Στις εξετάσεις για τη διάγνωση της οστεοπόρωσης εκτός από τη μέτρηση της οστικής πυκνότητας –αποτελεί την πλέον εξειδικευμένη εξέταση- περιλαμβάνεται πλέον και η οδοντιατρική ακτινογραφία.
«Στενά συσχετίζεται η εκδήλωση και εμφάνιση της οστεοπόρωσης με την κατάσταση της στοματικής κοιλότητας. Αποχρώσες ενδείξεις αποτελούν κατά τους ειδικούς η περιοδοντική νόσος, η απώλεια δοντιών, οι μεταβολές στη μορφολογία της γνάθου κα.
Τα οδοντιατρικά ακτινογραφήματα αποκαλύπτουν την οστεοπόρωση καθώς η μειωμένη οστική πυκνότητα προκαλεί αλλοιώσεις στα δόντια» αναφέρει η κυρία Καίτη Καραγιάννη, καθηγήτρια Οδοντιατρικής και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του 30ου Πανελληνίου Οδοντιατρικού Συνεδρίου, το οποίο αρχίζει αύριο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και ολοκληρώνεται την Κυριακή 24 Οκτωβρίου.
Όπως επισημαίνει η ίδια, οι ακτινογραφίες δοντιών αντιστοιχούν στο 30% όλων των ιατρικών ακτινογραφιών στην χώρα μας και η ύπαρξη οστεοπόρωσης μπορεί να εντοπιστεί στα οδοντιατρικά ακτινογραφήματα με απλό τρόπο.
«Η οστεοπόρωση, ενδιαφέρει τον οδοντίατρο διότι η επιτυχία κάποιων θεραπειών, όπως για παράδειγμα η τοποθέτηση εμφυτευμάτων, εξαρτάται από την κατάσταση των οστών των γνάθων» εξηγεί η ειδικός.
Αυξημένη περίμετρος μέσης ίσον κακή στοματική υγεία!
Η περιφέρεια της μέσης υποδηλώνει και προβλήματα που σχετίζονται με την στοματική υγεία. Επιδημιολογικά δεδομένα που θα παρουσιαστούν στο συνέδριο καταδεικνύουν ότι νεαροί ενήλικες που έχουν αυξημένη περιφέρεια μέσης έχουν και περισσότερα περιοδοντολογικά προβλήματα.
Σύμφωνα με τις μελέτες, τα παχύσαρκα παιδιά και οι έφηβοι φαίνεται επίσης ότι έχουν ταχύτερη ανάπτυξη, πρόωρη έναρξη της εφηβείας, αυξημένη ανάπτυξη του κρανιοπροσωπικού συμπλέγματος αλλά και προχωρημένη οδοντική ηλικία.
Η οδοντική ηλικία επιταχύνεται κατά μέσο όρο 1,5 έτη στα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά. Η διαπίστωση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για την χώρα μας καθώς τουλάχιστον ένας στους 3 ενήλικες είναι παχύσαρκος και 1 στα 4 παιδιά είναι παχύσαρκο ή υπέρβαρο, γεγονός που κατατάσσει την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως στο θέμα της παχυσαρκίας.
Συνεπώς, σύμφωνα με την κυρία Καραγιάννη, «ο οδοντίατρος όλο και περισσότερο θα αντιμετωπίζει ασθενείς με αυξημένο βάρος, το οποίο θα συνοδεύεται από προβλήματα υγείας. Θα πρέπει να γνωρίζει λοιπόν ότι η πρόληψη, η οποία πρέπει να ξεκινάει από την παιδική ηλικία, είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της παχυσαρκίας».protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου