Η εκτεταμένη χρήση τεχνολογιών αιχμής για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών έφερε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τα Τρίκαλα στη λίστα των 21 «εξυπνότερων πόλεων» του κόσμου, που συντάσσεται από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.
Η πρώτη ψηφιακή πόλη της Ελλάδας, η οποία θα διεκδικήσει σε λίγους μήνες και τον τίτλο της «εξυπνότερης πόλης του κόσμου», προσφέρει στους κατοίκους των Τρικάλων κάθε είδους υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων είναι η διαχείριση της κυκλοφορίας και η τηλεϊατρική.
Υπεύθυνη για την εγκατάσταση και λειτουργία όλων των νέων τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται είναι η δημοτική εταιρεία e-trikala και εφαλτήριο για όλες τις υπηρεσίες που παρέχονται σήμερα ήταν η εγκατάσταση ενός δικτύου οπτικών ινών συνολικού μήκους 35 χιλιομέτρων, με το οποίο συνδέθηκαν μεταξύ τους όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρήσεις της πόλης.
Η πιο επιτυχημένη εφαρμογή της εταιρείας μέχρι σήμερα, πάντως, θεωρείται η «τηλεφροντίδα», η οποία απευθύνεται σε ασθενείς με καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες, υπέρταση και ζάχαρο. Οι ασθενείς έχουν στο σπίτι έναν φορητό καρδιογράφο ο οποίος κάνει όλες τις απαραίτητες εξετάσεις και στέλνει τα αποτελέσματα στον γιατρό.
«Οι ασθενείς γλιτώνουν περιττές επισκέψεις στους γιατρούς, ειδικά αν υπάρχει δυσκολία στη μετακίνησή τους, και ταυτόχρονα έχουν άμεση βοήθεια στην περίπτωση που χρειαστεί» εξηγεί ο διευθυντής της e-trikala Οδυσσέας Ράπτης.
Το 2004, όταν ιδρύθηκε η δημοτική επιχείρηση, είχε να αντιμετωπίσει τον ψηφιακό αναλφαβητισμό της χώρας μας. Ειδικά στην επαρχία οι δυσκολίες ήταν ακόμα μεγαλύτερες.
Το πρόβλημα λύθηκε με την παροχή ασύρματου δωρεάν Ιντερνετ σε όλους τους δημότες. Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες των Τρικάλων μπορούν να πλοηγούνται στο Διαδίκτυο χωρίς να πληρώνουν τίποτα. Σήμερα υπάρχουν 15.000 μέλη στο δίκτυο. Επειδή, ωστόσο, ο δήμος δεν θέλει να είναι σε ανταγωνισμό με τους παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου, το προϊόν είναι φιλτραρισμένο και η ταχύτητα του ελεγχόμενη.
Το πόσο δύσκολη ήταν η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών σε μια επαρχιακή πόλη αποδεικνύεται και από τις δυσκολίες που αντιμετώπισε τους πρώτους μήνες η εφαρμογή του συστήματος με το οποίο ενημερώνονταν οι πολίτες που περίμεναν στη στάση για την ώρα άφιξης των λεωφορείων.
«Το σύστημα δεν λειτουργούσε σωστά και ανακαλύψαμε στην πορεία ότι αυτό συνέβαινε, επειδή ο κόσμος δεν είχε αποβάλει τη συνήθεια να σηκώνει το χέρι και να σταματάει το λεωφορείο στη μέση της διαδρομής» εξηγούν οι άνθρωποι του δήμου.
Οι εφαρμογές του e-trikala έχουν ανοίξει μια εντελώς διαφορετική αγορά εργασίας στην περιοχή που σχετίζεται με τις νέες τεχνολογίες. Σε καιρό οικονομικής κρίσης, μάλιστα, η αγορά εργασίας δεν φαίνεται να συρρικνώνεται τόσο όσο σε άλλες περιοχές. «Οπου εφαρμόζεται η ψηφιακή τεχνολογία ανοίγουν περισσότερες δουλειές. Οι συνδέσεις με το Διαδίκτυο αυξάνονται και φυσικά ανάλογα αυξάνεται και ο αριθμός των επαγγελματιών του χώρου. Επιπλέον, σε καιρό κρίσης οι νέες τεχνολογίες είναι πανάκεια, με το σκεπτικό πως ό,τι μπαίνει σε υπολογιστή κόβει έξοδα από χαρτιά, τηλέφωνα, φαξ και έξοδα για μετακινήσεις. Μιλάμε για πράσινη ενέργεια που βοηθάει να μην επιβαρύνουμε το περιβάλλον και την οικονομία της πόλης» επισημαίνει ο κ. Ράπτης.
Οι 21 «έξυπνες πόλεις»
Arlington County, Virginia (ΗΠΑ)
Ballarat (Αυστραλία)
Bescancon (Γαλλία)
Bristol, Virginia (ΗΠΑ)
Dakota County, Minnesota (ΗΠΑ)
Danville, Virginia (ΗΠΑ)
Dublin, Ohio (ΗΠΑ)
Dundee, Scotland (Ην. Βασίλειο)
Eindhoven (Ολλανδία)
Gold Coast City (Αυστραλία)
Moncton, New Brunswick (Καναδάς)
Ottawa, Ontario (Καναδάς)
Porto Alegre (Βραζιλία)
Riverside, California (ΗΠΑ)
Suwon City (Νότιος Κορέα)
Tallinn (Εσθονία)
Taoyuan County (Ταϊβάν)
Tel Aviv (Ισραήλ)
Tianjin Binhai New Area (Κίνα)
Windsor, Ontario (Καναδάς)
Τρίκαλα
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου