Οι «κυβερνο-εγκληματίες» αναπτύσσουν όλο και πιο ευφάνταστους τρόπους για να εξαπολύσουν διαδικτυακές επιθέσεις. Υποκλοπές προσωπικών δεδομένων, ιοί, κακόβουλο λογισμικό και αλληλογραφία spam είναι μερικές από τις πιο διαδεδομένες μορφές ηλεκτρονικού εγκλήματος.
Οι αυτόματες «σαρώσεις» του Ιστού, που καθημερινά κάνει η Google, εντόπισαν πρόσφατα κακόβουλο λογισμικό σε περίπου 300.000
ιστοσελίδες, αριθμός διπλάσιος από αυτόν που καταγράφηκε πριν από δύο χρόνια. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τη Symantec, το 2009 σημειώθηκαν 240 εκατομμύρια μοναδικές επιθέσεις από ηλεκτρονικούς εισβολείς εναντίον υπολογιστών.
Αλήθεια, πόσο ασφαλείς μπορούμε να αισθανόμαστε την ώρα που «σερφάρουμε» αμέριμνοι στο Ιντερνετ, ψάχνοντας πληροφορίες, διαβάζοντας τα e-mail μας ή συνομιλώντας με τους φίλους μας στο messenger;
Πριν από λίγες ημέρες αποκαλύφθηκε ότι δύο υπάλληλοι της Google παρακολουθούσαν λογαριασμούς και προσωπικές συνομιλίες χρηστών του Ιντερνετ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ενας μηχανικός λογισμικού υπέκλεπτε τα δεδομένα τεσσάρων ανηλίκων, μπαίνοντας στους λογαριασμούς τους στο Google Voice, στις λίστες επαφών τους στο Gmail και στις συνομιλίες τους στο Google Chat. Είχε προηγηθεί ακόμη ένα παρόμοιο περιστατικό. Και οι δύο υπάλληλοι απολύθηκαν.
Τον περασμένο μήνα μια επίδειξη ηλεκτρονικής εισβολής που έκανε ένας χάκερ σε ένα συνέδριο στις ΗΠΑ απέδειξε ότι μπορεί να εντοπιστεί η ακριβής γεωγραφική θέση στην οποία βρίσκεται ένας χρήστης, μέσω μιας «τρύπας» που υπάρχει στην προστασία πολλών routers (δρομολογητών). «Η ιδιωτικότητα πέθανε. Λυπάμαι», δήλωσε ο χάκερ Σάμι Κάμκαρ μετά το τέλος της επίδειξης.
Ωστόσο, δίπλα στις κάθε λογής επιθέσεις υψώνονται «τείχη» που μπορούν να προστατεύσουν τον απλό χρήστη από τις e-κακοτοπιές. Η αρχή- που στην προκείμενη περίπτωση είναι πράγματι το ήμισυ της «θωράκισης» του υπολογιστή σας- είναι να εφοδιαστείτε με ένα αξιόπιστο πρόγραμμα antivirus, το οποίο θα «ενημερώνεται» συχνά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου