Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Ο θόρυβος κάνει τα φαγητά άγευστα


Ανήκετε σε αυτούς που θεωρούν το φαγητό στο αεροπλάνο άγευστο; Αν ναι, μπορεί να μην φταίει το φαγητό αλλά εσείς οι ίδιοι: μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως η ένταση του θορύβου στον περιβάλλοντα χώρο επηρεάζει την αίσθηση της γεύσης μας, αλλά και το πόσο τραγανό βρίσκουμε το φαγητό που τρώμε!

Η μελέτη έγινε σε ομάδα εθελοντών, οι οποίοι αξιολόγησαν με δεμένα τα μάτια την γλυκύτητα, την αλμυρότητα, το πόσο τραγανά ήταν και την γεύση διαφόρων τροφίμων.

Σε όλη τη διάρκεια του πειράματος, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ αυξομείωναν γύρω τους έναν θόρυβο σαν «παράσιτα» ή βουητό (white noise).





Ο πιο δυνατός ήχος έκανε τα φαγητά να μοιάζουν λιγότερο γλυκά και λιγότερο αλμυρά, ενώ τα έκανε να είναι και πιο τραγανά.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Food Quality and Preference», το εύρημα μπορεί να εξηγεί γιατί είναι τόσο ουδέτερη η γεύση των φαγητών που σερβίρονται στα αεροπλάνα – ένα φαινόμενο το οποίο κάνει τις αεροπορικές εταιρείες να βάζουν πολλά μπαχαρικά σε ό,τι σερβίρουν.

«Υπάρχει μια γενικευμένη γνώμη ότι το φαγητό στο αεροπλάνο δεν είναι νόστιμο», λέει ο επικεφαλής ερευνητής δρ Άντυ Γουντς. «Αναρωτιόμασταν λοιπόν γιατί συμβαίνει αυτό, διότι προφανώς δεν είναι δυνατόν όλες οι αεροπορικές εταιρείες να αδυνατούν να σερβίρουν νόστιμο φαγητό».

Μία από τις πιθανές αιτίες που σκέφτηκαν οι ερευνητές ήταν να φταίει ο υπόκωφος θόρυβος στην καμπίνα του αεροπλάνου.

«Η NASA δίνει στους αστροναύτες τρόφιμα με πολύ έντονες γεύσεις, επειδή για κάποιον λόγο όταν βρίσκονται στο διάστημα δεν μπορούν να γευθούν το φαγητό όπως στη γη», προσθέτει ο δρ Γουντς. «Σκεφτήκαμε ότι και σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να ευθύνεται ο περιβάλλων θόρυβος. Επειδή δεν υπάρχει παλαιότερη μελέτη για το όλο θέμα, αποφασίσαμε να διερευνήσουμε κατά πόσον ευσταθεί η θεωρία μας».

Ο δρ Γουντς και οι συνεργάτες του επιστράτευσαν 48 εθελοντές και τους έδεσαν τα μάτια. Στη συνέχεια, άρχισαν να τους σερβίρουν γλυκά φαγητά (όπως μπισκότα) και αλμυρά (όπως τσιπς), ζητώντας τους να τα αξιολογήσουν.

Οι εθελοντές φορούσαν ακουστικά τα οποία στην αρχή δεν εξέπεμπαν κανένα ήχο.

Έτσι διαπίστωσαν ότι δίχως θόρυβο, οι εθελοντές βρήκαν τα φαγητά πιο αλμυρά, πιο γλυκά και λιγότερο τραγανά απ’ ό,τι με την παρουσία δυνατού θορύβου.

Το ερώτημα είναι γιατί αλλάζει η αίσθηση της γεύσης με τον θόρυβο. Οι ερευνητές εικάζουν πως ενδεχομένως ο θόρυβος αποσπά την προσοχή μας, οπότε δεν αντιλαμβανόμαστε πλήρως την γεύση του φαγητού.

Υπάρχει επίσης περίπτωση να φταίει το γεγονός ότι το να ακούει κανείς ένα βουητό, δεν είναι κάτι που αρέσει στους περισσότερους από εμάς – και η δυσαρέσκεια αυτή θα μπορούσε να προβάλλεται στο φαγητό.

tanea.gr

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Δεν υπάρχουν σχόλια:

online παιχνίδια που παιζουν τώρα


powered by Agones.gr - Stoixima

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΞΥΠΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

syng

SYNC BLOGS GreekBloggers.com Neemo.gr Entertainment Blogs - BlogCatalog Blog Directory

Chania - Crete

Akti Olous Hotel Elounda

E S P R E S A K O S

E S P R E S A K O S
Hot Pics.....σε ομορφαινει !