Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Τι κρύβει η σχέση µας µε το χρήµα

Έχετε αναρωτηθεί πού µπορεί να οφείλεται η προβληµατική σας σχέση µε το χρήµα, τι δείχνει για εσάς και πώς µπορείτε να την αλλάξετε;
Το χρήµα στις σχέσεις
Το χρήµα επιδρά στις επιλογές µας και αναδεικνύει τη σχέση µας µε τον έλεγχο, την ασφάλεια, την αυτο-εκτίµηση κ.λπ. Για παράδειγµα, µερικές γυναίκες που αποδίδουν µεγάλη αξία στο χρήµα νιώθουν έλξη για πλουσιότερους άντρες σε σχέση µε όσες έµαθαν να εκτιµάνε άλλες ποιότητες.
Πρόβληµα 1
Η τάση να χρωστάµε

Κάποιοι νοµίζουν ότι µε το χρήµα µπορούν να αγοράσουν τα πάντα – από την ελπίδα µέχρι την ευτυχία. Έτσι ξοδεύουν περισσότερα απ’ όσα έχουν, µπαίνοντας στο φαύλο κύκλο του χρέους. Επίσης εστιάζουν σε ό,τι θέλουν «τώρα», αφήνοντας την αναζήτηση λύσεων για την αποπληρωµή των χρεών τους για το µέλλον. Έτσι, αναβάλλουν συνεχώς να µαζέψουν τα χρήµατα και, όταν έρθει η ώρα να πληρώσουν τα δανεικά, συνήθως δεν έχουν. Τότε µπορεί να πέσουν σε κατάθλιψη και προσπαθούν να κάνουν κάποια οικονοµία. Σύντοµα όµως ξαναδανείζονται κ.ο.κ.
Η λύση

Πάρτε τον έλεγχο. Καθοριστικό ρόλο παίζει το πόσο πιστεύουµε ότι έχουµε τον έλεγχο των καταστάσεων στη ζωή µας. Τα άτοµα που αποδίδουν την επιτυχία ή την αποτυχία τους σε εξωτερικούς παράγοντες (π.χ. τύχη) είναι πιο πιθανό να χρωστάνε διαρκώς σε σχέση µε αυτούς που τις αποδίδουν στις δικές τους ενέργειες. Εποµένως η ανάληψη της ευθύνης των πράξεών µας µπορεί να µας βοηθήσει να αποφύγουµε τα χρέη.
Πρόβληµα 2
Η Παθολογική τσιγκουνιά

Οι παθολογικά τσιγκούνηδες έχουν κάνει σκοπό της ζωής τους τη συσσώρευση χρήµατος, µε αποτέλεσµα να αποκόβονται από κοινωνικές δραστηριότητες, αφού οι περισσότερες κοστίζουν. Αιτία του προβλήµατος δεν είναι άλλη από την υπερβολική αγάπη στο χρήµα ως αυταξία. ∆ηλαδή το χρήµα δεν αποτελεί πλέον το µέσο για τη διευκόλυνση της ζωής, αλλά το επιδιωκόµενο αγαθό.
Η λύση
Συνειδητοποιήστε το πρόβληµα.
Η συνειδητοποίηση του προβλήµατος, η θέληση για αλλαγή και τα θετικά κίνητρα (π.χ. παίρνοντας παράδειγµα από άλλους ανθρώπους που δεν έχουν τις ίδιες πεποιθήσεις) ίσως πυροδοτήσουν την ανάγκη για βελτίωση, η οποία µπορεί να επιτευχθεί µε τη βοήθεια ειδικού.
Πρόβληµα 3
O τζόγος

Φαινοµενικά ο πρωταρχικός παράγοντας που ωθεί κάποιον στον τζόγο είναι η δυνατότητα να κερδίσει χρήµατα. Οι τζογαδόροι όµως δεν χρησιµοποιούν τα λεφτά που κερδίζουν για να αγοράσουν κάτι, αλλά τα επανεπενδύουν στον τζόγο. Έτσι, το ίδιο το ρίσκο φαίνεται να είναι ο επιδιωκόµενος στόχος, γεγονός που πιθανότατα οφείλεται στην ανάγκη για ενίσχυση της αυτο-εικόνας και της αυτο-πεποίθησης και στην επιθυµία για δύναµη, κύρος και ικανοποίηση προσωπικών αναγκών που συνδέονται µε την αυτο-εικόνα και τις φαντασιώσεις για πλούτο.
Η λύση
Ζητήστε βοήθεια. Ο τζόγος αποτελεί εθισµό και στις περισσότερες περιπτώσεις θα πρέπει να αντιµετωπίζεται µε ψυχοθεραπεία ή στο πλαίσιο κάποιας οµάδας απεξάρτησης.
Πρόβληµα 4
Τα έξοδα του shopping therapy

Οι άνθρωποι έχουν την τάση να ξοδεύουν περισσότερα και να ψωνίζουν παρορµητικά όταν δεν αισθάνονται καλά, καθώς µια νέα αγορά µπορεί να καλύψει ένα συναισθηµατικό κενό ή να µας απαλλάξει προσωρινά από αρνητικά συναισθήµατα (π.χ. άγχος, λύπη, χαµηλή αυτοεκτίµηση κ.λπ.). Μπορεί όµως να ξοδεύουµε ασύνετα και σε περιόδους που νιώθουµε υπερ-αισιόδοξοι.
Η λύση
Βάλτε φρένο. Καλό είναι πριν αγοράσουµε κάτι να σκεφτούµε αν καλύπτει κάποια βασική µας ανάγκη και αν αξίζει τα χρήµατά του, καθώς και γιατί θέλουµε να ξοδεύουµε. Επίσης δεν πρέπει να πηγαίνουµε για ψώνια όταν είµαστε στενοχωρηµένοι και να θυµόµαστε καθηµερινά ότι τα χρήµατα (ή η έλλειψή τους) δεν προσδιορίζουν την αξία µας.
Το χρήµα και η ευτυχία
Γενικά τα χρήµατα παίζουν ρόλο στην ευτυχία µας, αλλά πολύ µικρό. Ενώ οι περισσότεροι όµως φαίνεται να το γνωρίζουν, συνεχίζουν να προσπαθούν να κερδίζουν ολοένα και περισσότερα χωρίς να τα χρειάζονται. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι καθημερινά βομβαρδιζόμαστε από µηνύµατα που εξυµνούν την αξία του χρήµατος κάνοντάς µας να νιώθουµε διαρκώς ότι κάτι µας λείπει.
Της ∆ήµητρας Βγενοπούλου
Με τη συνεργασία της Μαρίζας Χριστοδούλου, Ψυχοθεραπεύτριας

exypno

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Δεν υπάρχουν σχόλια:

online παιχνίδια που παιζουν τώρα


powered by Agones.gr - Stoixima

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΞΥΠΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

syng

SYNC BLOGS GreekBloggers.com Neemo.gr Entertainment Blogs - BlogCatalog Blog Directory

Chania - Crete

Akti Olous Hotel Elounda

E S P R E S A K O S

E S P R E S A K O S
Hot Pics.....σε ομορφαινει !