Η συσκευή αυτή δημιουργήθηκε με βάση τις παρατηρήσεις που έγιναν σε αστροναύτες καθώς η έλλειψη βαρύτητας που επικρατεί στο διάστημα μπορεί να προκαλέσει νωρίτερα και μάλιστα με αλματώδη ρυθμό, όλα τα συμπτώματα του γήρατος όπως οστεοπόρωση, μυϊκή ατροφία, απώλεια οστικής μάζας, διαταραχές ύπνου και άλλα.
Τα συμπτώματα αυτά βέβαια υποχωρούν με την επιστροφή των αστροναυτών στη Γη και έτσι οι επιστήμονες επιδιώκοντας να προλάβουν την εμφάνιση τους δημιούργησαν τη συσκευή ανθρωποφυγοκέντρησης.
Ήδη από το 1996 έχει δημιουργηθεί μια τέτοια συσκευή και μάλιστα από την ελληνικής καταγωγής, πρωήν διευθύντρια της NASA, Τζόαν Βερνίκου.
Η Βερνίκου, βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, συμμετέχοντας στις εργασίες του 6ουΠαγκόσμιου Συνεδρίου Αεροδιαστημικής Ιατρικής ενώ δήλωσε ότι τέτοιες συσκευές χρησιμοποιούνται ήδη πειραματικά στις ΗΠΑ και σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Σουηδία και η Ρωσία.
Το βασικό ζήτημα, σύμφωνα με τη Βερνίκου, είναι να μάθουμε να διαχειριζόμαστε τη βαρύτητα, δηλαδή το πόση βαρύτητα χρειάζεται ο κάθε άνθρωπος.
Μια δόση βαρύτητας είναι απαραίτητη στη ζωή του ανθρώπου ώστε να διατηρηθεί νέος και υγιής. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη συνεχή κίνηση, την άρση βαρών και τα άλματα.
Πολλά μέρη του σώματος όμως δε γυμνάζονται εύκολα, έως και καθόλου και έτσι η συνολική εκγύμναση του σώματος είναι ο στόχος της συσκεύης ανθρωποφυγοκέντρησης.
''Πιστεύω ότι σε 5-10 χρόνια οι συγκεκριμένες συσκευές θα υπάρχουν όχι μόνο στα νοσοκομεία, για να θεραπεύουν ανθρώπους που έμειναν πολύ καιρό σε κατάκλιση ή άτομα που έχουν χειρουργηθεί, η έχουν μείνει σε ακινησία λόγω καταγμάτων, αλλά και σε όλα τα γυμναστήρια'' πρόσθεσε η κ. Βερνίκου.
Το μελανό σημείο στην όλη υπόθεση είναι ότι δεν έχουν βρεθεί ακόμα φορείς για τη χρηματοδότηση της συσκευής στη χώρα μας, παρά το γεγόνος ότι η Ελληνική Εταιρεία Αεροδιαστημικής Ιατρικής και Διαστημικών Ερευνών, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, διαθέτει την τεχνογνωσία και τα σχέδια για τη δημιουργία μιας τέτοιας συσκευής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου