Επιστήμονες από την Οφθαλμολογική Κλινική του Λονδίνου επιστράτευσαν 4.000 εθελοντές ηλικίας άνω των 18 ετών και τους ζήτησαν να αξιολογήσουν φωτογραφίες ατόμων με ή χωρίς γυαλιά.
Τα άτομα που φορούσαν γυαλιά θεωρήθηκαν κατά μέσον όρο 3,3 χρόνια μεγαλύτερα απ’ ό,τι στην πραγματικότητα ήταν. Επιπλέον, οι εθελοντές τους περιέγραψαν ως πιο «κολλημένους» με τα κομπιούτερ και το διάβασμα απ’ ό,τι τα άτομα δίχως γυαλιά.
Τα πράγματα ήταν ακόμα χειρότερα για τους διοπτροφόρους ηλικίας 45 ετών και άνω, οι οποίοι θεωρήθηκαν κατά 5 χρόνια μεγαλύτεροι απ’ ό,τι στην πραγματικότητα ήταν.
Για τους σκοπούς της μελέτης, οι εθελοντές χωρίσθηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη είδε δέκα φωτογραφίες ατόμων με γυαλιά και κλήθηκε να υπολογίσει την ηλικία τους και τις προσωπικές προτιμήσεις και συμπεριφορές τους. Η δεύτερη ομάδα είδε τα ίδια άτομα, αλλά χωρίς γυαλιά, και κλήθηκε να απαντήσει στα ίδια ερωτήματα.
Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε ακόμη πως όσοι φορούσαν γυαλιά είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να θεωρηθούν ως άτομα με αυτοπεποίθηση, ενώ είχαν περισσότερες πιθανότητες να εκληφθούν ως άτομα με σωματική αδυναμία.
Ο ψυχολόγος δρ ΓΚλεν Ουϊλσον που ανέλυσε τις απαντήσεις των εθελοντών εκτιμά πως οι απαντήσεις των εθελοντών είναι ενδεικτικές των ακούσιων κρίσεων που κάνουμε για τους άλλους όταν τους πρωτοβλέπουμε.
«Όχι μόνον τα γυαλιά μάς κάνουν να δείχνουμε μεγαλύτεροι, αλλά φαίνεται πως οδηγούν ασύνειδα τους άλλους να εικάζουν πως όσοι τα φορούν είναι πιο αδύναμοι και έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση», λέει. «Η συσχέτιση αυτή φαίνεται ότι έχει τις ρίζες της στην σχολική ηλικία, καθώς ο ένας στους τέσσερις εθελοντές παραδέχτηκαν ότι πέρασαν τα πάνδεινα στο σχολείο επειδή φορούσαν γυαλιά, με συνέπεια να αισθάνονται ότι έχουν κάποιο σωματικό μειονέκτημα και να πληγεί η αυτοπεποίθησή τους».
WebOnly
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου