Σε σύγκριση με τη διατροφή ενός μέσου Αμερικανού, με τη δίαιτα DΑSΗ μπορεί κανείς αποδεδειγμένα να μειώσει κατά 18% τις πιθανότητες εμφάνισης κάποιου καρδιαγγειακού νοσήματος σε 10 χρόνια, λένε διατροφολόγοι.
Υποστηρίζουν μάλιστα ότι απλώς και μόνο τρώγοντας περισσότερα φρούτα και λαχανικά μειώνει κανείς τις πιθανότητες καρδιοπάθειας κατά 11%.
Τα οφέλη της δίαιτας DΑSΗ υποστηρίζονται και από την Αμερικανική Εταιρεία Καρδιολογίας διότι το συγκεκριμένο διατροφικό μοντέλο δίνει έμφαση στη μείωση των λιπαρών, του κόκκινου κρέατος, των γλυκών και των ποτών που περιέχουν ζάχαρη.
Λόγω της μειωμένης κατανάλωσης αλατιού και της ισορροπημένης διατροφής που προτείνει, η δίαιτα DΑSΗ ρίχνει σχεδόν αμέσως από τη δεύτερη κιόλας εβδομάδα της εφαρμογής της την αρτηριακή πίεση, γεγονός «σωτήριο» για την αποφυγή καρδιοπαθειών και άλλων προβλημάτων υγείας.
Παράλληλα η διατροφή αυτή είναι πλούσια σε κάλιο, και σε άλλα απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού θρεπτικά στοιχεία, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, φυτικές ίνες και άπαχες πρωτεΐνες.
Το κλειδί, όπως εξηγούν οι ειδικοί, σε αυτόν τον συνδυασμό τροφών είναι ότι βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης, και της υπέρτασης, απομακρύνοντας έτσι το ενδεχόμενο εμφάνισης κάποιου καρδιαγγειακού νοσήματος.
« Η χοληστερόλη δημιουργεί προβλήματα στον οργανισμό όταν οξειδώνεται και τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στα φρούτα και στα λαχανικά εμποδίζουν αυτή την εξέλιξη. Θα πρέπει να τρώμε φρούτα και λαχανικά με όσο πιο πολλά χρώματα γίνεται. Ει δυνατόν ένα ουράνιο τόξο » λέει η βρετανίδα διατροφολόγος Μέριλιν Γκλένβιλ.
Επιπλέον, οι φυτικές ίνες που περιέχονται στο ψωμί, στα δημητριακά και στα τρόφιμα ολικής αλέσεως τα οποία περιλαμβάνει η δίαιτα DΑSΗ αναμειγνύονται με τη χοληστερόλη στο έντερο βοηθώντας στην πιο εύκολη αποβολή της από το σώμα.
Σημαντικό ρόλο στην DΑSΗ παίζει και η ισορροπία μεταξύ καλών και κακών λιπαρών ουσιών. « Τα πουλερικά, τα ψάρια και οι ξηροί καρποί δεν έχουν τόσα κορεσμένα λίπη όσο το κόκκινο κρέας, ενώ παράλληλα περιέχουν Ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία ελέγχουν τις φλεγμονές των αρτηριών και σε μερικές περιπτώσεις τις φλεγμονές της ίδιας της καρδιάς. Αυτοί οι ερεθισμοί σε συνδυασμό με υψηλά ποσοστά χοληστερόλης είναι που συνήθως προκαλούν τα καρδιαγγειακά νοσήματα » λέει ο δρ Γκλένβιλ.
Τι μπορούμε να φάμε άφοβα
Δημητριακά και προϊόντα δημητριακών (6 μερίδες την ημέρα) Μέγεθος μερίδας: 1 φέτα ψωμί, 30 γρ. δημητριακά, φλιτζάνι ρύζι (μαγειρεμένο), ζυμαρικά, δημητριακά.Λαχανικά
(4-5 μερίδες την ημέρα) Μέγεθος μερίδας: 1 φλιτζάνι σαλάτα, φλιτζάνι βρασμένα λαχανικά, φασολάκια, ντομάτες, μπρόκολο, σπανάκι.
Φρούτα (4-5 μερίδες την ημέρα)
Μέγεθος μερίδας: 180 γρ. χυμός, 1 φρούτο μετρίου μεγέθους, 4 φλιτζάνια ξερά φρούτα, χυμός πορτοκάλι, σταφίδες, φράουλες, βερίκοκα, σταφύλι, πορτοκάλια.
Γαλακτοκομικά με λίγα λιπαρά (2-3 μερίδες την ημέρα)
Μέγεθος μερίδας: 240 γρ. αποβουτυρωμένο γάλα, 1 κεσεδάκι γιαούρτι, 45 γρ. τυρί, βούτυρο γάλακτος ή γιαούρτι Κρέας, πουλερικά και ψάρι (λιγότερες από 2 την ημέρα) Μέγεθος μερίδας: 90 γρ. άπαχο κρέας, πουλερικό ή ψάρι Ξηρούς καρπούς, σπόρους και όσπρια
(3 μερίδες την εβδομάδα) Μέγεθος μερίδας φλιτζάνι καρύδια, 2 κουταλιές της σούπας σπόροι, φλιτζάνι φασόλια μαγειρεμένα. Προτείνονται αμύγδαλα, ηλιόσποροι, φασόλια μαυρομάτικα και φακές.
tovima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου