερμανία, η Εσθονία, η Ιρλανδία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Αυστρία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σουηδία, η Αγγλία, η Κροατία, η Νορβηγία, η Ολλανδία και η Φιλανδία έστησαν ήδη τους μηχανισμούς ελέγχου, προσπαθώντας να διαφυλάξουν την υγεία των πολιτών τους, από τη χρήση της συγκεκριμένης ναρκωτικής ουσίας.
Οι παραγωγοί και διακινητές των νέων συνθετικών ναρκωτικών ουσιών, ωστόσο, βρήκαν κι' άλλους τρόπους να πλασάρουν την πραμάτεια τους.
Εννέα ολοκαίνουργια “συνθετικά κανναβινοειδή”, που προέρχονται από τέσσερις τουλάχιστον χημικές ομάδες, εντοπίσθηκαν στην ευρωπαϊκή αγορά, να... φουμάρονται σε καπνό από βότανα.
Κατά το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών στην Ευρώπη, ολοένα και μεγαλύτερη πρόκληση, για την παρακολούθηση, αντιμετώπιση και τον έλεγχο της χρήσης, των νέων ψυχοδραστικών ουσιών, αποτελεί η προώθηση τους μέσα από το Διαδίκτυο.
Τριάντα μία τέτοιες νέες (μη ελεγχόμενες συνθετικές) ουσίες εντοπίσθηκαν να προωθούνται προς πώληση, μέσω του Διαδικτύου, ως “νόμιμα ψυχότροπα” ή ως “προϊόντα ακατάλληλα για κατανάλωση από τον άνθρωπο”.
Παράλληλα,εντοπίσθηκαν ήδη 170 σχετικά ηλεκτρονικά “καταστήματα” το 2010, που διαθέτουν, μέσω Διαδικτύου, “νόμιμα ψυχότροπα” και “παραισθησιογόνα μανιτάρια”.
Γενική διαπίστωση του Κέντρου αποτελεί το γεγονός ότι, αν και ο αριθμός των χρηστών ναρκωτικών ουσιών στην Ευρώπη, παραμένει σταθερός,οι συνήθειές τους, τα δίκτυα διανομής και τα ναρκωτικά που κυκλοφορούν έχουν αλλάξει.
Η κάνναβη εξακολουθεί να παραμένει το πιο δημοφιλές ναρκωτικό στην Ευρώπη με δεύτερη την κοκαΐνη.
Σύμφωνα με την έκθεση, σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια Ευρωπαίοι χρησιμοποιούν κάνναβη σε περίπου καθημερινή βάση ενώ 23 εκατομμύρια κάνουν χρήση τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.
Ο Βόγφανγ Γκότζ, όμως, χτύπησε κι άλλο ένα καμπανάκι κινδύνου.
Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, είπε, δεν θα πρέπει να επιδράσουν αρνητικά στις κρατικές δαπάνες για την καταπολέμηση των ναρκωτικών.
«Αν οι περικοπές είναι αναπόφευκτες, πρέπει σε κάθε περίπτωση να εξετάζεται η σχέση κόστους-απόδοσης των μέτρων», είπε ο άνθρωπος αλλά είναι αμφίβολο αν τον άκουσε κανένας...
Από τον “Ευρωπόντικα”
ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου