Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Το Τόκιο παραμένει βασιλιάς της γαστρονομίας

Δεύτερο και καταϊδρωμένο το Παρίσι στο βάθρο των φημισμένων οδηγών Μισελέν

ΤΟΚΙΟ Παγκόσμια πρωτεύουσα της γαστρονομίας αναδείχθηκε για τέταρτη χρονιά στη σειρά το Τόκιο. Ο φημισμένος οδηγός Μισελέν απένειμε εφέτος σε εστιατόριά του ακόμη περισσότερα αστέρια από ό,τι πέρυσι: 14 ρεστοράν στο Τόκιο τιμήθηκαν με την ύψιστη διάκριση, τα τρία αστέρια, που ισοδυναμούν με «Νομπέλ» υψηλής μαγειρικής.
Δώδεκα σερβίρουν πιάτα ιαπωνικής και δύο, το «Joel Robuchon» και το «Quintessence», γαλλικής κουζίνας. Στην τελευταία έκδοση του οδηγού για την ιαπωνική πρωτεύουσα, που κυκλοφόρησε χθες, κορυφαίο εμφανίζεται το πρωτοεμφανιζόμενο στον Μισελέν εστιατόριο «Αraki», το οποίο σερβίρει σούσι διά χειρός του σεφ Μιτσουχίρο Αράκι. Τρία ρεστοράν που είχαν από δύο αστέρια κέρδισαν και ένα τρίτο- ανάμεσά τους το «Usukifugu Υamadaya», σπεσιαλιτέ του οποίου είναι το ψάρι φούγκου, γνωστό και σαν «μπαλονόψαρο», το οποίο είναι δηλητηριώδες και φονικό αν δεν παρασκευαστεί σωστά.

Ανάμεσα στα 240 ρεστοράν του Τόκιο που διακρίθηκαν 174 πήραν από ένα και 52 από δύο αστέρια. Αντίθετα, από τα 64 εστιατόρια που έχουν τιμηθεί στο Παρίσι 10 πήραν από τρία αστέρια. Οι ειδικοί λένε πάντως ότι η γαστρονομική σύγκριση Τόκιο- Παρισιού είναι άδικη εξαιτίας των πολύ διαφορετικών γαστρονομικών παραδόσεων των δύο χωρών. Επιπλέον, το Τόκιο διαθέτει 160.000 εστιατόρια ενώ το Παρίσι μόλις 40.000.

Ο πρώτος οδηγός εστιατορίων εκδόθηκε από την ομώνυμη εταιρεία ελαστικών το 1900 για να διευκολύνει τους γάλλους οδηγούς που ήθελαν να απολαύσουν καλό φαγητό σε κάποιες στάσεις στη διαδρομή. Το σύστημα αξιολόγησης με τα αστέρια χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1920. Το 2005 η εταιρεία εξέδωσε για πρώτη φορά οδηγούς για πόλεις εκτός Ευρώπης- με πρώτη τη Νέα Υόρκη. Ακολούθησαν οδηγοί για το Τόκιο, που ήταν ο πρώτος για την Ασία και για το Χονγκ Κονγκ.

Η Μισελέν υποστηρίζει ότι αξιολογεί την ποιότητα των εστιατορίων βάσει αμερόληπτων δοκιμαστών, η ταυτότητα των οποίων είναι «απόρρητο μυστικό». Ενα αστέρι σημαίνει ότι το εστιατόριο είναι πολύ καλό.

Δύο αστέρια σημαίνουν αξιοσημείωτη κουζίνα, που αξίζει παράκαμψη στο ταξίδι, ενώ τα πολυπόθητα τρία αστέρια σημαίνουν ότι «η εκπληκτική κουζίνα του καταστήματος αξίζει ειδικό ταξίδι» ως εκεί.

«Αλμυρό» σούσι στο «Αraki» από 135 ευρώ το άτομο
Το σούσι-μπαρ «Αraki» εμφανίστηκε για πρώτη φορά εφέτος στον φημισμένο οδηγό εστιατορίων της Μισελέν για το Τόκιο, αποσπώντας μάλιστα την ύψιστη διάκριση των τριών αστεριών. Με λιτή διακόσμηση και εκτός της πεπατημένης, τουριστικής διαδρομής, το «Αraki» είναι εξαιρετικά δημοφιλές στους ντόπιους, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται πολλοί διάσημοι. Στο «Αraki» μπορεί να απολαύσει κανείς χειροποίητο σούσι με τα πλέον εκλεκτά υλικά και φυσικά οι τιμές του είναι τσουχτερές: μια πλήρης σειρά πιάτων σούσι στοιχίζει περίπου 15,000 γεν ή 135 ευρώ το άτομο. Και προσοχή: αν θέλετε να γευτείτε την ύψιστη γαστρονομική εμπειρία με σούσι, φροντίστε να έχετε κάνει κράτηση γιατί, αν εμφανιστείτε ξαφνικά, οι πάγκοι του μικρού εστιατορίου θα είναι σίγουρα γεμάτοι.

 tovima.gr

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Δεν υπάρχουν σχόλια:

online παιχνίδια που παιζουν τώρα


powered by Agones.gr - Stoixima

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΞΥΠΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

syng

SYNC BLOGS GreekBloggers.com Neemo.gr Entertainment Blogs - BlogCatalog Blog Directory

Chania - Crete

Akti Olous Hotel Elounda

E S P R E S A K O S

E S P R E S A K O S
Hot Pics.....σε ομορφαινει !