Αμερικανοί ερευνητές, υποστηρίζουν ότι δημιούργησαν μια δίαιτα που κάνει τον εγκέφαλο να αισθάνεται κορεσμό και τον άνθρωπο να καταναλώνει μικρότερες ποσότητες φαγητού .
Πιο αναλυτικά, η δίαιτα αυτή λειτουργεί με τη χρήση ειδικών κρυστάλλων με τους οποίους «ραντίζονται» τα τρόφιμα λίγο πριν το φαγητό. Οι κρύσταλλοι αυτοί βελτιώνουν σημαντικά τη γεύση και τη μυρωδιά των φαγητών, ενώ ,παράλληλα, στέλνουν παραπλανητικά σήματα στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα να προκαλούν ταχύτατα το αίσθημα κορεσμού και έτσι ο άνθρωπος να τρώει λιγότερο.
Σύμφωνα με τη βρετανική «Daily Mail», η μέθοδος αυτή έχει ήδη δοκιμαστεί στις ΗΠΑ σε 1.400 άτομα και τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι κρύσταλλοι, με την ονομασία "Sensa Tastant", καταφέρνουν να "μπλοκάρουν" την όρεξη των…λαίμαργων. Παχύσαρκοι εθελοντές έχασαν γύρω στα 13 κιλά κατά μέσο όρο μέσα σε έξι μήνες, ενώ άλλοι εθελοντές φυσιολογικού σχεδόν βάρους έχασαν περίπου δύο κιλά.
Σύμφωνα με δηλώσεις του νευρολόγου, δρ Άλαν Χιρς, του Ιδρύματος Ερευνών και Θεραπείας Οσμής και Γεύσης του Σικάγο, οι νέοι κρύσταλλοι κατά τη διάρκεια του γεύματος ενεργοποιούν τους υποδοχείς οσμής και γεύσης, ωθώντας έτσι τον εγκέφαλο να εκπέμπει πιο γρήγορα μήνυμα του χορτάσματος, απελευθερώνοντας τις σχετικές ορμόνες που θυμίζουν στον οργανισμό ότι ήρθε η ώρα να σταματήσει το φαγητό.
Επειδή οι κρύσταλλοι δεν αντιτίθενται στις φυσικές ανάγκες του σώματος, η νέα μέθοδος δίαιτας δεν προκαλεί τα οδυνηρά αισθήματα πείνας και στέρησης άλλων μεθόδων αδυνατίσματος, όπως είπε ο εμπνευστής της.
Βρετανοί επιστήμονες, πάντως, εμφανίστηκαν πιο επιφυλακτικοί για τους κρυστάλλους (θα κυκλοφορήσουν στη Βρετανία το 2011). Ο νευροψυχολόγος Ντομινίκ Ντόιερ του πανεπιστημίου του Κάρντιφ δήλωσε ότι: «η αρχική ιδέα έχει μεν νόημα, καθώς η αύξηση της έντασης της γεύσης ή της οσμής μπορεί να επηρεάσει το αίσθημα κορεσμού, όμως, από την άλλη, μια δελεαστική μυρωδιά μπορεί απλώς να κάνει κάποιον να φάει παραπάνω, γι' αυτό θα πρέπει κανείς να χρησιμοποιεί πολύ προσεκτικά αυτή την (κρυσταλλική) ουσία».
Άλλωστε, δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές πιθανές παρενέργειες από τη συχνή χρήση των κρυστάλλων και η μέθοδος δε φαίνεται να έχει παρουσιαστεί σε κάποιο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό, γεγονός που δημιουργεί πρόσθετες επιφυλάξεις για την αξιοπιστία της.
protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου